• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Kuruyemişler

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Kuruyemişler
Bağışıklık sisteminde herhangi bir sorun olduğunda enfeksiyonlara ve bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski artar ve bu hastalıkların vücuda etkisi ciddi, hatta ölümcül boyutta olabilir.

Bağışıklık sistemi, vücudunuzu size zarar verebilecek hastalık yapıcı mikroorganizmalardan (bakteri, virüs, parazit, mantar vb.), kimyasallardan ve hücre değişikliklerinden koruyan çeşitli organ, hücre ve proteinlerden oluşur. Vücudun doğal bir savunma mekanizması olarak 24 saat çalışır ve günlük yaşantınızı sağlıklı bir şekilde sürdürmenize yardımcı olur.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek için Neler Yapılmalı?

Bağışıklık sisteminde herhangi bir sorun olduğunda enfeksiyonlara ve bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski artar ve bu hastalıkların vücuda etkisi ciddi, hatta ölümcül boyutta olabilir. Yaşam kalitesini de önemli ölçüde etkileyen bağışıklık sistemini desteklemek ve güçlendirmek için aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz:

Yeterli ve dengeli beslenin

Vücut yapınıza, yaşam tarzınıza ve fiziksel aktivitenize uygun yeterli ve dengeli bir beslenme programı güçlü bir bağışıklık sisteminin anahtarıdır. Sağlıklı bir diyet, bağışıklık sisteminin ihtiyaç duyduğu enerjiyi, vitamin, mineral ve antioksidan bileşenleri sağlar.

Düzenli egzersiz yapın

Düzenli fiziksel aktivite yapmak, kan dolaşımını artırarak toksinlerin vücuttan atılmasını ve aynı zamanda bağışıklık hücrelerinin tüm vücut hücrelerine ulaşmasını kolaylaştırır. Hergün 30 dakika orta tempolu yürüyüş bile bağışıklık sisteminin uyarılmasına yardımcı olur.

Yeterli uyuyun

Yeni hücrelerin sentezlenebilmesi ve gün içinde hasar gören hücrelerin onarılması için vücudun tam bir dinlenme halinde olması gerekir. Uyku sırasında vücut dinlenmeye geçer ve bağışıklık sistemin temelini oluşturan hücreler sentezlenir. Günde en az 6-8 saat kaliteli bir uyku ile bağışıklık sisteminizi destekleyebilirsiniz.

Stresi en aza indirin

Sık ve uzun süreli strese maruz kalmak, bağışıklık sistemini baskılar ve enfeksiyonlara yakalanma riskini artırır. Stresle baş etmek için meditasyon, egzersiz ya da farklı hobilere yönelebilirsiniz. Dilerseniz profesyonel bir destek de alabilirsiniz.

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler Nelerdir?

Günlük beslenme programınızı bağışıklık güçlendirici besinler ile destekleyebilirsiniz. Et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri; taze sebze ve meyveler; tahıllar ve badem, ceviz, fındık, yer fıstığı, ay çekirdeği gibi kuruyemişleri beslenme programına mutlaka dâhil etmelisiniz. Bağışıklık sistemini güçlendiren kuruyemişler ve faydaları şunlardır:

Fındık

E, B2, B6, folik asit ve selenyum, fosfor, potasyum, bakır ve magnezyum gibi antioksidan vitamin ve minerallerden zengin olan fındık, ara öğünler için sağlıklı bir alternatiftir. Bağışıklık sisteminin çalışmasına destek olarak yaşam kalitenizi artırabilir.

Badem

E vitamini, riboflovin, niasin, B6 vitamini, folat vitaminleri ile kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, çinko, manganez, bakır ve selenyum açısından zengin bir kaynak olan badem, bağışıklık sistemi üzerinde oldukça etkili bir kuruyemiş çeşididir. Antioksidan özelliklere sahip omega 3 ve omega 6 yağ asitleri de içeren kuruyemiş, sağlıklı bir beslenme programında mutlaka yer almalıdır.

Yer Fıstığı

Selenyum, demir, potasyum, kalsiyum, bakır, çinko, manganez mineralleri ve E, B6, B9 vitaminlerinden zengin bir kuruyemiş olan yer fıstığı, aynı zamanda omega 3 yağ asidi içeriği ile dikkat çekicidir. Tüketildiğinde seratonin adı verilen mutluluk hormonunu artırarak stresi azalttığına dair çalışmalar vardır. İçeriğindeki antioksidan, vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini de destekler.

Ceviz

Ülkemizde en çok tüketilen kuruyemişlerin başını çeken ceviz; sodyum, potasyum, selenyum, çinko, demir mineralleri ve C, B kompleks ve E vitaminleri içerir. Omega 3 ve omega 6 yağ asidindence de zengin olan kuruyemiş, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynar. Ayrıca melatonin ve polifenoller gibi antioksidan bileşenleri sayesinde uyku kalitesini artırır, daha zinde ve canlı hissetmenizi destekler.

Ay Çekirdeği

A vitamini, D vitamini, K vitamini, E vitamini ve B kompleks vitaminleri açısından zengin olan ay çekirdeği, yüksek oranda çinko, bakır, potasyum, magnezyum ve fosfor içerir. Antioksidan etki gösteren omega 6 ve omega 9 yağ asitlerine sahip olan kuruyemiş, bağışıklık sisteminin çalışmasını destekleyerek vücudun enfeksiyonlara karşı mücadelesine yardımcı olur.

Kalitesi ve güvenilirliği ile Türkiye’nin önde gelen kuruyemiş markaları arasında yer alan Meraklılar, birbirinden taze ve lezzetli kuruyemiş ürünlerini sizlerin beğenisine sunar. Dilediğiniz ürünü inceleyebilir, hemen satın alarak güvenli alışverişin keyfini çıkarabilirsiniz.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4536 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim