• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Etlik Şehir Hastanesinde 1 Buçuk Yılda 27 Böbrek Nakli Yapıldı

Etlik Şehir Hastanesinde 1 Buçuk Yılda 27 Böbrek Nakli Yapıldı
Ankara Etlik Şehir Hastanesinde, kurulduğu 2022 yılından bu yana 22'si canlıdan 5'i ise kadavradan alınarak toplam 27 böbrek nakli gerçekleştirildi.

Ankara Etlik Şehir Hastanesinde, kurulduğu 2022 yılından bu yana 22'si canlıdan 5'i ise kadavradan alınarak toplam 27 böbrek nakli gerçekleştirildi.

28 Eylül 2022 yılında açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan taraflından yapılan Etlik Şehir Hastanesinde kurulduğu yıldan bu yana 27 böbrek nakli yapıldı. Bu nakillerde böbreklerin 22'si bağış olarak canlıdan alınırken 5'i ise kadavradan alındı. Böbrek nakli gerçekleştirilen hastaların çoğu taburcu edildi.

"Hepsinin böbrek fonksiyonları normal ve sağlıklı yaşamlarını sürdürüyorlar"

Etlik Şehir Hastanesi Klinik İdari Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Deniz Aylı, Türkiye'de 80 bin civarında böbrek yetmezliği hastası bulunduğunu ve hemodiyaliz tedavileriyle hayatlarını sürdürdüklerini belirterek, şunları söyledi:

"Aslında ideal tedavileri böbrek nakilleriyle olmakta. Ülkemizdeki kadavra kısıtlılığı nedeniyle şu anda aktif olarak 25 bin civarında böbrek yetmezliği olan hastamız kadavra bekleme listesinde yer alıyor. Ülkemiz canlı böbrek nakli yani akraba nakillerinde dünyada ilk 3'e giriyor. O da olmasa çok ciddi sıkıntılar yaşayacağız. Hastanemizin transplantasyon ünitesinde şu ana kadar 22 tane canlı, 5 tane kadavradan böbrek nakli gerçekleştirdik. Hepsi başarılı geçti. Şu anda hepsinin böbrek fonksiyonları normal ve sağlıklı yaşamlarını sürdürüyorlar. Çocuk nefrolojisi ile ilgili ruhsatlandırmamız da yapıldı. Kadavradan nakil sayısını artırmamız lazım. Ülkemizde bu oran yüzde 20'lerde dünyada ise 70'leri kadavradan yüzde 30'u canlıdan yapılıyor. Lütfen organ bağışında bulunun."

"2024 yılında 12 hastamızın naklini yaptık"

Etlik Şehir Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Birkan Birben, canlıdan alınan böbrek nakillerinde ameliyatları kapalı yöntemlerle yaptıklarını ifade ederek, "2024 yılında 12 hastamızın naklini yaptık. Hastalarımızın çoğunu taburcu ettik, herhangi bir sağlık problemimiz olmadı. Dünya genelinde de böbrek nakli ortalama yıllık 80-90 bin civarında yapılmakta. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2023 yılında 3 bin 550 civarında böbrek nakli yapılmış. En son verilere göre ise 750 civarında böbrek nakli gerçekleştirilmiştir" dedi.

"Şu an çok iyiyim, enerjimde çok fazla"

Böbrek nakli yapılan hastalardan Selma Laçin (49), böbrek nakli sonrası iyi hissettiğini söyleyerek, "Burada böbrek nakli oldum şimdi çok iyiyim. Eşimden aldım. Buradaki doktorlarıma çok teşekkür ederim. Çok iyi davranıyorlar, çok yardımcı oldular bana. Haftada 3 gün diyalize gidiyordum ve çok yorgun geliyordum. Şu an çok iyiyim, enerjimde çok fazla" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 608 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim