• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 14 °C

Kışın neden kilo alıyoruz? Yaza fit girmenin yolları nelerdir?

Kışın neden kilo alıyoruz? Yaza fit girmenin yolları nelerdir?
Ülkemizin büyük bir kesiminde yaşanan yoğun kış şartları nedeniyle rahatça dışarı çıkamadığımız için, hareketlerimizin azlığı ve spor yapamayışımız kış aylarında kilo almamıza sebep oldu. Peki, kışın aldığımız bu kiloları nasıl veririz?

Kış aylarında alınan kiloların nasıl vereceği hakkında ipuçları veren Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Yılmaz Savur, kış ayları içerisinde insanların su içme alışkanlığını unuttuğunu söyledi. Savur, "Malum soğuk havalardan sıcak havalara geçiş yapacağız. Bu soğuk havalarda kişilerin deri altı yağ tabakaları arttı. Bu yağ tabakaları arttığında metabolizmamız dolayısıyla yavaşlıyor. Bundan sonra havaların artık sıcaklıkları artıyor ve haftanın 7 gününün 3 günü sıcak geçmeye başlayacak. Bunu ise biz avantaj olarak değerlendirmemiz lazım ve avantaja çevirerek yürüyüş yapmamız, fiziksel aktivitemizi arttırmamız lazım. Bütün beslenme uzmanları aynı şeyi öneriyoruz ve diyoruz ki her zaman yeterli ve dengeli beslenmemiz yani 3 ana öğün ve 3 ara öğün şeklinde beslenmemiz lazım" dedi.

"Kış aylarında gecelerinde uzun olması nedeniyle televizyon karşında abur cuburu çok tükettik ve dolayısıyla kiloaldık" diyen Savur "Yine kışın havalar soğuk ve serin geçtiği için su içmek aklımıza da gelmedi. Geldiğinde de ya bir bardak içtik ya da iki barak içtik ve her insanın günlük içmesi gereken su içme miktarı olan 2 litreyi tüketemedik. Bu da kilo artışına neden oldu" ifadelerini kullandık" ifadelerini kullandı.

"NE AÇ NE DE TOK SPOR YAPIN"

Savur, "Artık bahar geliyor ve insanların aklına yaza nasıl fit girmeliyiz soruları geliyor" diyerek şu tavsiyelerde bulundu:

"Bu soruların cevabı aslında basit sadece fiziksel aktivite ile bu güneşli havaları avantaja çevirerek kiloları verebiliriz ve en önemlisi ise kışın içmeyi unuttuğumuz suları artık sıkça tüketmeliyiz. Ama iş bunlarla bitmiyor su bizim yağ yakmamız da yardımcı oluyor fakat beslenmemize planlı bir şekilde başlayıp devam etmemiz gerek. Spora gidiyoruz ama ya tok karna gidiyoruz ya da aç karna. Bu iki şekilde de spora gitmememiz lazım. Çünkü tok karna spor yapmamız bize kas kaybettirir. Aç karna spor yapmamız ise spor dönüşü çok yemek yememize sebep olur. Bunun içi ne tok ne de aç olmamız lazım."

"ARTIK ARA ÖĞÜN ALIŞKANLIĞIMIZI GETİRMEMİZ LAZIM"

Sabah girdiğimiz rejimin akşam bozmanın tek sebebi ara öğün alışkanlığı olmaması olduğunu söyleyen Savur, "Genelde sabah rejime girip akşam bozma durumumuz oluyor. Bunun sebebi ise öğlen yemek yiyoruz ve akşama kadar olan bölümde hiçbir şekilde ağzımıza besin almıyoruz yani diyet yapıyoruz fakat bu doğru değil. Artık ara öğün alışkanlığımızı getirmemiz lazım. Ara öğün alışkanlığı kazandığımızda öğle yemek yediğimiz vakit akşama kadar olan aralıkta bir meyve veya bir bardak süt içmemiz gerekir ki kan şekerimiz bir seviyede kalsın. Böylece bizim ana yemeğimiz olan akşam yemeğinde az yememizi, çabuk doymamıza fayda sağlar" diye konuştu.

KEBAP YİYEBİLİRİZ AMA BİR ŞARTLA!

Rejim yaparken kebap da yenilebileceğini vurgulayan Savur, "Arkadaşlarla dışarı çıkıyoruz ve canımız kebap çekiyor. Bunu da şu şekilde yapabiliriz mesela, akşam yemeğinde kebap tükettiğimizde ondan sonra ki birkaç günü daha dikkatli beslenerek orantılayabiliriz. Fındık, fıstık, badem bunlar bizim kilo vermemize yardımcı oluyor. Tabi bunlarında bir kasesini yemememiz gerekiyor ve onun da miktarını ayarlamamız gerekiyor yani günde 10 ila 15 tane fındık yiyebiliriz ve aynı miktarda badem, fıstık yiyebiliriz. Yine sabah kahvaltısında 2-3 tane zeytin yerine ceviz yiyebiliriz" bilgilerini paylaştı.

RESUL YANBUL

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2903 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim