• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 25 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 26 °C

Kapari Yağı Ciltteki Lekeleri Gidermeye Ve Romatizmaya Bire Bir

Kapari Yağı Ciltteki Lekeleri Gidermeye Ve Romatizmaya Bire Bir
Bitkilerin Profesörü Aysun Bay Karabulut, Kapari bitkisinden elde edilen yağın cilt sağlığını iyileştirmeye yardımcı olduğunu ve antiseptik özelliği...

Bitkilerin Profesörü Aysun Bay Karabulut, Kapari bitkisinden elde edilen yağın cilt sağlığını iyileştirmeye yardımcı olduğunu ve antiseptik özelliği ile de ciltteki lekelerin azaltılması sağladığını söyledi.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, özellikle Akdeniz bölgesi başta olmak üzere sıcak iklimde yetişen Kapari bitkisinin sağlığa faydalarını sıraladı.

Kaparinin küçük çalılar halinde bulunan bir bitki olduğunu belirten Karabulut, antik çağlarda Akdeniz bölgesinde ve Orta Doğu'da önemli bir besin kaynağı olarak kabul eden kaparinin Mısırlılar, Grekler ve Romalılar döneminde de yemeklerinin bir parçası olarak kullanıldığını söyledi. Kaparinin özellikle zeytinyağlı yemeklerde ve mezelerde tercih edildiğini aktaran Karabulut, antik dönemlere Yunan ve Roma hekimlerinin kapariyi sindirim sorunları ve diğer rahatsızlıkların tedavisinde kullandıklarını da söyledi.

Günümüzde kaparinin Akdeniz mutfağında yaygın bir şekilde kullanıldığını dile getiren Prof. Dr. Karabulut, "Kapari, turşu kapari, salatalar, mezeler, balık yemekleri ve diğer yemeklerde lezzet vermek için kullanılır. Ayrıca, kapari özleri bazı kozmetik ürünlerde ve cilt bakımında da kullanılmaktadır" dedi.

Hem tarihsel hem de kültürel bir öneme sahip olan kapari bitkisinin özellikle sağlıkta faydaları nedeniyle yaygın bir şekilde kullanıldığını belirten Karabulut, "Kapari, geleneksel mutfaklarda lezzet verici bir malzeme olarak kullanılırken, aynı zamanda bazı sağlık faydaları da sunabilir" ifadelerine yer verdi.

İşte kaparinin sağlığa olumlu etkilerinden bazıları:

"İltihap ve Romatizma: Kapari bitkisi, antienflamatuar özelliklere sahiptir ve iltihapla ilişkili ağrı ve rahatsızlıkları hafifletebilir. Bu nedenle, özellikle romatoid artrit gibi inflamatuar hastalıkları olan kişilere faydalı olabilir.

Sindirim Sorunları: Kapari, mide rahatsızlıklarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Mide ağrısı, hazımsızlık, şişkinlik ve gaz sorunlarının hafifletilmesine katkıda bulunabilir.

Bağışıklık Sistemi: Kapari, C vitamini ve diğer antioksidanlar bakımından zengin bir bitkidir. Bu, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir ve vücudu enfeksiyonlara karşı koruyabilir.

Kan Basıncı: Bazı araştırmalar, kaparinin kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bu, hipertansiyonu olan kişilere faydalı olabilir.

Cilt Sorunları: Kapari yağı, cilt sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Antiseptik özelliklere sahiptir ve ciltteki lekelerin azaltılmasına yardımcı olabilir.

Kilo Kontrolü: Kapari, düşük kalorili bir gıdadır ve diyetlerde kullanılabilir. Yemeklerin lezzetini artırırken düşük kalorili bir seçenek sunabilir.

Antioksidan Etkiler: Kapari, antioksidan özelliklere sahiptir. Antioksidanlar, vücuda zararlı serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı önleyebilir ve kronik hastalıkların riskini azaltabilir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirme: Kapari, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilecek vitamin ve mineraller içerir. C vitamini bakımından zengindir ve vücut direncini artırabilir.

Kilo Kontrolü: Kapari, düşük kalorili bir gıdadır ve diyetlerde kullanılabilir. Lezzet katmanın yanı sıra kilo kontrolünü desteklemeye yardımcı olabilir.

Kan Basıncını Düşürme: Bazı araştırmalar, kaparinin kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bu, hipertansiyon riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Cilt Sağlığı: Kapari yağı, cilt sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Antiseptik özelliklere sahiptir ve ciltteki lekelerin azaltılmasına yardımcı olabilir.

Kapari, yemeklerde tatlandırıcı olarak kullanıldığında, bu sağlık faydalarından bazılarından faydalanabilirsiniz. Ancak herhangi bir gıda takviyesi veya bitki bazlı ilaç kullanmadan önce bir sağlık profesyoneline danışmanız önemlidir, özellikle mevcut sağlık koşullarınız veya alerjileriniz varsa."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1483 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim