• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Altınbaş Üniversitesi'nden obezite ile mücadele için öneriler

Altınbaş Üniversitesi'nden obezite ile mücadele için öneriler
Diyetisyen Seda Yağız, günümüzde birçok kişinin obezite ile mücadele ettiğine dikkati çekerek, bireylerin kilolarını nasıl koruyabileceklerini mutlaka öğrenmeleri gerektiğini vurguladı.

Altınbaş Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, günümüz dünyasında sedanter yaşamın artmasıyla birlikte kilo artışı kaçınılmaz duruma geldiği belirtilerek, uzmanların bu nedenle obezitenin artık çocukluk ve ergenlik döneminde dahi başlayabildiğini dile getirdiği kaydedildi.

Açıklamada, üniversitenin Cumhuriyetin 100. Yılına Armağan 100 Kitap serisinden çıkan “Leziz Diyet Mutfağı” kitabının yazarlarından Diyetisyen Seda Yağız'ın değerlendirmelerine de yer verildi.

Günümüzde birçok kişinin obezite ile mücadele ettiğine dikkati çeken Yağız, kilo vermek isteyen bireylerin sayısında ciddi artış yaşandığını belirtti. Yağız, “Bir süre beslenme düzenini değiştirip, egzersizi artırarak kilo kaybediliyor. Fakat verilen kilonun korunmasında da bir o kadar zorluk çekiliyor. Oysa verilen kiloların korunması mümkün.” ifadelerini kullandı.

- “Sık kilo alıp vermede vücuttaki inflamasyon artıyor”

Seda Yağız, sağlık açısından en önemli hususun, kilonun verilmesinden çok geri alınmaması olduğunu belirterek, kilonun sürekli verilip alınması durumunda vücutta inflamasyonun arttığına işaret etti.

Yağız, bunun da bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve buna bağlı olarak çeşitli hastalıklara yakalanma riskinin artmasına neden olduğunu belirterek, bireylerin kilolarını nasıl koruyabileceklerini mutlaka öğrenmeleri gerektiğini vurguladı. "Sürdürülebilir beslenme alışkanlıkları edinilmesi" tavsiyesinde bulunan Yağız, kilonun birçok faktörden etkilendiğine değinerek şunları kaydetti:

“Doğduğumuz şehir, yaşadığımız kültür, çocukluktan gelen alışkanlıklarımız, ailemiz, çevremizdeki arkadaşlarımız, çalıştığımız ortam, uyku düzenimiz, stres yükümüz, değişken duygu durumlarımız, kan değerlerimizdeki eksiklik veya fazlalıklar, genetiğimizdeki hastalıklar, gün içerisindeki hareket durumumuz gibi durumlar önemli faktörler.”

Yağız, bir uzman eşliğinde yapılacak tetkiklerden sonra en doğru beslenme şeklinin belirlenerek bu yola çıkılması gerektiğini ifade ederek, insanların öncelikle kendi vücutlarına en uygun beslenmeyi öğrenmelerini önerdi.

- “Lezzetli diyet, geleneksel Türk Mutfağı ile mümkün”

Yağız, diyetin sıkıcı ve lezzetsiz olduğu algısı nedeniyle pek çok kişinin kilosunu koruyamadığını gözlemlediklerini kaydetti. Lezzetli diyetin geleneksel Türk Mutfağı ile mümkün olduğunu kaydeden Yağız, kiloyu korumanın sağlıklı püf noktalarını ise şöyle açıkladı:

"Vücudun ihtiyacı kadar su tüketilmeli, yeterli proteini alınmalı, sürekli ara öğün yapılmamalı, hareket etmeyi alışkanlık haline getirilmeli ancak ortopedik bir rahatsızlık varsa mutlaka bir fizyoterapistden de destek alınmalı. Hayat gibi beslenmede bir denge içerisinde olmalı. Bir gıdanın ne kadar, ne zaman ve ne sıklıkla yenildiği önemlidir. Kişi, 'kendine yasaklama' yerine porsiyon kontrolü veya sağlıklı leziz tarifleri yapmaya yönelmeli. Stresi yönetmeyi öğrenmeli. Kendi vücudunu tanımak için diyetisyenler ile çalışmalı. Bir süre sağlıklı beslenip bırakmamalı, sağlıklı beslenmeyi alışkanlık edinmeli."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 565 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim