Kalp yetmezliği için mucize ilaç

Ölümlerde yüzde 26 oranında azaltma etkisi yaratabilir. İngiliz bilim adamları tarafından yürütülen araştırmalara göre anjin tedavisi için kullanılan etken maddesi ivabradine olan ilaç, kalp yetmezliği yüzünden...

İngiliz bilim adamları tarafından yürütülen araştırmalara göre anjin tedavisi için kullanılan etken maddesi ivabradine olan ilaç, kalp yetmezliği yüzünden meydana gelen ölümlerin yüzde 26 oranında azaltılmasında etkili olabilir. Kalbin vücudu besleyecek kadar kan pompalayamadığı durumlarda ortaya çıkan kalp yetmezliği, yorgunluk, nefessiz kalma, kalp ritminin hızlanması gibi ciddi belirtilere neden oluyor.

37 ülkede 6 bin 500 kişiyle yapılan çalışmanın bir başka sonucuna göreyse ilaç kalp yetmezliği yüzünden hastaneye kaldırılan hasta oranını yine yüzde 26 oranında azaltmaya yardımcı olabiliyor. Ivabradine etkisini, vücudun kan basıncını düşürmeden kalp ritmini düzenleyerek gösteriyor. Ancak uzmanlar bu etkininn ilacın iki yıl kullanılması durumunda görüldüğüne dikkat çekiyor. Tıp dünyasında büyük olay yaratan araştırma, İngiltere’de yayımlanan Daily Mail ve Express gazetelerine de manşet oldu. Çalışmaya katılan gönüllüler dakikada 77 vuruşluk kalp ritmine sahipti, ancak ilacı kullandıklarında bu ortalamanın dakikada 60’a indiği gözlemlendi.

İngiliz uzmanlara göre bu, sadece İngiltere’de yılda 10 bin hayatın kurtulması anlamına geliyor. Kalp hastalıklarına karşı alınan önlemler ABD’de yılda 35 milyar dolara, İngiltere’de ise sağlık bütçesinin yüzde 2’sine mal oluyor.
 

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI