• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Emnalar “Grip Virüsü Konuşma Sırasında Bile Bulaşabilir”

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Emnalar “Grip Virüsü Konuşma Sırasında Bile Bulaşabilir”
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Yıldız Gören Emnalar, kolaylıkla ve hızla yayılan grip virüsünün 5 yaşından küçük çocuklarda hastaneye yatarak tedavi...

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Yıldız Gören Emnalar, kolaylıkla ve hızla yayılan grip virüsünün 5 yaşından küçük çocuklarda hastaneye yatarak tedavi gerektirecek kadar ciddi sonuçları olabileceğini belirtti. Dr. Emnalar Aralık ve Şubat ayları arasında virüsün çok etkili olduğunu vurgulayarak özellikle 2 yaş altın çocuklarda hastaneye yatışa neden olabileceğini belirtti.

Acıbadem Bodrum Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Yıldız Gören Emnalar, influenza virüslerinin neden olduğu grip hastalığının her yıl milyonlarca çocuğu etkilediğini anlatarak anne babalara önemli bilgiler verdi. Gribin kolayca yayıldığını ve özellikle küçük çocuklar, yaşlılar, hamile kadınlar ve astım, diyabet gibi kronik hastalığı olan kişilerde ciddi hastalıklara neden olabildiğini söyleyen Dr. Emnalar bu hastalıkların görüldüğü kişilerde ve 5 yaşından küçük çocuklarda, özellikle de 2 yaşından küçüklerde hastaneye yatışla sonlanabileceğine dikkat çekti. Dr. Emnalar grip virüsünün sonbahardan ilkbahara yani ekim ayından nisana kadar etkin olduğunu ancak yaygınlık bakımından Aralık ve Şubat ayları arasında zirve yaptığını dile getirdi.

Grip olan çoğu kişinin birkaç gün ile 2 haftadan daha kısa süre içinde iyileştiğini belirten Dr. Emnalar, "Ateş, titreme, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve/ veya burun tıkanıklığı, baş ağrısı, kas ve vücut ağrıları, yorgunluk, kusma ve/ veya ishal (çocuklarda erişkine göre daha yaygındır) en sık görülen belirtilerdir. Gribe bağlı en ciddi komplikasyonlar ise zatürre, vücut sıvılarında kayıp (dehidratasyon), astım ve diyabet gibi kronik hastalığı olanlarda kötüleşme şeklindedir" dedi.

"Virüsler konuşma sırasında bile başkasına bulaşabilir"

Grip yani influenza virüsünün hasta kişi konuştuğunda, öksürdüğünde veya hapşırdığında yayılarak virüs içeren damlacıkların yakınındaki insanların ağız ve burnuna yerleştiğini anlatan Dr. Emnalar "Ayrıca virüsün bulaştığı kapı tokmağı gibi eşyalara dokunma ve sonrasında da kendi göz, burun veya ağzına dokunma ile de grip virüsü bulaşabilir. Bu süre çocuklarda ve çok hasta olan insanlarda daha fazla olabilir. Şikayetlerin başlamasından 1 gün öncesi ile hastalandıktan 5-7 gün sonrasına kadar insanlar virüsü başkalarına bulaştırabilir. Bu nedenle grip olan kişi ateş düşürücü almadan 24 saat ateşsiz dönem geçene kadar evde kalmalı ve başkalarından uzak durmalıdır" diye konuştu.

"Çocuğunuza su ve sulu gıdaları bolca içirin"

Çocuğun öncelikle dinlenmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Emnalar "Çocuğunuz okula gidiyorsa hastalık döneminde göndermemeye çalışın, kalabalık ortamlardan uzak tutun, evde kalarak dinlenmesini sağlayın. Bu hem hasta olan çocuğunuzun daha çabuk iyileşmesini sağlar, hem de virüsün başkalarına yayılmasını engeller. Bulunduğu odayı sık sık havalandırın, odada sigara içilmesine izin vermeyin. Odasını fazla ısıtmayın, mümkünse 22 dereceye sabitleyin" dedi. Ayrıca su, çorba, taze sıkılmış meyve suları, çorba, komposto ve bitki çayları gibi gıdalar ile bol sıvı tüketilmesini, C vitamini bakımından zengin sebze ve meyve yenilmesini tavsiye etti.

"Her yıl grip aşısı yaptırın"

Dr. Emnalar gripten korunmanın en iyi yolunun, grip aşısı olduğunu vurgulayarak 6 aylıktan büyük tüm çocuklar ile yetişkinlere, mümkünse salgın sezonu başlamadan yani ekim ayı sonuna kadar her yıl grip aşısı yaptırılmasını tavsiye etti.

Hamile iken grip aşısı olunduğunda, doğumdan sonra, bebeğin kendi grip aşısı olacak zamana gelene kadar birkaç ay korunduğuna değinen Dr. Emnalar çocukları grip hastalığından korumak için bakım veren kişilerin de grip aşısı olması gerektiğini söyledi. Aşının gribe karşı koruma sağlayabilmesi için yaklaşık 2 hafta geçmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 478 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim