• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 16 °C

Ketçap Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Ketçap Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Özellikle ketçaplar, pek çok yiyeceğin yanında olmazsa olmazımız... Peki günün farklı saatlerinde tükettiğimiz ketçabı seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

 

Domates, hücre hasarını önlemeye ve iyileştirmeye yardımcı olduğu bilinen güçlü bir antioksidan olan likopen adı verilen önemli bir besin için 1 numaralı kaynaktır. Likopen bakımından zengin besinler kanser ve kalp hastalığı riskini azaltabilir. Günümüzde domates tüketiminin çoğu meyve suyu, salça ve ketçap dahil olmak üzere işlenmiş domateslerle yapılıyor. Aslında domates hayatımızda sandığımızdan daha büyük bir yere sahip! Özellikle ketçaplar, pek çok yiyeceğin yanında olmazsa olmazımız... Peki günün farklı saatlerinde tükettiğimiz ketçabı seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Ketçap Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Hazır gıdaların içerisine raf ömrünü uzatmak ve ürünün bozulmasını engellemek amacıyla koruyucu, renklendirici ve tatlandırıcı gibi birçok katkı maddesi eklenmektedir. Bu katkı maddeleri ise uzun vadeli kullanımda alerji ve kanser gibi çeşitli hastalıklara yol açabilir. Ketçap da tükettiğiniz birçok besin gibi hazır gıdaların arasında yer alıyor. Vücudunuzu hastalıklardan korumak ve sağlıklı bir yaşam sürmek istiyorsanız organik gıdalar tercih etmek sizin için en doğrusu olacaktır. Peki ketçap alırken nelere dikkat etmeliyiz?

  • Ambalajının zarar görmemiş olmasına
  • Türk Standartları Enstitüsü (TSE) damgasına sahip olmasına
  • Üretim ve son kullanma tarihinin yazılı olmasına
  • İçinde herhangi bir katkı maddesi olup olmadığını öğrenmek amacıyla, içindekiler kısmının dikkatli bir şekilde okuyarak, ketçabın organik olduğundan emin olmalısınız.

Geleneksel ile Organik Ketçap Arasındaki Fark Nedir?

Son araştırmalar organik ve geleneksel ketçaptan yaklaşık iki kat daha fazla antioksidan içerdiğini gösteriyor. Organik bir ketçapta klasik ketçaplara göre olarak daha koyu kırmızı bir doğal renk, daha yüksek likopen seviyelerine sahip. Geleneksel ketçabın içeriğinde, "kırmızı olgun domates, damıtılmış sirke, yüksek fruktozlu mısır şurubu, mısır şurubu, tuz, baharat, soğan tozu, doğal tatlandırıcıdan yapılan domates konsantresi" bulunurken, organik ketçap, "kırmızı olgun organik domateslerden yapılan domates konsantresi, soğan, tuz, zeytinyağı, sarımsak, sirke, karabiber ve pekmez" içeriyor.

Bazı yiyeceklerin sizi diğerlerinden daha fazla böcek ilacı yeme riskine soktuğunu biliyor muydunuz? Evet, "Kirli Düzine"yi daha önce duyduysanız, biliyorsunuz ki, Çevre Çalışma Grubu en yüksek miktarda pestisit kalıntısı ile geleneksel olarak yetiştirilen ilk 12 ürün öğesinin bir listesini yayınlıyor. Ve son birkaç yıldır, domatesler bu listede bir yer tutuyor. Domatesler, üretim sırasında kendilerine uygulanan herhangi bir kimyasal spreyi emen ince kabukları nedeniyle bu listede kötü bir yer tutuyor. Domateslere püskürtülen ortalama miktardan daha fazla kimyasalın yutulmasını önlemek için de domateslerin organik tarım uygulaması ile yetiştirilmesi şart!

Neden Şekersiz Ketçap Tercih Etmeliyiz?

Bugün herhangi bir markete gittiğinizde, ürünlerin çoğunun %80’i “şeker” içerecektir. Ve bu sadece, şekerli olduğu belli olan ürünlerde değil, şekerli olduğu düşünülmeyen pek çok üründe geçerlidir. Ketçap da bunlardan bir tanesi. Ketçabın besin değerlerine dikkat ederseniz, birinci sırada şeker ya da şekerin herhangi bir formu gelir. Üreticiler de anlaşılıp tepki çekmemesi için, artık şekere sadece “şeker” demek yerine, başka adlar da koymuşlardır. Fruktoz, Glukoz, Etil Maltol, Dekstroz, Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu, Laktoz, Sukroz vb... Çoğu paketli gıdanın içindekiler kısmında bunlardan birini mutlaka görebilirsiniz. Her paketli gıdada olduğu gibi maalesef bu durum ketçabı da kapsar. 1 yemek kaşığı ketçapta ortalama 4 küp şeker bulunur. Bu da sizin sağlığınızı ciddi anlamda tehdit etmektedir. Çoğu hastalık aşırı şeker tüketmekten kaynaklanır. Bunun yanı sıra şekerli ketçabın içeriğinde koruyucu maddeler de hayli fazladır.

şekersiz-ketçap.jpg

Jr. Sous Chef ise tüm ürünlerinde olduğu gibi ketçapta da sizlere sağlıklı ve güvenilir lezzeti sunuyor. Hiçbir koruyucu, katkı maddesi ve renklendirici içermeyen Kuru Domates Ketçap, Türkiye’nin kuru domatesten üretilen ve içeriğindeki domates oranı en yüksek ketçabı. Jr. Sous Chef ürününün içeriğinde şeker yerine pekmez kullanarak tatlandırıldığı için olası şeker vb. hastalıkların da önüne geçiyor. Mevsiminde olgunlaşan ve kurutulan domateslerden oluşan şişenin tamamı organik. Üstelik tüketiciye %100 sağlıklı cam şişelerde sunuluyor. Bu organik ketçap ise; organik kuru domates, organik soğan, organik sirke, organik zeytinyağı, deniz tuzu, organik sarımsak, organik pekmez ve organik baharatlardan yapılmaktadır. İçinde hiçbir katkı maddesi bulunmayan organik ketçap fiyatları makul ölçülerde olduğu gibi, raf ömrü ise 2 yıldır. Siz de sağlığınızı riske atmayacak güvenilir, şekersiz ve organik bir ketçap arıyorsanız, Jr. Sous Chef'i ziyaret edebilirsiniz!

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 19166 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim