Sağlık Aktüel
25 Mayıs 2012 Cuma
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
26 Eylül 2010 Pazar 00:29

Küçük yaralar ayakta ülsere neden olabilir

Denizli Devlet Hastanesi Ortopedi Uzmanı Dr. Yaşar Selçuk, ciltteki küçük yara ve çatlakların kolayca enfeksiyon kapıp, ayak ülserlerine (diyabetik ayak-nöropati) yol açabileceğini söyledi.

Ortopedi Uzmanı Dr. Yaşar Selçuk, diyabet hastalarının ayak bakımlarına dikkat etmesi gerektiğini belirterek, "Nöropati, sinir hücrelerinin bir bozukluğudur. Diyabetik nöropati, diyabete bağlı olarak gelişen tehlikeli bir komplikasyondur. Bu tür nöropati genellikle ayak ve bacaklarla başlar. Nöropatinin ilk belirtileri ciltte karıncalanma, yanma veya cilt üzerindeki böcek sürünmesi gibi bir duygudur. Hasta, hastalığının ileri aşamasında ayak veya bacaklarını, yaraları ve nasırlarını hissetmez hale gelir.

Bu nedenle küçük yaralar, kabartılar, nasır oluşumu, basınç noktaları veya kızarıklık açısından ayaklar düzenli aralıklarla kontrol edilmesi gerekir. Ayaklar incelenirken parmak arasındaki cildin kontrol edilmesi de ihmal edilmemelidir. Eğer ayakta bir değişiklik hissedilirse mutlaka bir uzmana başvurulması gerekmektedir" diye konuştu.

Uygun olmayan ayakkabıların cilt kalınlaşmasına ve nasır oluşumuna neden olduğunu, bunun da ayak ülserine yol açabileceğini belirten Dr. Selçuk, "Yumuşak, rahat ve ayağa uyan ayakkabılar giyilmeli, yumuşak deriden imal edilen ayakkabılar ayağa göre şekil aldığı ve ayakta baskı oluşturmadığı için tercih edilmelidir. Ayakkabılar giyilmeden önce içlerinde yabancı madde olup olmadığına bakılmalıdır. Çünkü ayakkabılar diyabetik nöropati hastalarının yürürken fark edemeyeceği maddeleri bulundururlar. Metal

paralar, kağıt ataşları ve benzeri maddeler uygun tedavi edilmediğinde kolayca enfekte olabilen yaralanmalara yol açarlar. Bu enfeksiyonlar, sıkça diyabetik ayak ülseri denen durumlara neden olurlar. Aynı zamanda aynı neden göz önüne alınarak yaralanma riski yüksek olduğu için çıplak ayakla yürümekten kaçınmalıdır" dedi.

Nöropati hastalığının oluşmasını önleyebilmek için ayak bakımının da önemine vurgu yapan Ortopedi Uzmanı Dr. Yaşar Selçuk, şunları söyledi:

"Ilık suda her gün 1-3 dakikalık ayak banyosu yapmak ayak sağlığı için yararlıdır. Ayak banyosu yaparken yumuşak bir sabun kullanılmalı, ayak banyosu sonrası ayak iyice kurulanmalıdır. Daha sonra ayaklara nemlendirici kremle masaj yapılmalıdır. Bu, cildi esnek tutacak ve enfekte olabilecek çatlakları engelleyecektir. Ayrıca tırnaklar hiçbir zaman sivri uçlu makasla kesilmemeli, ayak banyosundan sonra ayak tırnakları törpülenerek yuvarlak hale getirilmelidir. Tırnaklar kırılgan hale gelmişse veya iltihaplanmışsa enfeksiyonu önlemek için doktora danışılmalıdır. Ayrıca çoraplar her gün değiştirilmeli, aşırı sıcak ve soğuktan korunmalıdır. Sıcak su şişesi kullanmak yerine ikinci bir çorap tercih edilmedir. Ayaktaki kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde devam etmesi için yürüyüş, dans, yüzme ve bisiklete binme uygun faaliyetlerdir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 863 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.