• BIST 9079.97
  • Altın 2324.118
  • Dolar 32.3373
  • Euro 34.9482
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Haftada 1 kilodan fazla vermek öldürebilir...

Haftada 1 kilodan fazla vermek öldürebilir...
Kısa sürede fazla kilo verdiren diyetlerin metabolizmayı bozduğunu söyleyen uzmanlar, doktora danışmadan haftada 1 kilodan fazla vermek ölümcül diyor.

Şok diyetlerin hayati fonksiyonları bozduğunu söyleyen Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Balcı, ideal olanın haftada bir kilo vermek olduğunu belirtti. Türk toplumunda obezitenin hızlı bir artış gösterdiğini ve özellikle kadınlar arasında obezite oranlarının %35'lere ulaşarak rekor seviyelere çıktığını ifade eden Prof. Dr. Balcı, "Bu durum hızlı kilo verdiren diyetleri pazarlayanları harekete geçiriyor. Gazete ve televizyonlarda haftada 7-10 kilo verdiren reçeteler yayınlanıyor. Bu diyetler metabolizmayı alt üst ediyor. Doktora danışmadan haftada 1 kilodan fazla vermek ölümcül olabilir" dedi.

Hızlı kilo alıp vermenin karaciğer, kalp ve böbrek problemleri gelişme riskini artırdığını söyleyen Prof. Dr. Balcı, hızlı kilo verme sırasında ortaya çıkan keton cisimciklerinin metabolizmaya zarar verdiğini anlattı. Ketozis adı verilen bu durumun en belirgin özelliğinin ağızdaki aseton kokusu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Balcı, hızlı zayıflamanın vücuttaki su kaybı nedeniyle meydana geldiğini, bunun da vücudun asit-baz dengesini bozarak beyne zarar verdiğini ifade etti. Vücuttaki aşırı su kaybı sırasında kalsiyumun da vücuttan atıldığını belirten Prof. Dr. Balcı, "Kalsiyumun?azalması nedeniyle osteoporoz riskini artar. Kalpte ritim bozuklukları ve doku proteinlerinin korunamaması sebebiyle de kalp kası kalınlaşması meydana gelir" diye konuştu.

VERİLEN KİLO KALICI DEĞİL

Şok diyetlerle verilen kiloların kalıcı olmadığını da aktaran Prof. Dr. Balcı, "Bu diyetlerin genelde kalorisi ve karbonhidratı çok düşük olduğundan vücut temel ihtiyacı için kendi deposundaki karbonhidratı kullanıyor. Su vücuttan atıldığında kilo düşüyor. Diyet kesildiğinde ve normal gıdalara dönüldüğünde su ve kilolar geri dönüyor" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4132 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim