• BIST 8718.11
  • Altın 2240.877
  • Dolar 32.3243
  • Euro 35.1697
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 8 °C

Melanom gençleri de tehdit ediyor!

Melanom gençleri de tehdit ediyor!
Türk Dermatoloji Derneği Dermoskopi Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Özdemir: "Güneş lekesi ve melanom karıştırılabilir. Düzensiz büyüyen, değişim gösteren lekeler melanoma ait olabilir."

EFSUN YILMAZ - Türk Dermatoloji Derneği Dermoskopi Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Fezal Özdemir, deri kanserleri arasında en ölümcül olan melanomun başlangıçta güneş lekeleri ile karıştırılabildiğini söyledi.

Prof. Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her saat başı 1 kişinin melanom nedeniyle hayatını kaybettiğini, deri kanserlerinin yüzde 5'ini oluşturan bu türün, deri kanserlerine bağlı ölümlerin yüzde 75'inden sorumlu olduğunu belirtti.

Derinin en üst tabakasında bulunan "melanosit" adı verilen renk hücrelerinin kötü huylu çoğalması sonucunda oluşan melanomun Türkiye'de görülme sıklığının 2014 yılında Türkiye kanser istatistiklerine göre 100 binde 1,5 olduğunu dile getiren Özdemir, melanomun yüzey tabakada oluştuğu için takip edilebileceğini, bu tehlikeli kanser türünü erken anlayabilmek için kişinin vücuduna dikkat etmesi gerektiğini dile getirdi.

- Güneş lekelerine dikkat

Erken teşhis ile yüzde 100 iyileşmenin mümkün olabildiğine dikkati çeken Özdemir, şu bilgileri verdi:

"Öncelikle vücudumuza dikkat etmeliyiz. Leke ya da kabartılar önemli, bunlarda değişiklik fark edersek hemen hekime müracaat etmeliyiz. Çok sayıda ben sahibi olmak riskli. Benlerin şekilsiz ya da büyük çaplı olması da risk faktörü. Beyaz tenli renkli gözlüler, ailesinde deri kanseri öyküsü olanlar, bağışıklık sistemi herhangi bir sebeple bozulmuş olanlar dermatoloğa gidip kontrolden geçmeli."

Kanserin erken teşhisinin hayat kurtardığını ifade eden Özdemir, "Güneş lekesi ve melanom karıştırılabilir. Düzensiz büyüyen, değişim gösteren lekeler melanoma ait olabilir. Melanom ilk başta 3-4 milimetre çapında kahverengi, siyah leke şeklinde ortaya çıkabiliyor. Bene ya da güneş lekelerine benzeyen görüntüler arz edebiliyor. Zamanla bu lekeler değişiyor, asimetrik hale geliyor, kenarları düzensizleşiyor, renkleri değişebiliyor, çapları büyüyebiliyor." dedi.

Yüzde beliren kahverengi ve siyah lekelere "güneş lekesi" deyip geçmemek gerektiğini vurgulayan Özdemir, hızlı büyüyen siyah kabartıların, melanomun lenf ve kan damarlarının bulunduğu orta tabakaya geçmiş olabileceği anlamına geldiğini dile getirdi.

- Gençleri tehdit ediyor

Melanomda yaş sınırı olmadığını dile getiren Özdemir, "Melanom genellikle ileri yaşlarda, 50-55 yaş sonrasında görülürken son yıllarda çocuk, ergen ve genç erişkinlerde melanom hızla artıyor. Genelde 25-30 yaş arası en yüksek risk grubu. Çünkü gençler ultraviyoleden korunmuyor, solaryuma giriyor. İkinci en riskli yaş grubu da 15-30 yaş arası, ancak 10 yaşın altında da 5-6 yaşında da bu kanser türüne rastlanabiliyor." diye konuştu.

Prof. Dr. Fezal Özdemir, dermoskopi yöntemi ile tüm vücut yüzeyini, deri ve mukozalar dahil tarayabildiklerini, 5 milimetrenin altında dahi olsa bütün vücut yüzeyindeki lezyonları kontrol ettiklerini ve gerekirse cerrahi müdahaleye başvurduklarını sözlerine ekledi. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 11046 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim