• BIST 8718.11
  • Altın 2246.928
  • Dolar 32.3334
  • Euro 35.1703
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 8 °C

Ramazan'da susuzluğa karşı karpuz

Ramazan'da susuzluğa karşı karpuz
Diyet Uzmanı Aslı Cemile Özatan, Ramazan ayının sıcak ve uzun günlere rastlaması nedeniyle, oruç tutanların günlük sıvı ihtiyacını dengeleyebilmesi için belli miktarda karpuz yemeleri tavsiyesinde bulundu.

Ramazan ayının yaza denk gelmesi, sahur ve iftar arasındaki sürenin de oldukça uzun olması nedeniyle açlıktan ziyade susuzluk vücudu zorluyor. Özel Medicana Konya Hastanesi Diyetisyenlerinden Aslı Cemile Özatan, oruç ayında susuzluğu en aza indirmenin püf noktalarını anlattı. Yaklaşık 17 saat hem açlık hem susuzluk dönemine geçileceğini belirten Özatan, bu dönemde hem sağlıklı ibadet yerine getirebilmek hem de kilo verebilmek için çok daha düzenli bir beslenmeye yer verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Özellikle susuzluğun ön plana çıkacağı Ramazan ayında susuzluğun önüne geçebilmek için hem iftar hem de sahurda tuz ihtiva etmeyen besinlerden alım yapmak gerektiğini kaydeden Özatan, "Aynı zamanda su miktarını artırabilmek için özellikle iftarda ve sahurda bir miktar çorbayla öğüne başlamak sıvı alımının destekçisi olacaktır. Özellikle de sahurda aldığımız kahve ve çay sıvı alımının vücuttan çok daha hızlı atılımını sağlayacak ve susuzluğun en büyük sebeplerinden birini oluşturacak. Bu sebeple biz sahurda özellikle ayran, süt, soda ya da bitki çayı tüketimlerini öneriyoruz" dedi.

AŞIRIYA KAÇMADAN KARPUZ YİYİN

Ramazanda susuzluğu giderebilmek için özellikle yaz meyvelerinde karpuzun öncelikli olarak tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen Özatan, "Bununla birlikte yine mevsim meyvelerinden eklemiş olduğumuz su tüketimine de Ramazan döneminde bol bol yer vermemiz gerekiyor. Kuru meyveleri tüketmek yerine özellikle hem sahur hem de iftardan sonraki yatana kadar ki süreçte bol su ihtiva eden karpuz tüketimine yer verilmesini istiyoruz. Onda da miktarında çok aşırıya kaçmadan şişkinliğin yaşanmaması için yaklaşık 5-6 dilimlik porsiyonlar halinde sıvı tüketiminin artışında bize destek sağlamasını istiyoruz. Bununla birlikte hem iftar hem de sahurda soda ve bitki çaylarını olabildiğince yer vermemiz gerektiği bu Ramazan döneminde iftarda orucumuzu açtıktan sonra ve sahurda yatana kadar toplam mutlaka günlük sıvı ihtiyacımızın 3 litre olduğunu bildiğimiz için de ara ara su tüketimlerine yer vermemiz gerekiyor" diye konuştu.

Öte yandan, Ramazan'a sayılır günler kala çarşı-pazarda da hareketlilik yaşanıyor. Karpuz esnafı, havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte satışlarının artmasından memnun olduğunu belirtirken, vatandaş da kavurucu sıcaklarda susuzluk çekmemek için karpuz aldıklarını söyledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3481 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim