• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 23 °C

Dünyada İlk Defa Otizmli Bir Hastada Glomus Tümörüne Rastlandı

Dünyada İlk Defa Otizmli Bir Hastada Glomus Tümörüne Rastlandı
Yalova'da glomus tümörüne yakalanan 10 yaşındaki otizm hastası Rana Akgül, Lokman Hekim Van Hastanesinde yapılan başarılı ameliyatla sağlığına kavuşurken;...

Yalova'da glomus tümörüne yakalanan 10 yaşındaki otizm hastası Rana Akgül, Lokman Hekim Van Hastanesinde yapılan başarılı ameliyatla sağlığına kavuşurken; ameliyatı gerçekleştiren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Halil Başel, "Dünya literatüründe ilk defa otizmli bir hastada glomus tümörüne rastladık" dedi.

Yalova'da ikamet eden Fransa doğumlu otizm hastası Rana Akgül (10), glomus tümörüne yakalandı. Fransa'da doktorların bilmediği için önemsemediği, Türkiye'deki bir çok hastanedeki doktorların ise "masada kalır, felç olur" dediği Akgül, Lokman Hekim Van Hastanesinde yapılan başarılı ameliyatla sağlığına kavuştu.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Lokman Hekim Van Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Halil Başel, "Rana, özel bir çocuk ve yaklaşık 5 yıldır boyunda kitlesi olan bir hasta. İlk başlarda lenf bezi zannedilmiş, o açıdan takip edilmiş ama sonradan bakmışlar lenf bezi değil tümör var. Hastamız bize Yalova'dan ulaştı. Ben, beklemenin anlamı yok dedim. Çünkü bekledikçe daha büyüyecek ve çıkarılması daha da zorlaşacak. Keşke daha önce küçükken tedavi olsaydı. Bizim hekimlerimiz, bu tümör çok sık görülmediği için bazen ne yapacaklarını bilemiyorlar ve genelde hastayı takip edelim diye zaman kazanıyorlar. Ama hastaya yapılabilecek en büyük hatalardan birisi bu. Bu kızımızda da bunu gördük. Küçük bir tümör, büyüdükçe daha büyük sıkıntı oluyor. Çıkarması bizi de zorladı, hasta için de zor oluyor. 10 yaşındaki bir çocuktan 6,5 santimlik bir tümör çıkardık. Bunu çıkarırken ciddi komplikasyonlarda olabilirdi ama Allah'a şükür hiçbir sorun yaşamadık" dedi.

"Dünyada ilk kez otizmli hastada glomus tümörü çıkarmış olduk"

Glomus tümöründe tanı konulur konulmaz mutlaka ameliyatın planlanmasının gerektiğine dikkat çeken Başel, "Ameliyat olamıyorsa mutlaka bir tedavi yoluna gidilmesi lazım. İkinci bir hata biyopsi almaya çalışıyorlar. Bu hastaya da teklif edilmiş ama ben sakın öyle bir şey yapmayın dedim. Çünkü biyopside ani kanama ve acil cerrahi gerekebilir. O zaman iş daha da sarpa saracak. Birde bu kızımız özel bir çocuk. Ben literatürde tarama yaptım. Glomus tümörünü otizmli hastada ilk kez biz çıkarmışız. Dünyada ilk. Literatür taramasında başka görmedim. Çocuk olması da önemli. Genelde bu yaşlarda pek görülmüyor. Bizim şuana kadar Rana ile birlikte üç tane hastamız oldu. Yani literatürde dünyada ilk kez otizmli hastada glomus tümörü çıkarmış olduk ve çokta büyük bir tümördü" ifadelerini kullandı.

"Bize söylenen risklerin hiçbiri gerçekleşmedi"

Kızı Rana'yı ilk kez Fransa'da aile hekimlerine götürdüklerini aktaran baba Orhan Akgül, "Orada önemli bir şey olmadığını söylediler. Daha sonra Türkiye'de bir nöbet geçirdi. Çekilen MR da kitle olduğunu gören doktorlar bizi çok korkuttular. Çocuğumuzun felç olabileceğini, masada kalacağını söylediler. Sonra arayışa geçtim. Halil Bey çıktı karşımıza. Hakkında yapılan yorumlar, verdiği güven ile burada ameliyat yapmaya karar verdik. Biletlerimizi aldık geldik. Ben biraz endişeli ve evhamlı geldim. Çünkü Van dediğimde insanların tepkisinden dolayı endişelendim. Şunda sağlığı Allah'a şükür iyi. Bize söylenen risklerin hiçbiri gerçekleşmedi. Hatta sesine bile bir şey olmadı. Zaten otizmli olduğu için belli kelimeleri söylüyordu. İnşallah bu ameliyattan sonra ses telleri rahatlayacağı için konuşmada daha iyi duruma geleceğini düşünüyorum" diye konuştu.

"Kızımızı ameliyatta nasıl teslim ettiysek aynı şekilde bize geri verdi"

Anne Zeynep Akgül de iki ay önce kızının bir nöbet geçirdiğini belirterek, "Bursa'da birçok hastaneye gittik ama umduğumuzu bulamadı. Bir anne baba olarak bizi çok korkuttular. Sağ olsun Halil hocaya ulaştık. Halil hoca hemen gelin dedi. Çok endişe içinde geldik ama bize söylenen hiçbir risk olmadı. Halil hocadan Allah razı olsun. Kızımızı ameliyatta nasıl teslim ettiysek aynı şekilde bize geri verdi. Onun gibi hocaları Allah başımızdan eksik etmesin" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 594 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim