Kolesterolde tartışma büyüyor

Prof. Dr. Karatay’ın kolesterolün bir zararının olmadığını ve ilaçların da gereksiz olduğunu savunmasının ardından bu teze karşı çıkan ...

Prof. Dr. Karatay’ın kolesterolün bir zararının olmadığını ve ilaçların da gereksiz olduğunu savunmasının ardından bu teze karşı çıkan doktorlar kolesterolün zararlı bir madde olduğunu savundu. Tartışmada henüz kazanan taraf yok.

İSTANBUL Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın, ilaç sanayiinin hastalığı değil, belirtilerini yok edecek ilaçlara yöneldiğini belirterek, “Mesela başınız ağrıyorsa onun gerçek nedenini öğrenmeyi değil, ağrısını dindirecek ilaçlar vermeyi öneriyor tıp. Hastalar bu ilaçları kullanır ve ağrıları yıllarca devam eder. Kolesterol ilacı kullanmak da tam bir abonelik sistemidir. 40 yıl kullanırsınız” dedi. Buradaki rantı görmeyenlerin kavganın nedenini anlayamayacağını söyleyen Aydın, “Araştırmaların yüzde 90’ı, ilaç firmaları tarafından yapılıyor. Yani tedaviye değil, önleme yönelik. Vücutta mikropsuz bir iltihap vardır. Vücut bunu kolesterol ile tamir etmeye çalıştığı için kolesterol oranını yükseltir. Yani oradaki kolesterol tamir materyalidir. Bu, bir yangın mahallindeki itfaiyeyi görüp de ’İtfaiye yangın çıkarıyor’ demeye benziyor. Çünkü bundan büyük paralar kazanılıyor” diye konuştu. İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Canan Efendigil Karatay da, bazı hekimlerin hiçbir teşhise ihtiyaç duymadan şakır şakır kolesterol ilacı yazdığını söyleyerek, “Kolesterolün kendisi bizatihi masumdur. Vücutta bazı şeyleri düzeltmek için yükselir. Dolayısıyla kolesterolü ilaçla düşürmeye çalışmak anlamsızdır” dedi.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI