• BIST 8741.63
  • Altın 2240.368
  • Dolar 32.3343
  • Euro 35.1631
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 10 °C

'Gluten hassasiyeti ile piyasa oluşturuluyor'

'Gluten hassasiyeti ile piyasa oluşturuluyor'
Çölyak dışı gluten hassasiyeti nedeniyle uygulanan diyetlere dikkat çeken Gastroenterolog Dr. Atilla Bektaş, kimi zaman gereksiz yere yapılan glutensiz diyetlerin bazı hastalıklara zemin hazırladığını söyledi.

Gluten hassasiyeti konusunda kanıta dayalı tıbbın onayını almamış teşhis yöntemleri kullanıldığını ileri süren Bektaş, “Bazı temel gıdalarımız gereksiz yere yasaklanmakta, mucize gibi sunulan pahalı takviye ürünlerle yeni bir piyasa oluşturulmaktadır” dedi.

Toplumda % 1 oranında görülen ve glutenin neden olduğu çölyak hastalığı ile görülme sıklığı daha az olan buğday alerjisi, kişide ciddi klinik tabloların gelişmesine neden olabiliyor. 

İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Atilla Bektaş, hem çölyak hastalığı hem de buğday alerjisi gibi sık gündeme gelen ve birçok şikayetin müsebbibi olarak gösterilen çölyak dışı gluten hassasiyeti ile ilgili son çalışmalara değindi. 

GLUTENSİZ DİYET NE ZAMAN ZORUNLU?

“Çölyak dışı gluten hassasiyeti, servis edilmek istendigi kadar çok değil, toplumda görülme oranı % 5-6 diyorduk, şimdi bu oranın % 1’lerde oldugu düşünülüyor” diyen Bektaş, çölyak dışı gluten hassasiyeti kullanılarak yeni bir piyasa oluşturulduğu görüşünde: 

“Son zamanlarda ortaya çıkan bazı ‘moda diyetler’, vadettikleri kolay kilo verme, genç ve zinde kalma reçeteleri ile ne yazık ki genel vücut sağlığımıza geri dönüşü olmayan zararlar verebilmektedir. Kanıta dayalı tıbbın onayını almamış teşhis yöntemleri kullanılmakta, bazı temel gıdalarımız gereksiz yere yasaklanmakta, mucize gibi sunulan pahalı takviye ürünlerle yeni bir piyasa oluşturulmaktadır. Tüm bunlar bazı ‘best seller’ kitaplara da konu yapılmakta yeni bir ‘sağlıklı olma’ algısı yaratılmaya çalışılmaktadır.”

“GLUTENSİZ DİYET PAZARI SUİSTİMAL EDİLİYOR”

Çölyak hastalığı ve buğday alerjisi durumlarında glutensiz diyetin zorunlu olduğunu vurgulayan Dr. Bektaş, “Ancak gluten hassasiyeti yani çölyak dışı gluten hassasiyeti, glutensiz diyet pazarı tarafından suistimal ediliyor. Son bilimsel kanıtlar, çölyak dışı gluten hassasiyetinin iddia edilenden çok daha az oranda görüldüğü yönünde” dedi ve Amerika’da 2017 yılında yapılan araştırmanın detaylarını şöyle anlattı: 

“Araştırmanın özü şu; kendi kendine gluten hassasiyeti tanısı koymuş 59 kişiye, çift kör (doktor ne verdiğini, hasta da ne aldığını bilmiyor) 3 farklı beslenme barı veriliyor. 24 kişinin fruktan barı ile sindirim şikayetleri oluyor, 22 kişinin plasebo (hiç bir madde içermeyen) barı ile sindirim şikayetleri olurken, sadece 13 kişi gluten içeren bar ile sindirim sistemi şikayeti yaşıyor. Bu da buğdaydaki glutenin zannedildiği kadar suçlu olmayabileceğini, gluten hassasiyetinin yanlış bir iddia olabileceğini gösteriyor. Ayrıca başka araştırmalar da gerçek anlamda Çölyak Dışı Gluten Hassasiyeti olgusunun sadece % 1'lerde olduğunu gösteriyor. Glutensiz gıda üreten şirketler glutene gerçekten duyarlılığı olmayan kişilerin tüketim alışkanlıklarını değiştirerek tahıl tüketimine karşı propaganda yürütüyor. ABD’de glutensiz gıda pazarı son iki yılda yüzde 136 büyüdü ve 2017 cirosu 15 milyar dolara ulaştı. Gluten pazarının yüzde 36’sı ABD, yüzde 19’u Avustralya ve yüzde 9’u Fransa’nın elinde. Karteller halk sağlığını tehdit ediyor.”

Gluten; buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bitkisel bir protein. Ekmek, bulgur pilavı, makarna ve unlu mamullerde bulunuyor. 

Gluten hassasiyeti, toplumun yaklaşık % 20’sini etkileyen, kişinin beslenmesi ve psikolojik durumuyla ilişkili olan huzursuz bağırsak sendromu ile karıştırılabiliyor. Bazı araştırmacılara göre ise gluten hassasiyeti bu durumun bir alt gurubunu oluşturuyor. Her iki rahatsızlıkta da karın ağrısı, şişkinlik ve bağırsak alışkanlıklarında değişme (ishal/kabızlık), baş ağrısı, eklem ağrısı, huzursuzluk, depresyon gibi şikâyetler izlenebiliyor.

ŞİKAYETLERE GLUTEN DEĞİL, FRUKTAN MI NEDEN OLUYOR?

Amerikan gastroenteroloji derneği dergisinde, Kasım 2017’de yayınlanan makaleye dikkat çeken Dr. Atilla Bektaş, “Gluten hassasiyeti olduğu düşünülen hastalarda şikâyetlerin glutenden değil, fruktan denilen bir karbonhidrattan ileri geldiği belirtilmiştir. Fruktan; buğday, arpa, çavdar dışında kuşkonmaz, enginar, pırasa, soğan, sarımsak gibi bazı bitkisel besinlerde de bulunmaktadır” dedi. 

“GEREKSİZ YERE GLUTENSİZ DİYET UYGULANIYOR”

“Çölyak hastalığı ya da buğday alerjisi olmayan kişilerin gereksiz yere glutensiz diyet uygulaması pahalı ve zor bir tercih olup, sağlıklı da değildir” diyen Dr. Bektaş’ın verdiği bilgiye göre, tahıl grubu besinleri içermeyen glutensiz diyetler lif, mineral ve vitamince zayıf. Yanı sıra tip 2 diyabet, kalp krizi ve obezite riskini artırabiliyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2033 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim