• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

SAĞLIK ANSİKLOPEDİSİ

Meme Kanseri İle Başedebilme Nedir ?

*Yaşam biçiminizde yapacağınız bazı değişiklikler, hastalığınızın tedavisi sürecinde size çok yardımcı olacaktır.

*Tedavinin yaratacağı sıkıntıları aşabilmeniz için vücudunuzun güçlü olması gerekir.

*Bu hastalığa karşı savaşınızda size yardımcı olacak bağışıklık sisteminizi güçlendirmelisiniz.

*Tedavi sırasında bile yaşamın tadını çıkarmak ve duygusal olarak güçlü olmak için çaba harcamalısınız.

*Günlük yaşamınızda daha sağlıklı tercihler yaparak gelişebilecek diğer sağlık sorunlarını engellemelisiniz. Unutmamalısınız ki yandaş hastalıklar tedavinizi daha karmaşık hale getirecektir.

Genel Öneriler:
*Mümkün olduğunca östrojenden uzak durun,
*Alkol tüketiminizi azaltın,
*Sigarayı bırakın,
*Enfeksiyon riskinizi azaltın,
*Nitelikli beslenin,
*Uygun düzeyde spor yapın,
*Kendinizi yorgun hissettiğinizde dinlenin,
*Kendinizi iyi hissetmeme koşulunda yardım alın.

Mümkün olduğunca östrojenden uzak durun

Yüksek düzey östrojenin meme kanseri ile doğrudan ilişkisi vardır. Menopoz tedavisi başta olmak üzere herhangi bir nedenle kullanmakta olduğunuz östrojen tedavisi varsa mutlak gerekli olup olmadığını doktorunuz ile tartışmanız akılcı olacaktır. Ayrıca vücudunuzdaki östrojen düzeyini yükseltecek kilo alımı ve alkol tüketimi gibi unsurlardan da kaçınmalısınız. Düzenli spor yapmanın da östrojen düzeyinizi azaltacağını akılda bulundurun.

Alkol tüketiminizi azaltın

Her gün düzenli olarak alkol tüketen kadınlarda meme kanseri riskinin %40 oranında yükseldiği bilinmektedir. Alkol vücuttaki östrojen metabolizmasını etkilemekte ve kan östrojen düzeyini yükseltmektedir.

Sigarayı bırakın

Sigara birçok kanser için risk unsurudur. Meme kanseri tanısı almış olsanız bile sigarayı bırakmak için geç kalmış sayılmazsınız. Çünkü sigarayı bıraktığınız zaman vücudunuz güçlenecek, hastalığın ve tedavinin yarattığı stres ile daha kolay başa çıkabileceksiniz. Ayrıca sigaranın, tedavi sürecinde yaratabileceği komplikasyonları da azaltmış olacaksınız. Sigara içenlerin bağışıklık sistemlerinin içmeyenlerden daha zayıf olduğu için sigarayı bırakma koşulunda bağışıklık sisteminizi de güçlendirmiş olacaksınız.

Enfeksiyon riskinizi azaltın

Enfeksiyon riskinizi azaltmak için bakterilerden ve virüslerden uzak durmalısınız. Grip ve zatüre için aşılanmayı doktorunuzla tartışmak uygun olacaktır. Özellikle de grip mevsiminde kalabalık yerlerden kaçınmak akılcı olacaktır. Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en kolay ve etkin yönteminin ellerinizi sık yıkamak olduğunu da akıldan çıkarmayın.

Nitelikli beslenin

Nitelikli beslenmek sizi, kötü beslenmenin neden olabileceği birçok hastalık durumundan koruyacaktır. Ayrıca hastalığınız ve tedavi süreci kaçınılmaz olarak iştahınızı etkileyecektir. Bu sınırlı gıda alımı döneminizde, vücudunuzun gereksinimi olan besinleri alıp alamadığınızı diyetisyen ile tartışmanız faydalı olacaktır. Böylelikle hem kendi ağız tadınızla uyumlu hem de daha nitelikli beslenmeniz mümkün olabilecektir.

Uygun düzeyde spor yapın

Düzenli spor yapmak fiziksel ve duygusal olarak sizi daha güçlü kılacaktır. Hastalığınıza ve tedavi sürecine dayanma gücünüzü arttıracaktır. Çünkü spor östrojen düzeyinizi ayarlamakta, genel iyilik hali yaratmakta, enerji düzeyinizi yükseltmekte, bağışıklık sisteminizi güçlendirmekte ve duygusal olarak kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlamaktadır. Daha önce spor yapmak gibi bir geleneğiniz yoksa, profesyonel yardım alarak özel durumunuz ile uyumlu hedefler belirlemek ve güvenli bir egzersiz programı planlamak öncelikli işlerinizden olmalıdır.

Kendinizi yorgun hissettiğinizde dinlenin

İçinde olduğunuz mücadelenin yanı sıra uygulanan tedaviler de sizin kendinizi yorgun hissetmenize neden olabilir. Aslında yorgunluk hali, tüm kanser ve kanser tedavilerinde en sık rastlanan durumdur. Bu yorgunluk hissi hangi boyutta olursa olsun insanın yaşam kalitesini etkilemektedir. Vücudunuza dinlenmek için zaman ayırmak önemlidir. Vücudunuzun kendisini onaracak gücü bulmasında, bu zaman diliminin çok büyük önemi vardır. Yorgunluğun iştah kaybı, azalmış yaşam kalitesi ve umudu kaybetmek gibi yan etkileri vardır. Yapılan çalışmalar kanser ve kanser tedavilerinin komplikasyon oranlarıyla yorgunluk arasında doğrudan bir ilişki olduğunu göstermektedir. Yorgunluktan kaçınmak için ilk yapılması gereken, her şeye yetişmek kaygısından uzaklaşmaktır. Yapılması gerekenleri öncelik sırasına koymak ve en önemlileri üzerinde yoğunlaşmak uygun bir yöntemdir. Çevrenizdeki insanların da günlük işlerinize ve alışverişlerinize yardım etmelerine izin verin böylece günlük planınızda dinlenmeye zaman kalacaktır.

Memenin alınmış olması artık eksiklik değil

Memenin herhangi bir şekilde alınmış olmasının psikolojinizi olumsuz etkilemesine izin vermeyin. Son zamanlardaki gelişmelerle alınan memenizin yerine yenisinin yapılabileceğini unutmayın. Hastalığın kendisi ile mücadele ederken, birde görüntüdeki eksikliklerin psikolojinizi etkilemesi sizi zayıflatacaktır.Bu yüzden bunu düzeltilebilecek bir deformite olarak algılayın. Gerekirse bir Plastik Cerraha danışarak bu konuda gerekli bilgiyi alın.

Kendinizi iyi hissetmeme koşulunda yardım alın

Önemli bir hastalığın belirsizliğiyle yüz yüze gelmek, tedavi süresince neler yaşayacağınızı öngörememek, bu durumun kişisel planlarınız ve yakınlarınız üzerindeki etkilerini tahmin edememek ciddi buğranlar yaratabilmektedir. Tüm bu sorunları tek başına çözmeye çalışmak sizi çok yoracaktır. Bu nedenle kendinizi iyi hissetmediğiniz zaman, ailenizden ve arkadaşlarınızdan yardım alın, en azından yardım önerilerini geri çevirmeyin. Bu yardımın gerçekleşmemesi veya yeterli olmaması koşulunda da profesyonel destek almak uygun olacaktır. Bu konuda özelleşmiş psikologların ve psikiyatristlerin size ciddi katkıları olacaktır. Yardım alan insanların daha çabuk iyileştiğini ve duygusal olarak kendilerini daha iyi hissettiklerini biliyoruz.

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim