• BIST 8718.11
  • Altın 2245.94
  • Dolar 32.3321
  • Euro 35.1754
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 8 °C

Kısırlığın çaresi bu vitaminde gizli!

Kısırlığın çaresi bu vitaminde gizli!
Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, E vitamini ve çinko mineralini yeterli düzeyde alan erkeklerin eşlerinin gebe kalma şanslarının dört kat arttığını belirterek, E vitamininin kısırlık riskini azalttığını söyledi.

Evlenme yaşının ilerlemesi ve çiftlerin hemen çocuk sahibi olmak istememeleri nedeniyle kısırlığın artık daha sık görüldüğünü kaydeden Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, "Dünyada kısırlık ile ilgili yapılan ve en uzun çalışma özelliğine sahip 1989 ile 2005 yılları arasındaki çalışmada 26 bin birey üzerindeki çalışmada ortalama sperm sayısının yüzde 30 azaldığı gözlenmiştir ve gün geçtikçe bu sağlık problemi daha da ciddi bir hal almaya başlamıştır. Yapılan bir araştırmada kısır olmayan erkeklere verilen antioksidan besinlerin sonucunda eşlerinin kısa sürede gebe kaldığı gözlenmiştir. Özellikle antioksidan özellikli besinler vücuda zarar veren oksidatif stresin vücuttan uzaklaştırılmasında çok önemlidir. Oksidatif stres ise erkeklerde sperm kalitesini düşürmesinin yanı sıra sperm sayısında da ciddi azalmasına neden olmaktadır. Antioksidan özellikli olan vitaminler ise E vitamini başta olmak üzere A, C, B vitaminleridir. Yapılan bir çalışmada E vitamini ve çinko mineralini yeterli düzeyde alan erkeklerin eşlerinin gebe kalma şansları dört kat artmaktadır" diye konuştu.

"KISIRLIK RİSKİNİ AZALTIYOR"

E vitamininin en önemli antioksidanlardan biri olduğunu belirten Tutar, bu özelliği ile bireylerin kısırlıkyaşama riskini azalttığını ifade etti. E vitamininin cinsellik için ayrı bir özelliği olduğunu dile getiren Tutar şöyle konuştu:

"E vitamininin büyük kısmı Alfa D-tocopheroldür. Yani Latince'de üremek ve doğurganlık anlamına gelmektedir. Özellikle damar tıkanıklığına bağlı olarak yaşanan kısırlık probleminde E vitamini damar yüzeyini temizler ve kan dolaşımının artmasını sağlar. Bu şekilde cinsel faaliyetleri kolaylaştırır. Ayrıca E vitamini libido seviyesini yükseltir. Unutulmaması gereken diğer bir önemli konu ise çinko ile E vitamini bir arada alındığında hormon seviyesini yükseltir ve üreme bezlerinin işlevini geliştirir. En iyi kaynakları ayçiçeği, mısırözü ve pamuk yağı gibi bitkisel yağlardır. Fındık, badem ve ceviz gibi yağlı tohumlar ve susam gibi yağ miktarı yüksek olan besinlerde de yüksek miktarda bulunmaktadır. Evlerimizde kullandığımız yağlar sabit olmamalıdır. Sürekli aynı yağı kullanmak yerine ayçiçeği yağı, mısırözü, fındık yağı gibi yağları karıştırarak tüketmek tüm yağ asitleri almanızı sağlayacak hem de kısırlık gibi bir problemi yaşama riskini azaltacaktır."

"KAHVE TÜKETİMİNDEN KAÇININ"

Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada gebe kalma ile tüketilen besin arasında ciddi bir bağlantı olduğunun saptandığını hatırlatan Tutar, özellikle folik asit kullanan, beslenme programında meyve, sebze ve kuru baklagilleri ihmal etmeyen kadınların hamile kalma oranlarında ciddi artış gözlendiğini söyledi. Yağların gebe kalmak için en önemli besin gruplarından biri olduğunu vurgulayan Tutar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İçerisinde bulunan E vitamini sayesinde doğru kullanıldığında olumlu sonuçlar doğururken, margarinler gibi trans formata getirildiklerinde olumsuzluklar başgösterebilir. Ayrıca kızartılmış yağda trans yağ asidi artışı olduğu unutulmamalıdır. Özellikle kadınların gebe kalma şanslarını artırmaları için kahve tüketiminden mümkün olduğunca kaçınmaları gereklidir. Ayrıca çok yüksek protein içeriği olan ve sebze tüketimini tamamiyle ikinci plana atan beslenme programları uygulamamalıdırlar. Uyku problemi çeken kadınların vücuttaki melatonin seviyesini arttırarak uyumayı sağlayan ilaçları kullanmamaları önemlidir. Ayrıca alkol yine gebelik şansını azaltan en önemli etmenlerden biridir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3689 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim