• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 22 °C

Beslenme biliminde son gelişmeler!

Beslenme biliminde son gelişmeler!
Yeni yapılan ve Strenght and Conditioning dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre egzersizden 1 saat önce 45 gr. ...

Yeni yapılan ve Strenght and Conditioning dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre egzersizden 1 saat önce 45 gr. kompleks karbonhidrat ve beraberinde biraz protein yemek egzersiz sonrası daha uzun süre tokluk hissi yaratıyor. Egzersiz öncesi doğru besinleri yemeyenler ise egzersiz sonrası çok daha fazla acıkıyor. Bu yüzden de iştah sebebiyle egzersize rağmen kilo alıyor.

FAZLA KARIN YAĞLARI ORTA YAŞLI ERKEKLERDE GÖZ DEJENERASYONU YAPIYOR

American Journal of Epidemiology dergisindeki bir çalışmaya göre karın yağları, erkeklerde yaşa bağlı olarak göz hastalıkları riskini arttırıyor, ancak kadınlarda bu etki görülmüyor. Göz lekelenme dejenerasyonu, yaşlı insanlarda körlüğe kadar götüren en önemli sebeplerden ve tedavi seçenekleri oldukça kısıtlı.


21 bin 287 Avustralyalı’nın dahil olduğu bir çalışmada, 40 yaşla 80’lerin ortalarında olan kişiler takip edildi. Ve bel/kalça oranındaki her yüzde 1’lik artışın, erken dönem göz lekelenme dejenerasyonu gelişme riskini yüzde 13 daha artırdığı tespit edildi. Daha ciddi olan geç dönem göz lekelenme dejenerasyonu riskinde de yüzde 75 artış görüldü.


Araştırmacılara göre, göz lekelenme dejenerasyonuyla ilgili iltihaplanmanın, karın yağlarından serbest bırakılan östrojen ve diğer kimyasallardan dolayı olabileceği düşünülüyor. Kadınlarda bu etkinin olmamasının nedeninin kadınların hastalıklara genetik esnekliği ve ayrıca uzun dönemli östrojene maruz kalmanın koruyucu etkileri olduğu belirtiliyor.

Kahve ve diyabet

Geçtiğimiz 10 yıl içinde tip 2 diyabet görülme sıklığı arttı. Bu çalışma, kahve tüketimi ve diyabet riskini 40 yaş üstü 2 bin 332 Tayvanlı kadın ve erkeklerde inceledi. Erkeklerin yüzde 14’ünde, kadınların yüzde 10.4’ünde diyabet görüldü. Sağlık, diyet, fiziksel aktivite, gelir ve eğitim, ele alınan faktörler arasındaydı. European Journal of Clinical Investigation dergisinde yayımlanan bu çalışmaya göre haftada bir kupa kahve içmek diyabet riskini yüzde 33 kesiyor; haftada 1-6 kupa arasında içmek ise yüzde 54 azaltıyor.

Haftada 7, yani günde ortalama 1 fincan kahve içenlerde ise kahve içmeyenlere nazaran yüzde 63 daha az diyabet riski var. Araştırmacılar bunu şöyle açıklıyor; Kahve, diyabet riskini etkiliyor, çünkü magnezyum içeriyor, bu da glisemik kontrolü ve insülin direncini geliştirmekle ilişkili, kahve aynı zamanda kafein ile enerji harcamasınıda bir miktar etkileyerek kilo kaybını da destekliyor olabilir.

FOLiK ASiT ALAN HAMiLELER BEBEĞiNi KANSERE KARŞI KORUYOR

Gut dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, gebe kalmadan önce diyetlerinde folik asit ve diğer B2-B6-B12 vitaminlerini ek olarak kullanan anne adayları, kendi yavrularını yetişkinlerinde görülebilecek kolorektal kanserine karşı koruyuyor. Anneliğe özgü beslenme, bebeklerin anne karnındayken kronik hastalığa yakalanma riskini giderek artan bir şekilde anlatıyor. Çalışmalar gösteriyor ki, annelerin yüksek folik asit almaları, çocukları belli başlı kanser hastalıklarından koruyor. Araştırmacı Caveat, bu bulgunun, potansiyel sağlık durumunu daha iyiye çekmek için önemli olduğuna inanıyor. Gebe kalmadan önce B vitaminleri ve folik asitin anne tarafından tüketilmesinin deney hayvanlarındaki sonucu böyle ancak insanlarda da kolon tümörünün oluşmasını engelleyip engellemediği henüz bilinmiyor.

Dilara Koçak

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2714 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim