KOAH hastalığında erken tanı önemli

Düzce Özel Hayri Sivrikaya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzman Dr. Suat Konuk, KOAH hastalığının ilerlemesinin durdurulması için erken tanının önemli olduğunu söyledi.

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın (KOAH) tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu haline geldiğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzman Dr. Suat Konuk, "KOAH'lı hastanın her yıl 2.5 milyonu ölmekte ve bu rakamın önümüzdeki yıllarda daha da artması beklenmektedir. Uzun süre sigara içiminin, çevresel kökenli gaz ve partiküllerin solunum yollarına uzun sürede etkisinin yol açtığı hastalık, akciğer fonksiyonlarında yüzde 50 kayıp olana kadar ciddi hiçbir belirti vermemektedir. Bu durum, mevcut hastaların sadece yüzde25'inin sağlık kuruluşlarınca bilinmesine yol açmaktadır. Hekimlerin, hastalığın erken tanısı ve etkin tedavisi konusunda yeterli duyarlılığa sahip olmamaları ve KOAH'lı hastaların düşük sosyokültürel koşullardaki yaşlı ve yoksul hastalar oluşu, hastalığın uzun süredir ihmal edilmesine yol açmıştır" dedi.

Türkiye'de 3 milyona yakın KOAH hastası olduğunu ifade eden Uzman Dr. Suat Konuk, "Sağlık Bakanlığının 1997 verilerine göre bu hastaların her yıl 127 bini hastanelere yatırılmakta ve bin 460'ı hastanelerde ölmektedir. KOAH, 1990`da tüm dünyada en sık görülen 6. ölüm nedeniyken, 2020`de 3. sıraya yükselmesi beklenmektedir. Ülkemizde sigara içme alışkanlıklarının giderek yaygınlaşması, KOAH tanısının temelini oluşturan solunum fonksiyon testlerin sağlık kuruluşlarımızda yok denecek kadar az kullanılması, hastalığın tanı ve tedavisi konusunda gözlenen ciddi yetersizlikler, KOAH'ın Türkiye açısından da ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu düşündürmektedir" şeklinde konuştu.

KOAH hastalığının tüm dünyada ciddi boyutlarda ekonomik ve sosyal yük oluşturduğuna dikkat çeken Konuk, erken tanının bu hastalık için önemli olduğunu söyledi.

Dr. Konuk, "Temel hedef, hastalığın erken dönemde tanısı ve etkin bir şekilde tedavi edilmesidir. Erken tanı ile hastaların sigarayı bırakmaları ve zararlı mesleki ortamdan uzaklaşmaları sağlanabilir ve böylece hastalığın ilerlemesi durdurulabilir. Etkin bir tedaviyle de hastaların semptomları, hastalığın alevlenme sıklığı azaltılabilir ve yaşam kalitesi yükseltilebilir.

Göğüs Hastalıkları uzmanlarınca başlatılacak ilaç tedavisi nefes darlığı yakınmasını hafifletecek şekilde bir veya birden fazla hava yollarını genişletici ilaç olarak verilmektedir. Tedavinin izlenmesinde düzenli kontrollere gidilmesi gerekmektedir. Bilinmelidir ki KOAH açısından çaresiz değiliz" diye konuştu.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI