• BIST 9530.47
  • Altın 2473.433
  • Dolar 32.4948
  • Euro 34.8146
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

BİTKİ ANSİKLOPEDİSİ

Melek otu nedir? Faydaları nelerdir?

melekotu.gif

 

Diğer İsimleri : Angelica, Angâlique

 

 

Botanik Bilgi : Maydanozgiller familyasından, iki-dört yıllık boyu 3 m bulabilen  bir bitkidir. Gövdesi yuvarlak boru şeklinde, içi boş, dışı kahverengimsi renkte ve yukarılara doğru az çatallıdır. Yaprakları, yan yapraklarının kenarları dişli, uca doğru sivri, bazen oval bazen de üç lopludur. Çiçekleri gövde ve yan dallar üzerinde, şemsiye şeklinde ve sarımsı yeşil veya açık yeşil renktedir. Meyveleri, kenarında mantarımsı çıkıntı vardır ve bu sayede suya batmadan yüzebilir. Kökleri, sünger şeklindeki ve yan kökler adeta saç örgüsünü andırır şekilde ve kahverengimsi kırmızı renktedir. İki

 

Yetiştiği Yerler : “Angelica officinalis” denilen türü Orta ve Kuzey Avrupa’da yetişen, yüksek bir bitkidir. Çiçekleri yeşilimsidir. Bu türün kökleri (Radix Angelicae) midevi, iştah açıcı ve idrar söktürücüdür.
“Angelica sylvestris” denilen türü; İstanbul, Marmara bölgesi, Doğu Karadeniz ve Beyşehir dolaylarında yetişir. Boyu 1-1,5 metre kadardır. 2 veya çok yıllık bir bitkidir. Gövdesi silindiriktir. Boyuna çizgiler vardır. İçi boştur. Mavimtırak-yeşil veya kırmızımtırak renktedir. Çiçekleri beyazdır.

Bilinen Bileşimi : Melek otu kökü; eterli uçucu yağ (Phellandren, Pinen, Angelica asidi), acı maddeler ve tanen, furanocumarinler, reçine, nişasta, pektin ve şeker içeriyor.

Toplanması - Saklanması : Eylül ve Ekim aylarında 2,3 veya 4 yıllık melek otunun kökleri sökülerek yıkanır ve kurutulur. Melek ot kökü kurutulurken ısının 40C°’yi geçmemesi gerekir. Çükü o zaman eter yağları yok olabilir.

Faydaları ( ”Angelica officinalis” türünün faydaları) :

İştahsızlık, hazımsızlık (bulantı, ekşime, şişkinlik ve kusma gibi) gidermek için kullanılır.

Mide-bağırsak kramplarında kullanılır.

Diyareyi kesici ve peklik vericidir.

Yatıştırıcı ve sinirleri güçlendirici toniktir.

Astım nöbetlerinde rahatlatıcı olur.

Kullanım Şekli : Melek kökü 2 kahve kaşığı (ince kıyılmış ve kurutulmuş ) demliğe konur ve üzerine 250-300ml kaynar su ilave edilerek 5-10dk demlenmesi beklenir. Süzülerek içilir.

Melekotu Eterli Yağının Faydaları Eterli yağın içten kullanımı önerilmiyor. Ama romatizma ve gut ağrılarına karşı dıştan uygulanan durumlarda başarıyla kullanılabiliyor.

UYARI : Önemli oranda eterli yağ içeren bitkiler, her zaman dikkatle kullanılmalıdır! Bu nedenlerden dolayı, 1-2 haftalık kürlerden sonra kullanımına 3-4 gün ara verilmesi doğru olacaktır. Gebelik sürecinde, melekotu kökü kullanılmamalıdır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim