• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 20 °C

Uzmanından Uyarı: “Stres, Kötü Beslenme Ve Yetersiz Uyku Çocuklarda Karın Migrenini Tetikleyebilir”

Uzmanından Uyarı: “Stres, Kötü Beslenme Ve Yetersiz Uyku Çocuklarda Karın Migrenini Tetikleyebilir”
Medicana International Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nihan Gökçe, stres, kötü beslenme ve yetersiz uykunun çocuklarda karın...

Medicana International Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nihan Gökçe, stres, kötü beslenme ve yetersiz uykunun çocuklarda karın migrenini tetikleyebileceğine dikkati çekti.

Uzmanlar, çocuklarda baş ve karın ağrısı, mide bulantısı ve iştah kaybı gibi belirtilerle ortaya çıkan karın migreninin, yakın akrabalarında migren tipi baş ağrısı olan çocuklarda daha sık görülebileceğini ifade ediyor. Bu çerçevede stres, kötü beslenme ve yetersiz uykunun karın migrenini tetikleyebildiğini belirten Medicana Sağlık Grubu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Nihan Gökçe, bu rahatsızlığın ileriki yaşlarda migren tipi baş ağrılarına dönüşebildiğini de söyledi.

"Karın migreni atakları, 1-72 saat arasında devam edebilir"

Karın migreninin baş ağrısı, göbek çevresinde hissedilen künt ve sancılı bir ağrı, mide bulantısı, kusma, iştah kaybı ve soluklukla kendini gösterdiğini söyleyen Gökçe, "Genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkan bu rahatsızlığın belirtileri zamanla değişebilir. Karın migreni atakları, 1-72 saat arasında devam edebilir. Ataklar dışında çocuk tamamen sağlıklıdır ve ateşinin olmaması önemlidir" diye konuştu.

Gökçe, karın migreninin çocuklarda görülme sıklığının yüzde 1-4 arasında değiştiğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

"Karın (abdominal) migreni; çocukluk çağında başlayan, ilerleyen yıllarda tipik migren baş ağrılarına dönebilen migren tipidir. Sıklıkla 11-12 yaşlarında sonlanır ve hastaların yüzde 60-70'inde karın ağrılarını yerini baş ağrılarına bırakır."

Ataklar arasında haftalar hatta aylar olabilir

Karın migreninin tanısı için bir test olmadığını vurgulayan Uzm. Dr. Gökçe; "Tanıya ulaşmada çocuğun hikayesi ve ailede migren öyküsü önemlidir. Kapsamlı bir fiziki muayene, gerekirse ultrason ve endoskopi gibi ileri tetkikler yapılarak diğer hastalıkların dışlanması gerekir" diyerek tanı kriterlerini şöyle sıraladı:

" Günlük aktiviteyi etkileyen, göbek çevresinde lokalize olan, ani başlayan orta veya yoğun şiddette künt özellikte ağrı atakları, iştahsızlık, bulantı, kusma ve solukluk yakınmalarından en az ikisinin eşlik etmesi, Her atağın 1-72 saat arasında sürmesi, yılda en az iki atak geçirilmesi, ataklar arasında haftalar veya aylar süren sağlıklı dönemler olması ve tüm bu durumları açıklayacak başka bir hastalığın olmaması."

Genetik ve çevresel etmenler ile yaşam alışkanlıklarının hastalığı tetiklediğinin altını çizen Uzm. Dr. Nihan Gökçe, karın migreni yaşayan çocuklarda araç tutması ve alerjik yakınmaların da sıklıkla görüldüğünü kaydetti.

"Çikolata ve işlenmiş gıdalar kısıtlanmalı"

Karın migrenin tıpkı migren gibi tedavi edildiğini belirten Gökçe, "Migrende kullanılan ağrı kesici ilaç ve diğer tedavi seçeneklerine karın migrende de başvurulabilir. Bu dönemde özellikle çikolata ve işlenmiş gıdalardan uzak durulması, uyku düzenine dikkat edilmesi ve bol sıvı tüketilmesi gerekir" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 915 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim