• BIST 9467.22
  • Altın 2493.938
  • Dolar 32.5949
  • Euro 34.7884
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

Tatlandırıcı Nedir?

Tatlandırıcı Nedir?
Tatlandırıcı ürünler, gündelik hayatın içinde sıklıkla kullanılan şekerler yerine tercih edilebilen tat vericilerdir.

 

Tatlandırıcı ürünler, gündelik hayatın içinde sıklıkla kullanılan şekerler yerine tercih edilebilen tat vericilerdir.

Şeker, tarih boyunca hep zor bulunan bir madde olmuştur. Fakat, gelişen teknoloji ve artan insan gücü sayesinde daha fazla miktarlar üretimi yapılmaya başlanmıştır. Modern zaman içinde ise insanların bir kullanım alışkanlığına dönüşmüştür. Çok sevilen şeker, kolay elde edilebilir olmasıyla birlikte bolca ve bilinçsizce kullanılmaya başlanmış; aşırı kullanıma bağlı olarak da farklı hastalıklar ve rahatsızlıklara neden olmuştur.

Şekerin verdiği tattan vazgeçmek zordur ancak vücuttaki olumsuz etkisi nedeniyle sık kullanmaktan kaçınmak gerekir. Bu nedenle, şekerin sağladığı tadı sağlığa zarar vermeden kullanmak adına tatlandırıcılar kullanılır. Tatlandırıcı ürünler, günümüzde sıklıkla kullanılmaktadır.

Tatlandırıcı maddelerin sırrı, özel kimyasal bileşenleri sayesinde, dilin tat alma reseptörlerini aktfi hale getirebilmeleridir. Tatlandırıcıların tat dereceleri sakkaroz çözeltisi kullanılarak elde edilir. Bu ürünler, %3 ya da %4 oranında sakkaroz çözeltisi baz alınarak üretilirler. Bunun yanında, tatlılık dereceleri bulunduğu ortamın şartlarına göre değişiklik gösterebilir.

Doğal yöntemler ile üretilen bal ve reçel gibi gıda ürünleri de tatlandırıcı kategorisine dahil edilebilir. Doğal olan ve sağlık standartlarını karşılayan bal ve reçelleri bulmak oldukça zordur. Avansas ise bünyesinde yer verdiği süzme doğal ballar ile bu ihtiyacın karşılanmasında tüketicilere yardım eder.

Tatlandırıcı Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Tadı her damağa hitap eden ve çok sevilen şeker, çok kullanıldığı takdirde vücudun dengesini bozabilir. Her ne kadar tüketilmek istenen eşsiz bir tada sahip olsa da, bu durumun sağlığın önüne geçmemesi gerekir. Tatlandırıcı kullanmanın avantajları da bu noktada başlar. Şekerin sahip oldu tadı, insan vücudunu olumsuz etkilemeden üretilen tatlandırıcılar, sağlıklı bir kullanım imkanı oluştururlar.

Tatlandırıcılar, çay ve kahve keyfini şeker şeker kullanıyormuş gibi sürdürür ve renklendirirler. Sahip oldukları bir diğer avantajlı durum ise fiyatlarının da şeker gibi uygun olmasıdır. Hatta toptan alımların yapıldığı zamanlarda çok daha uygun fiyata gelirler. Bu ‘tatlı’ fırsatları yakından görebilmek için avansas.com’u ziyaret edebilirsiniz.  

Günlük Tüketilmesi Gereken Tatlandırıcı Miktarı Ne Kadardır?

National Cancer Institute’un yürüttüğü araştırmalar doğrultusunda, uygun dozlarda tatlandırıcı kullanılması durumunda sağlığı tehlikeye atan bir durum gözlemlenmemiştir. Özellikle de doğal yollar ile üretilen bal ve reçel gibi tatlandırıcı ürünlerin kullanımında hiçbir sıkıntı yoktur.

FDA tarafından sağlıklı kullanım olarak onaylanan 5 tatlandırıcı bulunmaktadır. Bunlar asesülfam-K, aspartam, sakarin, sükralaz ve neotamedir. Sağlığa tehdit oluşturmayan bu tatlandırıcıları günlük önerilen dozlar ile kullanmak gereklidir.

Uygun dozlar ile kullanılan tatlandırıcıların yan etkileri ve zararlı etkileri bulunmamaktadır. Yapılan araştırmalarda günlük doz, yan etki oluşturacak dozun 100 kat daha aşağısında hesaplanır. Bu nedenle, sağlığa zarar verebilecek dozlara ulaşmak zaten oldukça güçtür.

Bu hususta, her gün içilen çay ve kahvelerde 1 ya da 2 tabletten fazla tatlandırıcı kullanılmaması önerilir. En güvenli tatlandırıcı kullanımı, doğal olarak yapılan tatlandırıcıları tercih etmekten geçer.

Sağlıklı ve Güvenilir Tatlandırıcılar Nereden Satın Alınır?

Tatlandırıcılar, şekerin olumsuz sağlık etkilerinden kaçınmak için kullanılsa da güvenilir markalardan ve satış yerlerinden temin edilmelidir. En nihayetinde, bu ürünler de bal veya reçel gibi doğal gıda ürünlerinin dışında kimyasal yollar ile üretilirler. Durum böyle olduğu için tatlandırıcı alırken mutlaka uygun standartlarda olduğu kontrol edilmelidir.

Öncelikle kullanmak için tercih edilecek tatlandırıcıların, Türkiye Standartları Enstitüsü ve Sağlık Bakanlığı tarafından onay almış olmaları gerekir. Bunun yanı sıra, tatlandırıcının markası ile ilgili de detaylı bir araştırma yapılmasında fayda vardır.

Sağlık açısından en garantili tatlandırıcılar, şeker içermeyen bal ve reçellerdir. Birbirinden tatlı bal seçeneklerini bulabileceğiniz Avansas, oldukça hesaplı fiyat seçenekleri ile güvenli bir alışveriş deneyimi sunmaktadır.  

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 22177 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim