• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 20 °C

Gülhane METÜM'de kişiye özel implantla tedavi

Gülhane METÜM'de kişiye özel implantla tedavi
Bacak kemiğinden çene kapılan Afrin gazisi Hasan Alcı:

"Çok büyük ameliyatlar, tedaviler oldum. Çok hayal kurdum, 'Eski halime döner miyim?' diye. Allah'a şükürler hocalarımın sayesinde bu şekli aldım, tedavim devam ediyor"

Prof. Dr. Sinan Öksüz: "Kendi bacak kemiğinden yeniden çene oluşturacak bir ameliyat yaptık. Yani işin içinde sadece materyal yok aynı zamanda vücuttan alınan doku nakli var"

Eksik sert doku kayıplarını giderecek kişiye özel medikal implantların 3 boyutlu yazıcı teknolojisiyle üretildiği Sağlık Bilimleri Üniversitesi bünyesindeki Gülhane Medikal Tasarım ve Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (METÜM) çalışmaları, kongrede ele alındı.

Sağlık Bilimleri Üniversitesince 4. Gülhane METÜM Günleri kapsamında düzenlenen 1. Uluslararası Dental Dijital Üretimler Kongresi başladı.

Kongre merkezindeki açılışta konuşan rektör Prof. Dr. Cevdet Erdöl, METÜM'ün 2011'de gazilerin ihtiyacına yönelik kafatası, göğüs kafesi, kalça kemiği gibi kemik nakliyle çözülemeyecek doku kayıplarını telafi edecek bir sistem olarak kurulduğunu söyledi.

Erdöl, 2016'da Gülhane'nin eğitim kısımlarının üniversiteye devriyle merkezi büyütme projesini hayata geçirdiklerini anlatarak, "Gazilerimiz öncelikli olmakla birlikte diğer vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde laboratuvarın hem Sağlık Bakanlığı hem de Sosyal Güvenlik Kurumu bakımından adeta tescillenmesi, tanınması ve geri ödeme programına dahil edilmesini sağlamış olduk." diye konuştu.

Merkezin herhangi bir kaza sebebiyle başvuranlara da ücretsiz hizmet verdiğini dile getiren Prof. Dr. Erdöl, "Çok vahim, çok ciddi yaralanmalar neticesinde kafatasının iki tarafını kaybeden vatandaşlarımız, gençlerimiz oluyor, bunlar burada yapılan üretimle ameliyatlarla yeniden hayata tutunuyor." dedi.

- Gazilere ödül

Kongrede METÜM'e kuruluşundan bugüne katkı sağlayanlara, burada tedavi gören gazilere ve vatandaşlara Vefa Ödülleri verildi.

Ödül alan gaziler arasında 2019'da Mardin Nusaybin'de Barış Pınarı Harekatı'nda PKK/YPG terör örgütlü mensuplarının saldırısı sonucu vücuduna isabet eden şarapnel parçalarıyla yaralanan ve kafatasına implant konulan Uzman Çavuş Veyis Başel ile 2012'de Hakkari Çukurca'da terörist grubunun düzenlediği baskında ağır yaralanan ve kafatasına implant yerleştirilen İzmirli Er Serhat Koca da yer aldı.

- "Çenesi olmayan bir gazimize yeniden çene yapmış olduk"

Tedavisi merkezde yapılan gazi Hasan Alcı'ya da ödül verildi. 2018'de Afrin'de teröristlerle çıkan çatışmada yüzünden yaralanan Alcı, "Sinan hocamın sayesinde hayallerimize kavuşmak o kadar güzelmiş ki. 1,5 yıl sıvıyla beslendim, iki yıla yakın dilim, dudağım dışarıda gezdim. Çok büyük ameliyatlar, tedaviler oldum. Çok hayal kurdum, 'Eski halime döner miyim?' diye. Allah'a şükürler hocalarımın sayesinde bu şekli aldım, tedavim devam ediyor." diye konuştu.

GATA Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Sinan Öksüz de Alcı'nın durumuna ilişkin şunları söyledi:

"Kendi bacak kemiğinden yeniden çene oluşturacak bir ameliyat yaptık. Yani işin içinde sadece materyal yok aynı zamanda vücuttan alınan doku nakli var. METÜM, teknolojik olarak daha iyisini, daha ilerisini yapma imkanı verdiği için çenesi olmayan bir gazimize yeniden çene yapmış olduk bu sayede."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1420 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim