• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 28 °C

Genç yaşlarda ideal vücut ağırlığının korunması eklem iltihabını önlüyor

Genç yaşlarda ideal vücut ağırlığının korunması eklem iltihabını önlüyor
Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzman Dr. Mustafa Çetin, halk arasında "eklem iltihabı" olarak bilinen artritin,

erken yaşlarda görülmesinin önüne geçmek için ideal vücut ağırlığının korunması, sebze ve meyve ağırlıklı beslenme, hareketli hayat tarzı ile sigara ve alkolden uzak durulması gerektiğini bildirdi.

İl Sağlık Müdürlüğünden "12 Ekim Dünya Artrit Günü" dolayısıyla yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Çetin, artritin her yaştan insanda görülebildiğini ve sebep olduğu belirtiler ile hastaların yaşam kalitelerini olumsuz etkilediğini belirtti.

Hastalığın yaygın semptomları arasında, eklem ağrısı, eklemlerde şişlik, sertlik ve hareket kısıtlılığı olduğunu aktaran Çetin, "Bundan dolayı artrit, kişinin hareketliliği ve genel yaşam kalitesi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilmektedir." ifadesini kullandı.

Artritin en sık görülen türünün halk arasında kireçlenme olarak bilinen osteoartrit olduğuna değinen Çetin, "Osteoartrit, bir veya daha fazla eklem ve çevresinde ağrı, sertlik ve şişlik semptomları ile seyretmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan 2022 yılı Türkiye Sağlık Araştırması Raporu'nda, 15 yaş üzerinde sağlık sorunu yaşayan kişilerde yüzde 8'inin nedeninin osteoartrit olduğu, kadın hastaların oranının erkeklere kıyasla yaklaşık iki kat fazlalığı dikkat çekmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Osteoartritin yaşlanma ile doğrudan ilişkili olduğunu ve genellikle 40 yaşından sonra başladığını vurgulayan Çetin, şunları kaydetti:

"Osteoartrit oluşmasında yaş ve cinsiyet gibi değiştirilemeyecek risk faktörlerinin yanında, obezite, spor yaralanmaları, kas kuvvetsizliği, eklemlere aşırı yüklenme ve uygunsuz beslenme gibi değiştirilebilir risk faktörleri de belirleyici rol oynamaktadır. Yıllar boyunca sürekli yüklenme stresine maruz kalan diz, el, kalça, boyun ve bel omurga bölgeleri hastalıktan daha fazla etkilenmektedir. Eklemlerinizdeki yükü hafifletmek için ideal vücut ağırlığınızı koruyun. Yüzmek ve yürümek gibi eklem dostu aktiviteleri hayatınıza ekleyin, fiziksel olarak aktif olun. Yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, zencefil, fındık, baklagiller ve lifli gıda içeren dengeli bir beslenmeyi tercih edin. Sigara ve alkolden kaçının."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1091 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim