Uzmanlardan "açık ışıkta uyumayın" uyarısı

Uzmanlardan "açık ışıkta uyumayın" uyarısı geldi. Açık bırakılan lamba ya da televizyon karşısında uyumak, "Melatonin" hormonun,..

Uzmanlardan "açık ışıkta uyumayın" uyarısı geldi. Açık bırakılan lamba ya da televizyon karşısında uyumak, "Melatonin" hormonun salınımını engelliyor. Bu hormonun eksikliği ise çocuklarda büyümeyi engelliyor.

"Melatonin" hormonu sık duyduğumuz bir terim değil ama önemi büyük. Melatonin hormonu, hücreleri yeniliyor, bağışıklık sistemini düzenliyor, vücudun biyolojik ritmini ayarlıyor. Ancak bu hormon ışığı sevmiyor. Melatonin hormonunun, çocukların büyümesinde çok etkili olduğu biliniyor. Bu sebeple, karanlıkta uyuyan çocuklar daha sağlıklı büyüyor. Çünkü, Melatonin hormonu sadece geceleri ve karanlık ortamda salınıyor. Melotanin, yetişkinler için de önemli. Tamamen karanlık bir ortamda uyumayan yetişkinlerde; yorgunluk hissi, iştahsızlık, zihinsel ve fiziksel performans kaybı, hafızada azalma gibi bulgular ortaya çıkabiliyor. Daha fazla melatonin hormonu için stres, düzensiz uyku, alkol ve sigaradan uzak durulması gerekiyor. Ayrıca badem, fındık, yerfıstığı, lahana, vişne ve papatya çayı melatonin yüklü gıdaların başında geliyor.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI