• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 25 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 26 °C

Soğuk Havalarda Kalbinizi Korumanın 5 Yolu

Soğuk Havalarda Kalbinizi Korumanın 5 Yolu
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Onur Akpınar, kardiyovasküler hastalıkları olanların grip ve zatürre aşılarını zamanında yaptırmalarının önemli olduğunu...

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Onur Akpınar, kardiyovasküler hastalıkları olanların grip ve zatürre aşılarını zamanında yaptırmalarının önemli olduğunu söyledi.

Soğuk havalar kalp sağlığını olumsuz etkilediğinden kalp hastalığı olanların kış aylarında gerekli tedbirleri almalarının çok önemli olduğunu anlatan Medline Adana Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Onur Akpınar, muhtemel riskleri anlattı.

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Akpınar, kalbi korumanın 5 yolunu şu şekilde sıraladı:

1-Grip ve zatürreye karşı tedbirinizi alın

İnsan metabolizması bir bütün halinde çalışıyor ve hastalıklar birbirini tetikleyebiliyor. Kış aylarında ise grip ve zatürre gibi hastalıkların görülme sıklığı arttığından bu hastalıklar kalp hastaları için üzücü sonuçlara zemin hazırlayabiliyor. Bu nedenle kardiyovasküler hastalıkları olanların grip ve zatürre aşılarını zamanında yaptırmaları riskin azaltılması açısından büyük önem kazanıyor.

2-İlaçlarınızı almayı aksatmayın

Kış aylarında hava şartları nedeni ile fiziksel aktivitenin azalması ve bunun yanında istenmeyen kilo alımı kan basıncında yükselmeye neden olabiliyor. Baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, halsizlik, nefes darlığı, burun kanaması, kalp ritminde düzensizlik gibi işaretler hipertansiyon belirtileri arasında yer alıyor. Bu nedenle hipertansiyon problemi olan bireylerin özellikle kış aylarında kan basıncını düzenli olarak ölçmeyi alışkanlık haline getirmeleri ve doktorlarının verdiği ilaçları aksatmadan kullanmaları gerekiyor.

3-Sıkı giyinin

Soğuk havalarda dışarı çıkarken tek bir kalın kıyafet yerine birkaç kat giyinmek gerekiyor. Çünkü bu şekilde giyinmek vücut ısısının daha iyi korunmasını sağlıyor. Ayrıca göğsün ön bölgesine soğuk havanın doğrudan gelmesini engellemek için ceketin önünü kapalı tutmak da faydalı oluyor. Bunların yanı sıra baş bölgesi vücut ısısının hızlıca kaybedildiği bölgelerden biri olduğundan sokağa çıkarken şapka takmak ve ağızdan değil burundan nefes almak da soğuktan korunmada etkili bir yöntem olarak öne çıkıyor.

4-Düzenli egzersiz yapın

Soğuk havalardan korunayım derken egzersiz yapmayı tamamen bırakmayın. Dışarda yapılacak egzersizlerin yerine evde yapılabilecekleri tercih edin. Örneğin yürüyüş bandında her gün 30 ila 45 dakika arası düzenli olarak tempolu şekilde yürüyün. Bunun yanı sıra güneşli ve ılık havalarda saat 11 ila 14 saatleri arasında, uygun şekilde giyinmek şartı ile dışarıya çıkın ve yine hafif tempolu yürüyüşler gerçekleştirin. Bu şekilde kış aylarında artan depresyon riski nedeniyle yükseliş gösteren stres hormonlarının kalp krizi ve hipertansiyon gibi kalp hastalıklarını tetiklemesinin de önüne geçmiş olursunuz.

5-Taze sebze ve meyve tüketin

Kalp sağlığının korunması ve desteklenmesi için dengeli ve çeşitliliği olan bir beslenme şekli gerekiyor. Bu sebeple özellikle taze kış sebze ve meyvelerine sofranızda bol miktarda yer verin, haftada 2 gün fırında veya buğulama yöntemi ile pişirilmiş balık tüketmeye özen gösterin. Yemeklerinizde doymuş ve trans yağ kullanmayın, şekerden uzak durun. Ayrıca yemeklerinize tuz atmaktan da kaçının. Grip ve soğuk algınlığından korunmak için C vitamini açısından zengin, turunçgiller ile bağışıklık sistemini kuvvetlendirecek besinler tüketin ve bol miktarda su için.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 618 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim