• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 17 °C

Yaşlandıkça mutlu yaşamak mümkün mü?

Yaşlandıkça mutlu yaşamak mümkün mü?
Avrupa Geriatri Derneği ve Abbott Nutrisyon'un, uzman hekimler arasında beslenme hakkında bilgi düzeyini artırmak amacıyla organize ettiği "Yaşlı Hastalarda Tam ve Dengeli Beslenme" Eğitim Programı, İstanbul'da gerçekleştirildi.

Nüfusu giderek yaşlanan Türkiye, üç kıtadan uzman hekimlerin katıldığı bir eğitime ev sahipliği yaptı.

Programda, Türkiye'deki yaşlı bakımı ile ilgili de çarpıcı sonuçlar ortaya kondu. Araştırmalara göre, Türkiye'deki Geriatri Merkezleri'nde 65 yaşını geçmiş yetişkinlerin yüzde 33,5'inde kötü beslenme belirtileri görülüyor. Yine yaşlı yetişkinlerde kötü beslenme (malnutrüsyon), hastalık veya yaralanmadan sonra iyileşmeyi geciktirme, adale kaybına ve zayıflamasına sebep oluyor. Malnutrisyon, ölüm riskini ve enfeksiyon tehlikesini artırarak, yaşam kalitesinin azalmasına neden oluyor.

Abbott Nütrisyon'un, doktorların yaşlı insanlarda kötü beslenme sorunu hakkında eğitilmesine yardımcı olmak amacıyla, Avrupa Geriatri Derneği (EUGMS) ile birlikte, gerçekleştirdiği Geriatrik Tıpta Tam ve Dengeli Beslenme Eğitim Programı'nın Direktörü Profesör Jean-Pierre Michel, "TNT - Geriatrik Tıp programı, uzman hekimlerin yaşlı hastaların beslenmesi konusundaki bilgi düzeyini yükseltebilecek geniş bir bakış açısıyla oluşturulmuş bir program. Bu program, doktorların tüm hastalarında kontrol etmeleri gereken bir çok farklı semptom hakkında düşünmelerini sağlayan temel bir eğitim kursudur" diye konuştu.

Akademik Geriatri Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Ünitesi Başkanı Prof. Dr. Servet Arıoğul, ister tıbbi kökenli, ister sosyal kökenli olsun malnütrisyonun (kötü beslenmenin) nedenlerinin çoğunluğunun yaşlılıkta zaten sıklıkla gelişen sorunlar olduğu belirten Prof. Dr. Arıoğul, bu nedenlerle yaşlıların yüzde 37-40'ının günlük enerji ihtiyacını karşılayacak düzeyde beslenmemekte veya beslenememekte olduğunu, 3 yaşlıdan 2'sinin günlük beslenmesinde bir öğün atladığını anlattı. Prof. Dr. Arıoğul, "Malnütrisyon; hastanede kalış süresini 2 katına kadar uzatmakta, mevcut enfeksiyonların ve/veya hastanede edinilen enfeksiyonların sıklığını 6 kata kadar arttırmakta, yara iyileşmesini geciktirmekte, yürüyüş bozukluklarına yol açmakta, düşme ve kırık olasılığını artırmakta ve hastaneye tekrar başvuru sıklığını arttırmakta. Ve sonuç olarak yaşlılarda malnütrisyonu takip eden 1-2.5 yıl içerisinde, mortalite oranını yüzde 9-38 oranında artırmaktadır.

Bu nedenlerle özellikle yaşlılarda, malnütrisyona en az farklı bir kronik hastalık kadar önem verilmeli, bunun için de her yaşlıda malnütrisyon olasılığı akla getirilmeli, taranmalı ve erken dönemde önlem alınarak geri dönülmeyen dönemden sakınılmalıdır" diye konuştu.

Abbott Nütrisyon Genel Müdürü Özgür Erdoğan ise Abbott'un Türkiye'de yürüttüğü çalışmalara değinerek, "Türkiye'de 17 yılı aşkın süredir hastaların beslenme problemlerini çözümlemek amacıyla hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Hekimlerin bilgilendirilmesi ve toplumun sağlıklı ve mutlu olarak yaşlanması için bundan sonra da çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9005 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim