• BIST 9524.59
  • Altın 2503.102
  • Dolar 32.5844
  • Euro 34.5241
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 15 °C

Düşük Kalorili Ve Şok Diyetler Sonucu Yaşanabilecek Yo-yo Sendromu Tehlikesi

Düşük Kalorili Ve Şok Diyetler Sonucu Yaşanabilecek Yo-yo Sendromu Tehlikesi
Diyetisyen Sinem Kara, düşük kalorili ve şok diyetler sonucu ortaya çıkabilecek yo-yo sendromu tehlikesi konusunda uyarılarda bulundu.

Diyetisyen Sinem Kara, düşük kalorili ve şok diyetler sonucu ortaya çıkabilecek yo-yo sendromu tehlikesi konusunda uyarılarda bulundu.

Yo yo sendromu, zayıflamak için diyet yapıldıktan sonra kayıp yaşanılan ağırlığın ve o ağırlığın daha fazlasının kazandırılmasına deniyor. Yo-yo sendromlu kişilerin bu sendroma sahip olması en az 2 kez zayıflama diyeti yapmış olması ve her defasında bu kiloların fazlasını tekrar alması ile başlıyor. Bilecik'in Bozüyük ilçesinde hizmet veren diyetisyen Sinem Kara, kişinin düşük kalorili ve şok diyetlerle vücut ağırlığı döngüsünü etkileyerek metabolizmasını yavaşlatırsa tartıda gördüğü rakamlar da aynı bu oyuncak gibi bir ileri bir geri yo-yo etkisi oluşturduğunu belirtirken bu sendromun vücuda zarar verdiğini söyledi. Sendromun nedenlerini açıklayan Kara; "Aşırı yemek yeme ataklarının belli sürelerde tekrarlanması, hızlı kilo vermek amacıyla düşük kalorili popüler diyetler uygulaması, kişinin günlük yaşamına uymayan diyetleri devam ettirmesi, egzersizi sadece diyet süresince yapma ve diyet bitiminde tamamen bırakma, bilinçsiz diüretik, aksatif, zayıflama hapları ve çaylarının kullanımı ve duygu durum değişikliklerinden dolayı yaşanabiliniyor" dedi.

Bu sendromun vücuda ne gibi zararları olduğu konusunda konuşan Kara, şunları söyledi;

"Vücudun bir hafızası vardır ve açlığa alışan vücut, bu düzen dışına çıktığı zaman tekrar aç kalma korkusuyla tükettiği her şeyi yağ olarak depolamaya başlar. Enerji alımında oluşan dengesiz duruma bağlı olarak, metabolizma yavaşlar. Kısa sürede kaybedilen yüksek ağırlıklar kas kaybına neden olur ve vücutta deformasyon oluşur. Kan şekerinde oluşan dalgalanmalara bağlı olarak yeme atakları meydana gelebilir. Kan şekerindeki dalgalanmalardan dolayı tip 2 diyabet gelişme riski artabilir."

Yo-yo sendromundan kurtulmak için neler yapılmalıdır?

Kara; "Bu sendromdan kurtulmak için diyetin kısa süreli olduğu düşüncesinden vazgeçip yaşam tarzı değişikliği olduğunu kabullenmeli ve bunu uygulamaya hazır olmalısınız. Diyet programınız yaşam tarzınıza uygun olmalı. Tüm besinlerin beslenme programında olabileceğini, kendinizi çok kısıtlamadan önemli olanın yeterli ve dengeli tüketim olduğunu kabullenerek bu süreci yönetmelisiniz. Zayıflamanın bu sürecin sonucu olduğunu düşünerek hareket etmelisiniz. Sağlıklı ve ideal vücut ağırlığına sahip olmak için egzersiz çok önemlidir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta sevdiğiniz sporu tercih etmenizdir. Böylece devam edilebilir olacaktır. Su tüketimini arttırmalısınız. Sağlıklı ve kalıcı kilo kaybı için günlük 2-2,5 litre su tüketilmelidir. Diyetisyen desteği mutlaka almalısınız. Bu süreçte diyetisyeninize güvenmelisiniz. Size uygun olmayan bilinçsizce yapılan diyetleri uygulamayı bırakmalısınız. Vücut ağırlığınız, boy uzunluğunuz ve yaşınıza uygun olarak diyetisyeniniz tarafından hazırlanan beslenme programınıza uymalısınız" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1862 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim