• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 14 °C

Çocuklarda Geniz Etine Dikkat

Çocuklarda Geniz Etine Dikkat
Geniz eti büyümesinin çocukların fiziksel gelişimlerini olumsuz etkilediğini kaydeden uzmanlar; anne ve babaların çocukların yanında sigara içmelerinin,...

Geniz eti büyümesinin çocukların fiziksel gelişimlerini olumsuz etkilediğini kaydeden uzmanlar; anne ve babaların çocukların yanında sigara içmelerinin, yuva kreşlere giden çocukların sürekli olarak birbirlerini enfekte etmelerinden dolayı geniz eti probleminin son yıllarda arttığını belirterek, geniz eti büyümesinin işitme kaybına da neden olacağı uyarısında bulundu.

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz (KBB) Polikliniğinde görevli Op. Dr. Sonar Taşar, çocuklarda geniz eti problemi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Geniz etinin solunum sürecinde vücuda alınan zararlı bakteri ve virüsleri yakalayarak bağışıklık sistemini uyarma görevinde fonksiyonel olduğunu kaydeden Taşar, "Ancak sık hastalık nedeniyle ve aşın büyük geniz eti fayda yerine zarara neden olmaktadır. Pasif sigara içiciliği anne ve babanın çocuğun yanında sigara içmesi, alerji ve özellikle mikroorganizmaların tekrarlayan temaslarına maruz kalma neticesinde bu lenfoid oluşumlar büyüyerek geniz etini oluşturur. Geniz eti 4-7 yaş civarında maksimum büyüklüğüne erişir ve bu yaşlardan sonra genellikle küçülür. Özellikle yuvaya giden çocukların sürekli olarak birbirlerini enfekte etmeleri sonucu geniz eti sıklığı son yıllarda artmıştır" dedi.

"Gece altına işeme gibi durumlarla kendini gösterebilir"

Çocuklarda geniz eti büyümesinin sıklıkla burunda tıkanıklık ve bu nedenle ağızdan nefes alma ile uyku problemleri, uyku sırasında hırıltılı ses çıkarma ya da horlama şeklinde kendisini gösterdiğini dile getiren Taşar, "Geniz eti büyümesi çene ve yüzde şekil bozuklukları, dişlerde çürüme, işitme azlığı, kulakta sıvı birikimi ve zarda çökme, kalıcı kulak problemleri, yorgunluk ve dikkat dağınıklığı ve buna bağlı ders başarısında azalma, gece altına işeme gibi durumlarla kendini gösterebilir. Geniz eti belirtileri gösteren çocukların aileleri mutlaka KBB uzmanına başvurmalı" diye konuştu.

"Müdahale edilmezse işitme kaybına neden olabilir"

Bu noktada anne babalara önemli görevler düştüğünü belirten Taşar, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Zira anne ve babalar kimi zaman geniz etinin alınmasından endişe ettiğinden çocuğun psikolojisinden gelişim geriliğine, yüz ve çene kemiklerinde bozulmaya dek birçok soruna yol açabilir. Ancak tüm bunların ötesinde üzerinde durulması gereken şey işitme durumudur. Orta kulağın en önemli tahliye ve havalandırma kısmı östaki borusu kulak ile geniz eti arasında bulunur. Geniz eti tarafından ucu tıkanan östaki borusu tahliye görevi göremez ve kulak da sıvı birikimi ve işitme kaybına neden olabilir. "

"Ameliyat için önerilen yaş 3 yaş ve sonrasıdır"

Geniz eti tedavisinin ilaçlarla yapılabildiğini ayrıca son çare olarak cerrahi müdahale yani ameliyat ile bu problemin son bulacağını kaydeden Taşar, "Geniz eti ufak olan çocuklarda şikayetlerin göre ilaçlar da kullanılabilir. Enfekte olmuş geniz eti varsa antibiyotik tedavi başlanır. Beraberinde alerjik şikayetleri olan çocuklarda alerji ilaç, burun spreyleri ya da deniz suyu spreyi kullanılabilir.

Ameliyat için doğru zaman nedir? Doğru endikasyon konulduğunda her yaşta ameliyat yapılabilir. İdeal bir yaş olmamakla birlikte yapılan işlem genel anestezi eşliğinde yapıldığından önerilen 3 yaş ve sonrasıdır. Ancak nadiren de olsa 1 yaşında bile ameliyat gerektiren durumlar olabilmektedir. Geniz eti ameliyatı, çoğu kez bademcik ile birlikte, hemen bütün dünyada çocukluk döneminin en sık yapılan cerrahi işlemdir. Ameliyatın 8-10 dakika olup, ameliyathanede uyuma ve uyarma süresi dahil ortalama 30-45 dakika sürmektedir. Ameliyat sonrası çocuklar hızlı bir şekilde sosyal hayata dönebilmektedir" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 496 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim