• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

Çocukluk Çağı Kanserinde Lösemi İlk Sırada Yer Alıyor

Çocukluk Çağı Kanserinde Lösemi İlk Sırada Yer Alıyor
Sivas Numune Hastanesinde görevli Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Uzmanı Dr. Çağrı Coşkun, 15 Şubat Uluslararası Çocukluk Çağı Kanseri Günü ile ilgili...

Sivas Numune Hastanesinde görevli Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Uzmanı Dr. Çağrı Coşkun, 15 Şubat Uluslararası Çocukluk Çağı Kanseri Günü ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Her yıl dünyada yaklaşık 350 bin çocuğun kanser tanısı aldığını ifade eden Uzm. Dr. Coşkun, "Uluslararası Çocukluk Çağı Kanser Günü dünya genelinde çocukluk çağı kanserlerine dikkat çekmek, hem kanserli çocuklara hem de ailelerine destek olmak amacıyla her yıl 15 Şubat'ta kutlanmaktadır. Yine bu özel günde düzenlenen etkinlikler, toplumun çocukluk çağı kanserleri konusundaki farkındalığının artırılmasında önemli rol oynamaktadır. Her yıl dünyada yaklaşık 350 bin çocuk, ülkemizde ise yaklaşık 4 bin çocuk yeni tanı almakta ve kanser tedavisi görmektedir. Çocukluk çağında en sık görülen kanser türü lösemilerdir. Beyin tümörleri ve lenfomalar, lösemileri takip etmektedir" dedi.

Çocukluk çağı kanserlerinin belirtilerine değinen Uzm. Dr. Coşkun, "Hastaların erken tanı almaları, çocukluk çağı kanserleri konusundaki eğitimin yaygınlaştırılması ile mümkün olabilmektedir. Ebeveynlerin çocuklardaki bulgu ve belirtileri bilmeleri, iyi bir gözlemci olmaları büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle iştahsızlık, halsizlik, açıklanamayan ani kilo kaybı, cilt altı morarma, burun ve diş eti kanamaları, nedeni bulunamayan ateş, şiddetli bacak ağrıları, kusmanın eşlik ettiği şiddetli baş ağrısı, ani görme değişiklikleri varlığında dikkatli olunmalı ve sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Bu sayede hızla tanı konulması ve bu hastaların tam donanımlı onkoloji merkezlerinde bu konuda eğitim almış uzmanlar tarafından tedavilerinin yapılması, kanserle mücadelede başarıya ulaşabilme açısından oldukça önem arz etmektedir" diye konuştu.

Toplumun çocukluk çağı kanserleri hakkında bilgilendirilmesinin önemine değinen Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Uzmanı Dr. Çağrı Coşkun, "Multidisipliner tedavi yaklaşımlarının gelişmesi ile kemoterapi, radyoterapi ve cerrahideki gelişmeler ülkemizde de çocukluk çağı kanserlerindeki sağkalım oranlarının artmasını sağlamıştır. Ayrıca gerekli görülen durumlarda kemik iliği nakli, hedefe yönelik ilaç tedavileri de kullanılmaktadır. Çocukluk çağı kanserlerinin tedavi süreci uzun ve yorucudur. Dolayısıyla hem çocukları hem de ailelerini etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu halk sağlığı sorununa yönelik önlem ve tedavi planlama stratejilerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Toplumun çocukluk çağı kanserleri hakkında bilgilendirilmesi, erken tanı ve tedavi için çocukluk çağı kanserlerinin bulgu ve belirtilerinin farkındalığının artırılması faydalı olacaktır" ifadelerini kullandı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 682 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim