Sıcaklarda beslenmeye dikkat

Ege Üniversitesi Beslenme ve Diyetik Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Nazan Tuna Oran, "İnsanlar yaz aylarında normalden fazla sıvı kaybına uğrarlar.

Uğradığınız sıvı kaybını, su ve soda gibi içecekleri tüketerek geri kazanmalısınız. Özellikle sıcaklarda kalp hastaları kızartmalardan, tereyağı ve margarinlerden uzak durmalı. Izgara ve tencere yemekleri gibi daha hafif ve yağ oranı düşük yiyecekler tercih edilmeli" dedi.

Doktorlar, beslenme uzmanları ve diyetisyenler, yaz aylarında özellikle kalp hastalarının ve tansiyon hastalarının çok dikkatli olması konusunda uyarılarda bulunuyor. Ege Üniversitesi Beslenme ve Diyetik Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Nazan Tuna Oran, "İnsanlar yaz aylarında normalden fazla sıvı kaybına uğrarlar.

Çay, kahve gibi içecekler su kaybını gidermek için yeterli değildir. Bu içecekler vücuda girdiği oranda idrar olarak boşaltılır. Uğradığınız sıvı kaybını su ve soda gibi içecekleri tüketerek
geri kazanmalısınız. Özellikle sıcaklarda kalp hastaları kızartmalardan, tereyağı ve margarinlerden uzak durmalı. Izgara ve tencere yemekleri gibi daha hafif ve yağ oranı düşük yiyecekler tercih edilmeli. Yemeklerde fındık ve zeytinyağı kullanmaya özen gösterilmeli. Sebze yemeklerini tercih ederseniz, günlük hayatınızda hareket ederken daha az zorlanırsınız. Üstelik yaz aylarında sebze ve meyveleri bol miktarda ve oldukça ucuz elde edebilirsiniz. İnsanlar antioksidan içeren kırmızı meyve ve sebzeleri bol miktarda tüketmeli. Açık büfelerden yaz aylarında uzak durulmalı.

Mayonez gibi katkı maddelerinden üretilmiş yiyecekler açık büfelerde bol miktarda bulunur. Bu yiyeceklerde, sıcak mikro ortamda mikro organizmalar çabuk oluşurlar. Tatlılarda da sütlü tatlılar tüketilmeli, Hamur işi ve şerbetli tatlılardan olabildiğince uzak durmak, yaz yalarında daha iyi hissetmeniz için önemlidir" diye konuştu.

Manşetler