• BIST 9141.48
  • Altın 2325.41
  • Dolar 32.3762
  • Euro 35.0131
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

BİTKİ ANSİKLOPEDİSİ

Kantaron nedir? Faydaları nelerdir?

kantaron.gif

 

Diğer İsimleri : Sarı kantaron, Binbirdelikotu, Kılıçotu, Kanotu,  Hypericum perforatum, Centaury
 

 

 

Botanik Bilgi : Çentiyangillerden, bir veya iki yıllık otsu bir bitkidir. 30 - 80 cm yükseklikte, tüysüzdür.Yarıya kadar tek gövde dik, dört köşeli, tüysüz, yarıdan sonra oldukça çok sık çatallıdır. Alt yaprakları yere yapışık, rozet şeklinde, gövde yaprakları uzun bir yumurta şeklinde, ucu sivri, gövdeye oturmuş iki adet karşılıklı bir sonraki ile çapraz, kenarları hafif kalkık ve en üstteki yaprakları ise mızrak şeklindedir. Çiçekleri dallarının ucunda, 5 parçalı, parlak sari renkli ve kenarları siyah tüylüdür. Boyları 8 - 15 mm arasındadır.Yapraklar ışığa karşı tutulduğunda parlak noktacıklar halinde yağ guddeleri görülür. Binbirdelik ismi de buradan gelmektedir.

 

 

Bilinen Bileşimi : Reçine, pektin, kolin, zamk, hyperin, gensiopikrin, eritramin, eterik yağ, eritrosentaurin, nikotin asidi, protopsevdohiperisin, hiperikodehidrodiantron, rutinkversitin, frangulaemodinantranol, psevdohiperisin.

 

Toplanması : Sari kantaron haziran sonuna doğru çiçeklenmeye başladığında, yerden 5cm yukarıdan kesilerek bağ yapılan gölgede, havalı bir yerde kurutularak kaldırılır veya taze olarak tentür yapımında kullanılır.

 

Faydaları

Sinirsel kaynaklı kekemeliklerde iyi neticeler verir.

Menepoz sıkıntılarına karşı rahatlatma yapar.

Adet sancılarını hafifletir, kas gevşetici etkisi vardır.

İshale karşı çok etkindir.

İyi bir balgam söktürücüdür.

Soğuk algınlığına iyi gelir.

Gribi iyileştirmede faydalıdır.

Kullanım Şekli : 

Çay : Bir tatlı kaşığı ince kiyim bitki 1 bardak su içinde kaynama derecesine ısıtılıp ocaktan alinarak5 dakika kadar üstü kapalı olarak demlenir.

Hafif ve orta dereceli depresyonlarda oldukça yararlıdır.

Korku, gerginlik, uykusuzlukta da iyi neticeler verir.

Uykuda idrar kaçırma da genellik sinirsel kaynaklı olmasından dolayı tedavide iyi neticeler verir.

Kullanım Şekli : 

Tentür : Geniş ağızlı bir şişenin 1/5 ine kadar ince kiyim, çiçeklenme safhasında toplanılmış bitki konulur ve üzerine 4/5 ine kadar 35 - 40 derecelik alkol - su karışımı veya votka yahut da kanyak eklenir.
İki hafta kadar, arada sırada çalkalanarak bekletilir. İyice süzülerek ağzı sıkıca kapanabilen koyu renkli şişelerde saklanır.

Masaj yapılarak sürülürse romatizma ve siyatik ağrılarında, sırt ve bel ağrılarında çok iyi netice verir.

Her türlü yanık ve güneş yanıklarında faydalıdır

Karni ağrıyan bebeklerin karin ağrısını giderir.

Sinirsel mide agrılarına karşı içilerek de kullanılabilir.

Ses kısıklığına kantaron yağı kompresi iyi gelir.

Boyun kaslarındaki gerginliklere sürülerek masaj yapılırsa iyi gelir.

Zona hastalığında kantaron yağı iyi gelir.

Kullanım Şekli :

Yağı: Güneşli havada toplanan genç çiçekler, hafifçe ezilerek şeffaf bir cam kavanozun boğazına yakın bölümüne kadar doldurulur, üstüne sızma zeytin yağı eklenir ve mayalanma süreci tamamlanana kadar 3 - 4 gün ağzı açık olarak güneşte bekletilir. Takriben 100 gr. Çiçek; 250 gr. zeytin yağı oranında. Sonra kapağı kapalı bir şekilde, arada bir çalkalanılarak 4 - 5 hafta bekletilir. Çok güzel bir kırmızı (kırmızı kantaron kullanılır ) renk alan yağ iyi bir şekilde süzülerek koyu renkli şişelerde çok sıcak olmayan bir ortamda saklanarak 2 - 3 yıl kullanılabilir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim