• BIST 10235.12
  • Altın 2392.404
  • Dolar 32.3509
  • Euro 34.7737
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 26 °C

Intermittent Fasting ile Sağlıklı Yaşam Tarzı

Intermittent Fasting ile Sağlıklı Yaşam Tarzı
Son zamanlarda dünyanın en popüler sağlık ve fitness trendlerinden biri olan Intermittent fasting ile sen de kilo verebilir, sağlığını koruyabilir ve yepyeni bir yaşam tarzına kavuşabilirsin.

 

Peki bu akımın vücudun ve beynin üzerindeki güçlü etkilerini ve daha uzun yaşamana yardımcı olabileceğini de biliyor muydun? İstersen Intermittent fasting nedir, önce ona bir bakalım…

Intermittent Fasting Nedir?

Oruç tutma ve yeme dönemleri arasında geçiş yapan bir yeme modeli olan Intermittent fasting, hangi yiyecekleri yemen gerektiğini değil, ne zaman yemen gerektiğini belirtir. Bu yüzden de geleneksel anlamda bir diyet niteliği taşımaz, daha çok bir yeme modelidir.

Aralıklı oruç olarak da adlandırılan bu yöntem ile, yaygın olarak günde 16 saat veya haftada iki kez 24 saat oruç tutarsın.

Intermittent Fasting Nasıl Yapılır?

Günü veya haftayı yemek yeme ve oruç dönemlerine ayırabileceğin farklı yöntemler var. En popüler olanlar:

16/8 yöntemi: Kahvaltıyı atlar ve günlük yemek yeme süresini 8 saatle sınırlarsın. Belirlediğin zaman aralarında 16 saat oruç tutarsın.

Ye-Dur-Ye: Bu metodla haftada bir veya iki kez 24 saat oruç tutarsın.

5: 2 diyeti: Bu yöntemle haftanın birbirini izleyen iki gününde yalnızca 500-600 kalori tüketirsin, ancak diğer 5 gün normal olarak yemeğini yersin.

Intermittent fasting 16/8 metodu çoğu kişi için en basit, sürdürülebilir ve kolay yoldur.

intermittent-fasting-1.jpg

Intermittent Fasting'in Vücuda Etkileri Nelerdir?

Intermittent fasting yapmaya başladığında, vücudunda hücresel ve moleküler düzeyde değişimler gerçekleşmeye başlar. Vücudun depolanmış vücut yağını daha erişilebilir hale getirmek için hormon seviyelerini ayarlar. Hücreler önemli onarım süreçlerini başlatır ve genlerin ifadesini değiştirir. Büyüme hormonu seviyeleri yükselirken insülin seviyeleri düşer. Hastalıklara karşı koruma genlerinin işlevinde faydalı değişiklikler olur.

Intermittent Fasting Yapanlar Kilo Verir mi?

Elbette! Intermittent fasting modeli çoğunlukla kilo vermek için kullanılır. Daha az öğün yemeni sağlayarak, kalori alımında otomatik bir azalmaya yol açar. Ayrıca kilo kaybını kolaylaştırmak için hormon seviyelerini değiştirir. Yağ yakma hormonu norepinefrin (noradrenalin) salınımını arttırır. Hormonlardaki bu değişiklikler kısa süreli açlık metabolizma hızınızı % 3,6-14 artırabilir. Kısacası Intermittent fasting senin için çok güçlü bir kilo verme aracı, aynı zamanda göbeğini eritmenin etkili bir yoludur. Ama tabii yemek yeme dönemlerinde aşırı miktarda yemek yersen kilo da veremezsin.

Intermittent Fasting ile Yaşam Tarzını Değiştir

Sağlıklı beslenmeyi kolaylaştıran Intermittent fasting'i yaşam tarzın haline getirerek kolayca sürdürebilirsin. Öğün sayısı azalacağı için sağlıklı yemekler planlama ve yapma süren de düşecek, böylece işler de kolaylaşacak!

Diyet programı içeriğinde genellikle balık, yağsız et, sebze ve kepekli tahıllar öne çıkar. Sana özel menü hazırlanırken günlük alman gereken protein, yağ ve karbonhidrat miktarı göz önüne alınır. Kalori alımın normale göre daha düşük olur. Yemek yemediğin sürelerde su, sütsüz ve şekersiz kahve, çay ve soda içebilirsin.

intermittent-fasting-2.jpg

Intermittent Fasting Örnek Menüsü

İlk Öğün Saat 11:00

  • Yumurta
  • Bol yeşillik
  • Zeytin
  • Şekersiz siyah veya yeşil çay

Ara Öğün (isteğe bağlı)

  • Çiğ fındık
  • Yeşil çay
  • Kuru kayısı

Son Öğün Saat 19:00

  • Etli sebze yemeği
  • Yoğurt/Ayran
  • Karabuğday salatası

Intermittent fasting metodunu uygularken yaşam tarzına mutlaka egzersizleri de katmalısın. Kas kaybına neden olabileceği için ağırlık kaldırmak ve protein alımını yüksek tutmak önemlidir. Uygulamaya 16/8 metodu ile başlayabilirsin. Gidişat takip edilerek daha sonra uzun oruçlara geçmen tavsiye edilebilir. Önemli olan senin için en faydalı olabilecek yöntemi bulmandır.

Sen de dilersen Juico Intermittent-Aralıklı Oruç Programı'na başlayabilir, birbirinden leziz yiyecek ve içeceklerden oluşan öğünlerini oluşturabilirsin. Beslenme saatlerinin doğru belirlenmesi diyetin en önemli noktası olduğu için bilgi formu sana saatleriyle programı nasıl uygulayacağını anlatır. 5 gün boyunca uygulayabileceğin, içeriği, protein miktarı ve öğün saatleri diyetisyenin tarafından belirlenmiş Juico Intermittent-Aralıklı Oruç Diyet Programı sayesinde hem kilo vermenin hem de sağlığını korumanın tadını çıkarırsın!

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 19527 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim