• BIST 8876.85
  • Altın 2240.894
  • Dolar 32.3404
  • Euro 35.1251
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 18 °C

Sigara ve obezite MS riskini artırıyor

Sigara ve obezite MS riskini artırıyor
Merkezi sinir sisteminin iltihabi hastalığı olarak bilinen ve sıklıkla gençlerde ve kadınlarda ortaya çıkan MS (multipl skleroz), sigara, obezite ve D vitamini eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkabiliyor.

Son yıllarda hastalıkla ilgili yapılan çalışmalar ve yeni tedavi seçenekleri sayesinde MS artık hem daha iyi tanınıyor hem de daha iyi kontrol altına alınabiliyor.

Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı'nın MS Haftası nedeniyle düzenlediği "BAU Tıp MS Toplantısı"nda hastalıkla ilgili yeni tedavi seçenekleri tartışıldı. Hastalığın genç yaş grubunda, en sık 20-40 yaş grubunda görüldüğünü belirten BAU Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Aydın Güngör, ancak çocuklarda ve ileri yaşta da MS görülebildiğini, 7 yaşında da, 70 yaşında da MS olgularına rastladıklarını kaydetti.

Beyaz ırk daha meyilli

Milliyet'in sorularını cevaplayan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aksel Siva ise MS'e ilişkin şu bilgileri verdi:

"Görme bozukluğu, çift görme, dengesizlik, elde beceri kaybı ve güç kaybı hastalığın belirtileri arasında. MS'in hem ortaya çıkışında hem seyrinde hem de tedaviye olumsuz yanıt alınmasında sigara içiminin olumsuz etki yarattığı kanıtlandı. İsveç'te yapılan çalışmalara göre erişkinlik döneminde aşırı olmayacak şekilde Alkol tüketenlerin, tüketmeyenlere göre MS'e yakalanma riskinin daha az olduğu anlaşıldı. Sofra tuzu, bağışıklık sisteminde oluşan etkiyi artırabiliyor ve hastalığı tetikleyebiliyor.

Aşırı kilo ve obezitenin de MS'e yol açtığı gözlendi. Beyaz ırk yani bizler, sarı ve siyah ırka nazaran MS'e daha meyilliyiz. Türkiye'de

MS hastalığının görülmesinde az da olsa bir artış var. Önümüzdeki yıllarda MS'li hastaları destekleyecek birçok tedavi olacak."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6003 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim