• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 18 °C

Şizofreni hastalarının istihdamı için harekete geçildi

Şizofreni hastalarının istihdamı için harekete geçildi
Sakarya Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi'ne (SAÜEAH) bağlı Toplum Ruh Sağlığı Merkezi (TRSM) tarafından, İŞ-KUR ile iş birliği sağlanarak işverenlerdeki şizofreni hastalığına karşı ön yargıları kırmaya yönelik çalışma başlatıldı


Sakarya İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen TRSM sorumlu hekimi Psikiyatrist Dr. Elçin Özsin Aydemir, genellikle gençlik yıllarında baş gösteren şizofreni hastalığının, hastaların işlevselliğini bozan, yakınlarını ve toplumu olumsuz etkileyen, kişisel ve ekonomik sorunlara yol açan önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek, bu sebeple de merkezde öncelikle vazgeçilmez olan ilaç tedavisinin yanında hastaların ailevi, sosyal ve ekonomik sorunlarıyla da yakından ilgilendiklerini ifade etti.

Özsin, hastalık hakkında bilgi sahibi olmayan bireylerin şizofreni tanısı alan bireylerden zarar görmekten korktuklarını, bu durumun da hastalara yönelik damgalamaya neden olduğunu belirterek, bu sebeple de tedaviyle iyi ve çalışabilecek durumda olan hastaların da işe girme konusunda ciddi bir dışlanmaya maruz kaldıklarını kaydetti.

Merkezde görevli Sosyal Hizmet Uzmanı Yasemin Danış ise gelişen ruh sağlığı politikalarıyla günümüzde şizofrenili bireylerin ekonomik ve sosyal yaşama katılmalarını sağlamanın dünya genelinde ulaşılmak istenen ortak hedef olduğunu aktardı.

Çalışabilecek durumda olan şizofrenili bireylerin istihdamının sağlanmasının, hem bireyin yaşam kalitesi ve işlevselliklerinin arttırılması hem de topluma olan sosyal ve ekonomik yükün azalması açısından ciddi bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Danış , bu sorunun çözümüne yönelik İŞ-KUR ile görüşme yapıldığını hatırlattı.

Danış, amaçlarının Sakarya'daki tüm işverenlere bu şekilde birebir ulaşarak, ekip üyeleriyle birlikte hastalığı anlatmak ve böylece hastalarına istihdam kapılarını açmak olduğunu ifade etti.

İŞ-KUR İl Müdürü Tekin Kaya da şizofreni teşhisli hastaların toplumdaki bilgisizlik nedeniyle önemli oranda dışlanmaya maruz kaldıklarını belirterek, toplumun sahip olduğu "Şizofreni hastalarının tehlikeli ve iyileşemeyeceği" gibi yanlış bilgilerin düzeltilmesi gerektiğini anlattı.

Toplantının sonunda hastalıkla ilgili bilgi sahibi olan ve merkezde takiplerini sürdüren hastaları dinleme fırsatı bulduktan sonra bu düşüncelerinin değiştiğini dile getiren iş yeri yöneticileri, takipli hastalar konusunda daha hassas davranacaklarını ifade etti.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 86287 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim