• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 16 °C

Spor yapayım derken...

Spor yapayım derken...
Kışın alınan kiloları bir çırpıda vermek ve yaza formda kalabilmek için bilinçsizce yapılan spor, kas zedelenmelerinden, lif kopmalarına hatta sakat kalmaya kadar varabilecek ağır faturalar çıkarabiliyor.

Memorial Ataşehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Semih Gür, sağlıklı spor için ipuçları verdi. Gür, düzenli olarak ya da hobi amacıyla yapılan sporun vücut dayanıklılığını, kapasitesini ve performansını artırmayı sağladığını belirterek, "Sporu sadece sağlıklı olmak için yapılması gereken uğraşı şeklinde değil; bir yaşam biçimi, yaşantımızda her zaman yer alması gerekli bir aktivite olarak algılayıp uygulamak gerekir. Hayatımızın her döneminde, yaşımıza ve şartlarımıza uyan sportif faaliyetleri sürekli yapmak "sağlıklı yaşam" için şarttır. Örneğin ev içi ya da çalışma yerlerinde yapılan basit egzersizler bile günümüzde en önemli sorun olan hareketsizlikten doğan sorunların çözümünde önemli yer tutar. Bununla birlikte; sporun sağlığa olan sayısız katkısı dışında, uygun olmayan spor aktivitelerinin de olumsuz sonuçlar doğuracağını unutmamak gerekir" şeklinde konuştu.

Düzenli ve aktif sporun, insanı dayanıklı, dinç ve disiplinli yaptığını anlatan Prof. Dr. Semih Gür, "Sağlık açısından hareketsizliği engellemek, kaslarımızı çalıştırmak, enerjimizi harcamak, başta kalp ve dolaşım olmak üzere sistemlerimizi düzenli çalıştırmak, vücut kapasitesi ile performansımızı arttırmak, hareket sistemimizin dayanıklılığını artırarak reflekslerimizi geliştirmek, boş zamanlarımızı değerlendirerek stresimizi azaltmak, ruhsal olarak rahatlamayı sağlamak ve yaşlanmayı geciktirmek gibi yararları vardır. Sistemli ve bilinçli yapılan spor, uyku ve beslenme alışkanlıklarımızı da düzenleyerek sağlığımızı korur" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Semih Gür, spora başlamadan önce detaylı hekim kontrolü ile genel sağlık durumunun değerlendirilmesi sonucu en uygun aktivite şeklinin seçiminin önemli olduğunun altını çizdi. Özellikle kalp damar rahatsızlıkları, metabolik hastalıklar (şeker, kolesterol, kronik hastalıklar) ile iskelet sistemi problemleri yönünden başlangıçtaki muayenenin, ileride karşılaşacak sorunlar açısından yaşamsal önem taşıdığının altını çizen Prof. Dr. Semih Gür, şunları söyledi;

"Risk grubu olarak adlandırılan bu tür kişilerin egzersiz sonrası ciddi sıkıntılar yaşayabileceği unutulmamalıdır. Bu bağlamda özellikle profesyonel sporcular dışında, orta yaş ve üzerindeki bireyler ile çocukluk yaş döneminde spor öncesi değerlendirme mutlak hekim kontrolü ile olmalıdır."

SPOR YARALANMALARINA DİKKAT

Spor yaparken vücudun hangi bölgelerinin nasıl çalışması gerektiğinin iyi bilinmesi gerektiğini de ifade eden Prof. Dr. Semih Gür, aksi halde kişinin bilinçsizce kendini sakatlayabildiğini vurguladı. El ve ayak bilekleri ile dizlerin vücutta kolay burkulabilecek bölgeler olduğunu belirten Gür, "Ayak içe doğru döndüğünde ayak bileği burkulabilirken, ani bir dönme sonucunda da diz burkulabilir. Şiddetli burkulmalar kişiyi ameliyata kadar götürebilmektedir. Adale ve tendon zorlanmaları, ezilmeler ve stres kırıkları bilinçsiz yapan bireyleri bekleyen diğer tehlikelerdir" dedi.

Prof. Dr. Semih Gür, spor kaynaklı yaralanmalardan korunmanın, oluşan sakatlıkları tedavi etmekten daha kolay, etkili ve ekonomik olduğunu belirterek, "Hem sağlıklı olmak için spor yapmak hem de spordan kaynaklanan sağlık sorunlarını yaşamamak için vücudun tamamının veya bir bölgesinin dayanıklılık sınırlarını zorlamamak esas olmalıdır. Basit egzersizlerden yoğun antrenman ve spor aktivitelerine kadar bedenimizi zorlamadan kaçınmalı, önemsiz gibi görülen sorunları ciddiye almalıyız. Sağlıklı yaşam sürmek ve spor yapmak için; kişiye uygun aktiviteleri seçmek, düzgün ortamlarda bulunmak ve kaliteli spor malzemeleri kullanmak, spora başlamadan sağlık muayenelerini tamamlamak, ısınma ve soğuma aralıklarına, egzersizlerine dikkat etmek, güçlendirme egzersizlerine aşamalı olarak geçmek, yapılan sporun her türlü kuralına tam uymak önemlidir. Yapılacak spora veya faaliyete gereken önemi vererek bilinçli ve bilimsel şekilde uygulamak gerekir. Esas hedefimiz, sağlık için yapılan sporun, kaliteli ve uzun bir yaşam sürmek için gerekli olduğunu unutmamak ve günlük hayatımızdaki temel fonksiyonlar gibi yaşantımızda sürekli yer almasını sağlamak olmalıdır" açıklamasında bulundu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3676 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim