• BIST 10314.78
  • Altın 2453.016
  • Dolar 32.2206
  • Euro 34.7527
  • Ankara 25 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 26 °C

Hareketsiz yaşama bağlı gelişen rahatsızlıklar sağlık sisteminin yükünü artırıyor

Hareketsiz yaşama bağlı gelişen rahatsızlıklar sağlık sisteminin yükünü artırıyor
Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aysu Zekioğlu, hareketsiz yaşamın pek çok hastalığa neden olarak sağlık sistemine yük getirdiğini söyledi.

Doç. Dr. Aysu Zekioğlu:  "Hareket odaklı programlanmış insan vücudu, sedanter yaşamın insan hayatına girmesiyle birlikte hastalık olarak görülmeye başlıyor. Kalp damar hastalıkları, diyabet ve kanser gibi hastalıklar artıyor. Bu hastalıkların sağlık sistemi üzerinde yaptığı bir hastalık yükü var"

Doç. Dr. Zekioğlu, Trakya Üniversitesince çevrim içi düzenlenen "1. Ulusal Fiziksel Aktivite E-Sempozyumu"nda "Sağlık Politikaları ve Maliyet Boyutuyla Fiziksel Aktivite" başlıklı sunum gerçekleştirdi.

Zekioğlu, toplumlarda görülen hastalıkların sağlık sistemlerini ve politikalarını doğrudan etkilediğini ifade etti.

Fiziksel hareketsizliğin pek çok hastalığa neden olduğunu anlatan Zekioğlu, bu durumun ekonomiye büyük etkisi olduğunu vurguladı.

Günümüzde çevrim içi sistemlerin yaygınlaşması ve iş modellerinin değişmesine bağlı olarak fiziksel hareketliliğin azaldığını dile getiren Zekioğlu, "Uzaktan eğitim, evde çalışma modelleri gibi faktörlerin hayatımıza girmesi daha sedanter (fiziksel aktivitelerin olmadığı) bir yaşam tarzının bireyler tarafından benimsenmesine neden oldu." dedi.

Hareket odaklı çalışan insan vücudunun fiziksel aktiviteden uzak kalmasıyla birlikte sorunların arttığına dikkati çeken Zekioğlu, şunları kaydetti:

"Hareket odaklı programlanmış insan vücudu, sedanter yaşamın insan hayatına girmesiyle birlikte hastalık olarak görülmeye başlıyor. Kalp damar hastalıkları, diyabet ve kanser gibi hastalıklar artıyor. Bu hastalıkların sağlık sistemi üzerinde yaptığı bir hastalık yükü var. Çünkü kaybedilen bir yaşam yılı oluşuyor. Yeti yitimiyle gelişine yıllar oluyor, yaşam kalitesinde düşüş meydana geliyor. Ekonomik anlamda bakıldığında iş gücü ve iş günü kayıpları oluyor. Bireysel ve toplumsal etkileri var. Asla maliyetini hesaplayamadığımız ağrı, acı ve ızdırap gibi soyut maliyetleri de var."

Zekioğlu, sağlığın geliştirilmesi ve sağlıklı bir yaşamın oluşması için dünya genelinde çalışmalar yapıldığını, bu bağlamda aktif bir hayatın anahtarının fiziksel aktivite olduğunu vurguladı.

Toplum genelinde fiziksel aktivitenin artırılarak halk sağlığının korunabileceğini aktaran Zekioğlu, "Haftada 150 dakikadan daha az aktivite yapan bireylerin yüzde 10'u aktivite düzeyini artırdığında inme, diyabet, kardiyovasküler sistem hastalıkları gibi bulaşıcı olmayan hastalıklara yakalanma oranının azalacağı görülmektedir." diye konuştu.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1086 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim