• BIST 9079.97
  • Altın 2322.335
  • Dolar 32.3413
  • Euro 34.9435
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

Ramazanda "sahur yapılması" vurgusu

Ramazanda "sahur yapılması" vurgusu
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesinde diyetisyen Filiz Kansız, sahurun insanı oruca hazırlayan en önemli öğün olduğunu ifade ederek, mutlaka sahur yapılması gerektiğini bildirdi.

Diyetisyen Filiz Kansız: "Özellikle sahur, insanı oruca hazırlayan en önemli öğündür. Mutlaka sahur yapılmasını öneriyoruz"

Kansız, yaptığı yazılı açıklamada, sindirim sisteminin toksinlerden arınması ve yenilenmesi için ramazanda oruç tutarken sağlıklı beslenmenin çok önemli olduğunu belirtti.

Oruç tutarken uzun süreli açlık sebebiyle kontrolsüzce fazla miktarda yemek yenilebildiğini ifade eden Kansız, "Bu da sağlığımızı kötü yönde etkileyebilir. Ramazan ayında da almamız gereken günlük enerji, protein, vitamin, mineral gibi ihtiyacımızı dengeli sahur ve iftar öğünleri ile karşılamalıyız. Rafine şekerlerden, beyaz undan yapılmış poğaça, kurabiye gibi hamur işleri ve yüksek kalorili yiyeceklerden uzak durmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Kansız, çok yağlı, baharatlı ve tuzlu yiyeceklerden de uzak durulması gerektiğine vurgu yaparak, şunları kaydetti:

"Bu yiyecekler, vücudun susuz kalmasına neden olacaktır. Asitli, gazlı içecekleri zararlı ve yüksek kalorili oldukları için tercih etmemeliyiz. Bunların yerine su ya da maden suyu tercih etmeliyiz. Özellikle sahur, insanı oruca hazırlayan en önemli öğündür. Mutlaka sahur yapılmasını öneriyoruz. Kan şekerinin gün içinde dengede kalabilmesi için sahur şarttır. Sahurda daha yavaş sindirilen, daha uzun süre tokluk hissi sağlayan proteinli ve lifli yiyecekleri tercih etmeliyiz. Bunlar süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ürünler, ceviz, fındık, badem, taze sebze meyve ve kuru meyvelerdir."

Gün boyu aç kalan vücuda, iftarda 3-4 çeşit yemeğin hızlı bir şekilde alınırsa boş mideye bir anda çok yüklenileceğine işaret eden Kansız, "Bu durum midemizde ağırlık, bulantı, gaz, yanma, reflü gibi sağlık sorunlarına yol açacaktır. İftarda 1 bardak su, hurma, zeytin gibi iftariyelikler ile orucumuzu açtıktan sonra, bir kase çorba ile yanında kepekli, tam buğday veya çavdar ekmeği tüketmeliyiz. Pide tercih edersek susamlı yerine susamsız, 1 kare dilim pideyi 2 dilim ekmek yerine tüketebiliriz. En az 15-30 dakika dinlendikten sonra ana yemeğe geçmeliyiz." ifadelerine yer verdi.

Kansız, iftarda tüketilmesi gereken yemekleri de sıralayarak, kaybedilen mineralleri karşılayabilmek için sade maden suyu içilmesini önerirken, çay ve kahvenin de fazla tüketilmemesi gerektiğini belirtti.

İftar yemeğinden en az 1-1,5 saat sonra hafif tok durumdayken, hafif tempo ile yapacağımız 30-45 dakikalık yürüyüşler veya ev ortamında yapılan 30 dakikalık egzersizler ile metabolizmanın yavaşlamasını ve tüketilen yiyeceklerin yağ olarak depolanmasını önlenebileceğini ifade eden Kansız, şöyle devam etti:

"İftar ve sahur arasında aldığımız kalorileri enerjiye çevirirsek kilo almayız. Eğer sigara içiyorsanız iftardan sonra çok fazla sigara içmeniz vücudunuzda ani nikotin yükselmesine neden olacağından, kalp ve damar hastalıklarını tetikleyecektir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1369 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim