• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 13 °C

Osmaneli'nin tescilli lezzeti "ayva lokumu" Suudi Arabistan ve Rusya pazarına da girdi

Osmaneli'nin tescilli lezzeti "ayva lokumu" Suudi Arabistan ve Rusya pazarına da girdi
Bilecik'in Osmaneli Belediyesi tarafından Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) desteğiyle kurulan tesiste üretilen ayva lokumları, Rusya ve Suudi Arabistan'a da ihraç edilmeye başlandı.

Osmaneli Belediye Başkanı Şahin: "Yeni tesisle birlikte kapasitemizi yüzde 100 artırarak hem Osmaneli tarımına ve çiftçisine hem de kadın girişimcilerimize ekonomik getiri sağlıyoruz"

Sakarya Nehri'nden beslenen verimli topraklarda yetiştirilen ayvalardan yapılan lokum, bölgenin en meşhur lezzetleri arasında yer alıyor. Beşevler köyünde 3 dönüm arazide kurulan 450 metrekare kapalı alana sahip tesiste ise ayva, Osmaneli Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi üyelerinin emekleriyle lokuma dönüştürülüyor.

İlçede üretilen 5 bin ton ayvanın yaklaşık yüzde 10'u işlenerek lokum haline getiriliyor. Özgün aromasıyla, doğallığı bozulmadan üretilen lokumların üçte ikisi Tarım ve Kredi Kooperatifleri ve diğer market zincirlerinin satış noktalarına gönderiliyor.

Üretilen ayva lokumu Katar, ABD, Almanya ve Hollanda pazarının ardından Suudi Arabistan ve Rusya'ya da ihraç edilmeye başlandı.

Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, AA muhabirine, BEBKA desteğiyle kurdukları tesiste 500 ton ayva işlendiğini söyledi.

Şahin, "Kooperatifimiz aracılığıyla yaptığımız pazarlamayla birlikte özellikle talepler çok daha arttı. Büyük mağazalardan da rağbet var. Yeni yaptığımız tesisle birlikte kapasitemizi yüzde 100 artırarak hem Osmaneli tarımına ve çiftçisine hem de kadın girişimcilerimize ekonomik getiri sağlıyoruz. Kadın girişimcilerimizle birlikte şu anki rakamları 3 katına çıkarmak suretiyle Türkiye çapında önemli bir gıda işletmesi olacağız." dedi.

Tesisten sorumlu Belediye Sağlık İşleri Müdürü Abdullah Tetik de yaklaşık 3 milyon kutu ayva lokumu ürettiklerini, bunun 2 milyon kutusunun iç pazarda satıldığını ifade etti.

İhracatı da artırdıklarını dile getiren Tetik, "Geçen yılki uluslararası pazarlarımıza bu sene Rusya ve Suudi Arabistan da eklendi. Ayva lokumumuz bu ülkelerin market raflarında da yerini almış durumda. Ayva lokumu hem istihdam hem üretim hem de ihracat anlamında döviz kazandırıcı bir ürün haline geldi." diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 676 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim