SAĞLIK ANSİKLOPEDİSİ
Endometriozis nedir? Kimlerde daha sık görülür? Endometriozis'in belirtileri, teşhis ve tedavisi...

Endometriozis nedir?
Rahmin içerisinde bir tabaka bulunur ve bu tabaka her adet döneminde dökülerek adet kanamasına neden olur. Bazen bu tabaka, çeşitli nedenlerden dolayı rahmin dışında, örneğin yumurtalıkarda, mesanede, bağırsaklar üzerinde, böbrekte hatta beyin gibi organlarda bile gelişebilir. Bu tip anormal yerleşimlerin niçin olduğu tam açıklanamamıştır. Ancak anatomik bozukluklar, bağışıklık sisteminindeki aksaklıklar veya hormonal faktörler üzerinde durulmaktadır. Nedeni ne olursa olsun, genel olarak bu hastalığa endometriozis tanısı konulur.
Endometriozis kimlerde daha sık görülür?
Endometriozis infertilite (kısırlık) şikayeti olan kadınların yarısında izlenebileceği gibi çocuk sahibi olmuş kadınların %20'sinde de gözlenmektedir. Daha çok modern hayatın bir rahatsızlığı olarak bilinmektedir. Sosyo ekonomik seviyesi yüksek, şehirli hayatı olan kadınlarda daha fazla izlenebilir. Coğrafi faktörler veya genetik yatkınlık da hastalığın nedenleri arasında olabilmektedir. Endometriozis infertiliteye neden olabileceği gibi çocuğu olmayan genç kadınlarda da izlenmektedir.
Endometriozisin belirtileri neler?
Endometriozis bazen tamamiyle tesadüfen saptanır, yani şikayet olmadan da gelişebilir. En fazla görülen şikayet, sancılı adet kanamasıdır. Hatta hastalar bu dönemlerden çok korkarlar, ağrıyı dindirebilmek için acil servislere bile başvurdukları olmuştur. Bunun dışında adet düzensizliği, sancılı büyük abdeste çıkma, bazen dışkıda kanama veya idrarda kan görülmesi olabilir. Akciğerlere yerleştiği zaman kanlı balgam çıkartmaya yol açabilir. Beyine yerleştiği zaman epilepsiye yol açtığını gösteren vaka takdimleri vardır. Endometriozis en sık yumurtalıklara yerleşir ve yumurtalılarda çikolata kisti dediğimiz kitlelere yol açar. Çikolata kisti durumlarında kasık ağrısı, kabızlık veya cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olabilir. Bazı durumlarda infertilite şikayeti ile gelen ve hiçbir semptom göstermeyen kadınlarda da saptanabilir.
Endometriozis belirtisi, diğer adet ağrılarından nasıl ayırt edilir?
Endometriozisdeki kasık ağrısı adet dönemleriyle alakalıdır. Sancılar kanama ile başlar ve adet dönemine devam eder, daha sonra kaybolur. Başka bir deyişle ağrılar her ay halinde mesai yaparlar.
Endometriozis nasıl teşhis edilir?
Endometriozisin kesin tanısı, lezyonu direkt olarak gördüğümüzde koyulabilir. Bu da ancak laparoskopi dediğimiz yöntemle olur. Yani batın içersine endoskopik bir aletle girip rahmin üst kısmı, yumurtalıklar, bağırsaklar ve bunları çevreleyen zarlar direkt gözlemlenerek endometriozis bulguları saptanır. Bazen mum alevi gibi sarı renkte olur, bazen de mürekkep renginde olabilir. Bazı durumlarda yumurtalıklarda çikolata kisti saptanır.
Laporoskopi dışında ultrasonografi, jinekolojik muayne bulguları ve kanda bakılacak Ca 125 adlı hormon seviyesi tanıda yardımcı olur. Zor olgularda manyetik rezonans gibi ileri görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir.
Endometriozis tedavisi nasıl yapılıyor?
Endometriozisde iki ana şikayet vardır: Birincisi sancılı adet görme, diğeri ise kısırlıktır.Şikayetin tipine göre tedavi yolu farklı olabilmektedir. Örneğin sadece ağrı şikayeti olan kadınlara ağrı kesiciler, hormonal ilaçlar verilebilir veya daha ağır olgularda cerrahi yöntemler önerilir. İnfertilite şikayeti olanlarda farklı görüşler olmakla beraber cerrahi yöntem ile daha çok laparoskopi tercih edilir, çikolata kistlerinin çıkarılması veya direk yumurtlamayı artıcı tedavi veya tüp bebek önerilir. Hastanın yaşı, evlilik süresi, eşlik eden erkek faktörünün olması hangi tedavi yönteminin seçileceğinde önemli rol oynamaktadırlar.
Unutmamak gerekir ki endometriyozis modern hayat şartlarının neden olduğu bir rahatsızlıktır ve hayat şartlarını düzenlemek, özellikle beslenme alışkanlığında yapılacak değişiklikler hastalığın ilerlemesini engelleyebilir.
Çocuk sahibi olan ve artık üretkenlik potansiyellerini düşünmeyen daha ileri yaşlı kadınlarda rahim ile yumurtalıkların alınması kesin tedavi yöntemidir.
Endometriozis ameliyatı sonrasında gebe kalma oranı nedir?
Endometriozisde operasyon sonrası gebe kalma olasılığı cerrahi tekniğe ve uygulamayı yapan hekimin tecrübesine göre değişmekle birlikte ilk yıl içerisinde %50'ye varan gebe kalma şansı vardır. Ancak özellikle ilerlemiş olgularda sadece cerrahi yeterli olmamakta cerrahi sonrası yumurtlamayı arttırıcı tedavi veya direkt tüp bebek tedavisini önermekteyiz. Endometriozisin nedeni tam anlaşılamadığı için cerrahi sonrası nüksetme olasılığı da 1. yıldan sonra %50'ye varmaktadır. Bu yüzden hastalığın ilerlememesi için ya baskılayıcı tedavi uygulamak gerekir ya da en kısa sürede gebelik için uygun koşulları oluşturmak için tedavi vermek önerilir.
Endometriozis tedavisinde ilaçlar da kullanılıyor mu?
Yukarıda bahsettiğimiz gibi ilaç tedavisi hastalığın ilerlemesini veya ağrı gibi şikayetlerin azalmasını sağlamak için kullanılmaktadır. İlaç tedavisini kestikten sonra endometriyozise bağlı bulguların tekrarlayacağını göz önüne almak gerekir. İlaç tedavisini daha çok henüz gençlik çağında olan kadınlar için önermekteyiz. Kullanılan ilaçların endometriyozisi tedavi edici özelliği yanında maalesef yan etkileri de olmakta hatta bazen tedaviyi yarıda bırakmaya yol açmaktadır.
- 14:32 - Araştırma: Şekerli İçecekler KOAH Riskini Artırabilir
- 14:13 - Vücudunun Yüzde 75’i Yanan Genç 17 Ameliyatla Hayata Tutundu
- 14:11 - e-Nabız’a Yeni Özellik: “İlacım Nerede?” Hizmete Sunuldu
- 14:10 - Türkiye’de 10 Milyon Kişi Böbrek Hastalığı Riskiyle Karşı Karşıya
- 13:26 - Hastanede Nefes Alamayan Çocuğu Heimlich Manevrasıyla Kurtardı
- 13:25 - Araştırma: Uzun Ömür İlaçlarının Etkisi “Biyolojik Piyango” Gibi
- 13:22 - Çocuk Doktoru Fuat Bigat Hayatını Kaybetti
- 13:21 - KDK’dan Refakat İzni Tavsiyesi: 5 Aylık Bebek İçin İzin Verilmeli
- 11:58 - Reçete Vurgunu Operasyonu: İstanbul ve Tokat’ta 26 Şüpheli Yakalandı
- 11:56 - DUS ve STS Diş Hekimliği Sınavı İçin Başvurular Başladı
- 11:53 - Sağlıkta Şiddete Dikkat Çekildi: “Her 30 Dakikada Bir Vaka Yaşanıyor”
- 16:07 - Prof. Dr. Osman Müftüoğlu Sağlıklı Yaşamın Temel Kurallarını Sıraladı
- 16:01 - Pulmoner Rehabilitasyonla Nefes Darlığı Azalıyor
- 15:58 - Anjiyo Sonrası Ölümde 9 Yıl Sonra Dava: İki Doktora Hapis Talebi
- 14:35 - Araştırma Sonuçları Açıklandı: Sudan Sonra En Sağlıklı İçecek Yeşil Çay
- 14:32 - Mide Ağrısıyla Gittiği Hastanede Gerçek Ortaya Çıktı: Nadir Görülen Kanser Teşhisi
- 14:30 - Uzmandan Uyarı: Acil Servisler Poliklinik Gibi Kullanılmamalı
- 14:26 - Uzmandan Ramazan İçin Beslenme Önerisi: İftara Sebze ile Başlayın
- 13:19 - Ambulans Şoförü Gülser Akıtürk: Direksiyon Başında Saniyelerle Yarışıyoruz
- 13:08 - Antalya’da Estetik Ameliyat Olan Kanadalı Kadın Hayatını Kaybetti
- 13:06 - Uzmanından Uyarı: Aspirini Koruyucu Amaçla Rastgele Kullanmayın
- 13:05 - Araştırma: Sigara İçilen Evlerdeki Kedi ve Köpeklerde Nikotin Seviyesi Daha Yüksek
- 12:19 - İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Timur Harzadın Hayatını Kaybetti
- 11:04 - HPV Aşısı Rahim Ağzı Kanserini Önlemede Kritik Rol Oynuyor
- 11:02 - Bakan Memişoğlu: Bağımlılıklardan Uzak Durmak İçin Ramazan Fırsat Olabilir
- 11:00 - Genetik Hastalıklar Kadınlar Üzerinde Psikososyal Yük Oluşturuyor
- 10:58 - 27 Yaşındaki Hastanın Aort Yırtılması 7 Saatlik Ameliyatla Tedavi Edildi
- 10:55 - Eşini Tabancayla Öldüren Sanığa Müebbet Hapis
- 10:43 - Baltalimanı Kemik Hastalıkları Hastanesi’nde Yangın Paniği
- 10:26 - Kanser Nedeniyle Hayatını Kaybeden Öğretmenin Kızı Doktor Olma Hayalini Gerçekleştiriyor
- 17:25 - Sağlık Bakanı Memişoğlu: Sigara Bırakma Polikliniği Sayısı 1500’e Çıkarıldı
- 17:24 - Mardin’de bağırsak perforasyonu geçiren bebek 53 günlük tedavinin ardından sağlığına kavuştu
- 17:21 - TÜBİTAK Destekli Projeyle Bebeklerde Cilt Hastalıklarına Yapay Zekalı Erken Tanı
- 17:18 - YÖK’ten Doktora Programlarına Yeni Düzenleme
- 16:22 - DSÖ: Ortadoğu’daki çatışmalarda 1000’den fazla kişi hayatını kaybetti
- 16:20 - Erzurum Şehir Hastanesinde başhekim değişti: Mesud Fakirullahoğlu göreve başladı
- 16:17 - Bakan Memişoğlu’ndan bağımlılıkla mücadele çağrısı: Sigara bırakma polikliniklerine başvurun
- 16:13 - Bursa’da hayatını kaybeden aile hekiminin organları 5 hastaya umut oldu
- 16:08 - Jinekolojik kanserlere karşı aşı ve tarama çağrısı
- 16:05 - SGK’nin sağlık harcamaları 2025’te 1,35 trilyon liraya yükseldi
Ve burası da bir devlet hastanesi
14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim



























