• BIST 8718.11
  • Altın 2246.928
  • Dolar 32.3334
  • Euro 35.1703
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 8 °C

Hipertansiyon "renal denervasyon" yöntemi ile kontrol altına alınabiliyor

Hipertansiyon "renal denervasyon" yöntemi ile kontrol altına alınabiliyor
Bayındır Söğütözü Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Diker:

"Koroner anjiyografiye benzer basit bir yöntemle böbrek damarları çevresindeki sinir ağlarının kısmen tahrip edildiği renal denervasyon işlemi ile dirençli hipertansiyon kontrol altına alınabiliyor"

Bayındır Söğütözü Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Diker, düşürülemeyen tansiyon durumunda ilaca ek olarak başka tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Koroner anjiyografiye benzer basit bir yöntemle böbrek damarları çevresindeki sinir ağlarının kısmen tahrip edildiği renal denervasyon işlemi ile dirençli hipertansiyon kontrol altına alınabiliyor." ifadesini kullandı.

Türkiye İş Bankası grup şirketlerinden Bayındır Sağlık Grubu'ndan yapılan açıklamaya göre, dünya çapında yaklaşık 1,28 milyar yetişkini etkileyen hipertansiyon, kontrol altına alınmadığı takdirde kalp yetmezliği, kalp krizi, beyin kanaması, inme ve böbrek yetmezliği gibi hayatı tehdit eden hastalıklara neden oluyor.

"Büyük" adı verilen kan basıncının 140 ya da "küçük" denilen kan basıncının 90'ın üzerinde seyretmesi durumu, "yüksek tansiyon" olarak adlandırılıyor. Belirtilen bu iki değerden ikisinin birden veya sadece birinin yüksek seyretmesi halinde hipertansiyon teşhisi konuluyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bayındır Söğütözü Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Diker, hipertansiyonun belirti vermeden seyredebildiğini ve bu nedenle tehlike yarattığını vurguladı.

Hipertansiyonun tesadüfi bir kan basıncı ölçümünde bile teşhis edilebildiğini belirten Diker, "Teşhisi çok kolay olsa da belirti vermeden seyredebilen bir hastalık olduğundan oldukça tehlike arz ediyor. Hipertansiyon tedavi edilmediğinde kalp yetmezliği, kalp krizi, beyin kanaması, inme ve böbrek yetmezliği gibi hayatı tehdit eden hastalıklara neden olabiliyor. Tedavinin esas unsurunu ise düzenli ilaç kullanımı oluşturuyor. Çünkü hipertansiyon ilaçları kullanıldığı sürece etki ediyor." ifadelerini kullandı.

- "Düzenli egzersiz yapmak hipertansiyon tedavisinde büyük önem taşıyor"

Prof. Dr. Erdem Diker, hipertansiyon tedavisinde kullanılan tansiyon düşürücü ilaçlara ilişkin dikkat edilmesi gereken noktalara işaret ederek, şunları kaydetti:

"Hekim tarafından önerilen tansiyon ilacının düzenli kullanılması gerekiyor. Günlük veya mevsimsel tansiyon (kan basıncı) oynamaları olabilir. Büyük tansiyonunuz ısrarla 140 mmHG (14) üstünde veya küçük tansiyonunuz 90 mmHg (9) üstünde seyretmedikçe endişelenmenize gerek yoktur. Hekiminiz size içinde bir veya birden fazla tansiyon düşürücü madde içeren bir ilaç önerdiğinde bu ilaç, tansiyonunuzu her zaman istenilen düzeyde düşüremeyebilir ve yan etki gösterebilir. İlaç değişiklikleri ile sizin için en iyi ilacı hekiminiz bulacaktır. Başka bir hastaya iyi geldiğini duyduğunuz bir tansiyon ilacı sizde etkili olmayabilir veya yan etki yapabilir.

Kilo vermek, tuzu azaltmak, düzenli egzersiz yapmak hipertansiyon tedavisinde büyük önem taşır. Bunların dışında hekiminiz önermedikçe birtakım tansiyon düşürdüğü iddia edilen bitkiler veya yöntemlerle tansiyon tedavinize müdahalede bulunmamanız gerekir. Hipertansiyon tedavisinde en etkili ve bilimsel yöntem tansiyon düşürücü ilaç tedavisidir. Alternatif, bilimsel olmayan yöntemlerle vakit kaybı yaşanacağının bilinmesi gerekir. Tansiyon ilaçlarına vücut alışmaz ve tansiyon ilaçları böbrekleri bozmaz. Yıllar içinde tansiyon hastalığının ilerlemesi nedeniyle eski kullandığınız ilaçlar yetersiz kalabilir. Eğer tansiyonunuz yeterince tedavi edilmedi ise ilaç kullanımından bağımsız olarak böbrekler bozulabilir."

Hipertansiyonun kimi zaman düzenli birçok ilaç kullanımına rağmen kontrol altına alınmadığı durumların yaşanabildiğini aktaran Diker, bu durumun "dirençli hipertansiyon" olarak adlandırıldığını belirtti.

Diker, düşürülemeyen tansiyon durumunda ilaca ek olarak başka tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Koroner anjiyografiye benzer basit bir yöntemle böbrek damarları çevresindeki sinir ağlarının kısmen tahrip edildiği renal denervasyon işlemi ile dirençli hipertansiyon kontrol altına alınabiliyor. İşlem sonrasında istenilen tansiyon değerlerine ulaşılıyor." bilgisini verdi.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1793 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim