• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 25 °C

Dr. Öğr. Üyesi Taşkıran: "Bir Avuç Kuruyemişten Fazlası Zararlı"

Dr. Öğr. Üyesi Taşkıran: "Bir Avuç Kuruyemişten Fazlası Zararlı"
Medical Point Gaziantep Hastanesi Fonksiyonel Tıp/Uzm. Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Taşkıran, kuruyemişin taze, çeşitli ve az miktarda tüketilmesi gerektiğini,...

Medical Point Gaziantep Hastanesi Fonksiyonel Tıp/Uzm. Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Taşkıran, kuruyemişin taze, çeşitli ve az miktarda tüketilmesi gerektiğini, aksi taktirde bir çok hastalığa davetiye çıkarabileceğini belirterek uyarılarda bulundu.

Vitamin ve mineral deposu olarak bilinen ve sağlıklı bir atıştırmalık olarak düşünülen kuruyemiş, fazla tüketilmesi durumunda insan vücudu için zararlı bir besin halini alıyor. Medical Point Gaziantep Hastanesi Fonksiyonel Tıp/Uzm. Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Taşkıran, kuruyemişin taze, çeşitli ve az miktarda tüketilmesi gerektiğini, aksi takdirde birçok hastalığa davetiye çıkarabileceğini söyledi.

"Kuruyemişler çok zengin bir içeriğe sahiptir"

Medical Point Gaziantep Hastanesi Fonksiyonel Tıp/Uzm. Dr. Öğr. Üyesi Taşkıran, kuruyemişin zengin içeriğe sahip olduğunu ve bir avuç yenildiği takdirde vücuda birçok faydasının olduğunu ifade ederek, ,"Tükettiğimiz gıdaların vücudumuzun sistemlerinin işleyişi ve sağlığımızla yakından ilgisi vardır. Bu anlamda kuruyemişlere baktığımız zaman içeriğindeki mikro ve makro besinler itibariyle çok zengin bir içeriğe sahiptir. Kuruyemişin içerdiği mikrobesinler, fitobesinler, antioksidanlar, doymamış Omega 3 yağ asitleri ve içindeki vitamin ve minareller nedeniyle sağlıklı bir gıda olup çok ciddi manada olumlu etkileri vardır. Fakat kuruyemişler karbonhidrat ve kalori de barındırdıkları için fazla tüketildiği zaman bir takım zararlarıyla da karşılaşabiliriz. Bu sebeple günlük bir avuç kuruyemiş tüketmek içerdiği vitaminler ve minareller bakımından vücudumuza bir takım olumlu yönleri vardır. Örneğin, kuruyemişlerin sindirim sistemine olumlu etkileri vardır. İçerdiği E vitamini sayesinde cildin güzelleşmesine katkı sağlar. Beyin ve nörolojik açıdan da çok ciddi faydaları bulunmaktadır. Bağışıklık sistemi ile ilgili birçok sıkıntıda kuruyemişlerin olumlu etkileri mevcuttur. Aynı zamanda, tırnaklarımızda ve iç organlarımızda oluşabilecek rahatsızlıkların da önüne geçebilme özelliği vardır" dedi.

"Kuruyemişler faydalı gıdalar olsa da zararları da mevcut"

Kuruyemişlerin faydalı olduğu kadar çok tüketildiğinde oldukça zararlı hale gelebildiğini de aktaran Uzm. Dr. Öğr. Taşkıran, "Kuruyemişler çiğ ve kavrulmuş olarak tüketilmektedir. Fakat ne kadar çok ısıya maruz kalırsa içerdiği olumlu etkileri de azalmaktadır. Bu nedenle mümkün olduğunca çiğ tüketmek daha faydalıdır. Kuruyemişi mide boşken tüketmek daha faydalı oluyor çünkü tokken etkileri azalabiliyor. Özellikle kahvaltı öğünlerimizde tüketmek vücudumuza oldukça fayda sağlayacaktır. Kilo vermek isteyen ve iki öğün beslenmeye çalışanlar, kahvaltı öğününe kuruyemişleri dahil ederlerse uzun süre tokluk sağlanabilir. Kuruyemişler ne kadar faydalı gıdalar olsa da birtakım zararları da mevcuttur. Fazla tüketildiği zaman kolesterol yüksekliğine neden olabilir. Bazı insanlarda da mide bağırsak sistemine olumsuz etki edebilir. Kuruyemişlerin içerdiği tuz oranı yüksekse ve fazla tüketilirse tansiyon hastalarının tansiyonunu yükseltebilir. Böbrek hastalığı olan insanların kuruyemişi oldukça dikkatli tüketmesi gerekmektedir. Çünkü kuruyemişler magnezyum ve potasyum bakımından zengin gıdalardır. Potasyum normal insanlarda faydalı olabilir ama böbrekle ilgili sıkıntısı olan insanlarda vücuda yük olacağı için kontrollü tüketilmesi gerekmektedir. Ceviz, Antep Fıstığı gibi kuruyemiş çeşitleri oldukça faydalıyken, fazla tüketildiği zaman vücuda olumsuz etkileri oluşabilir. Kolesterol yüksekliğine neden olabilir. Aslında her şeyin kararında tüketilmesi gerekmektedir. Mesela yer fıstığının alerjik özelliği nedeni ile olumsuz etkileri olabilir. Ayrıca romatizması olanlar, tansiyonu olan hastalar, Tiroid hastaları, mide bağırsak sorunu olan, kilo veremeyenler, hormonal problemi olan hastaların da yer fıstığı tüketirken dikkat etmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra kuruyemiş olmayan ama kuruyemiş olarak tüketilen mısır patlağı ya da kavrulmuş mısır oldukça zararlı gıdalardır. Aslında belli bir miktarda ve çeşitli olduğu takdirde kuruyemiş oldukça faydalıdır. Tek tip beslenme faydalı bir beslenme yöntemi değildir. Bu açıdan çeşitlendirmek gerekir. Kuruyemişler dengeli bir şekilde tüketildiği zaman faydalı olsa da, fazla tüketildiğinde ve uygun ortamlarda saklanmadığında oldukça zararlı olabiliyor. " şeklinde konuştu.

"Kuruyemişlerin uygun ortamlarda muhafaza edilişi çok önemli"

Uygun ortamlarda saklanmayan kuruyemişlerin yol açabileceği hastalıklara değinen Dr. Öğr. Üyesi Taşkıran, "Topraktan çıkan birçok gıda bizler için oldukça faydalıdır. Hasta olmadan önce hastalıkları engellemek de bizim elimizde. Bu nedenle dengeli bir şekilde beslenmek gerekmektedir. Kuruyemişler dengeli bir şekilde tüketildiği zaman faydalı olsa da, fazla tüketildiğinde ve uygun ortamlarda saklanmadığında oldukça zararlı olabiliyor. Kuruyemişi taze tüketmek gerekmektedir. Nemli ortamlarda bulunan kuruyemişler, aflatoksin içerir ve bu da karaciğere ciddi anlamda zarar veriyor. Örneğin kuru üzümün içerisindeki çekirdekler, içerdikleri bir takım maddelerden dolayı karaciğer yağlanmasının tedavisinde kullanılıyor. Fakat iyi muhafaza edilmez ise karaciğeri ortadan kaldırabiliyor. Mantar üreyen küflenen kuruyemişler aflatoksin bakımından organ yetmezliğine sebebiyet verebiliyor. Bu nedenle kuruyemişi taze tüketmek oldukça önemli bir unsurdur" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1793 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim