• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

SAĞLIK ANSİKLOPEDİSİ

Radyoterapi Alan Hastalar İçin Cilt Bakım Kılavuzu Nedir ?

Genel Bilgiler:

Radyoterapi, deride tahriş, kızarıklık, bronzlaşma, kuruma, pullanma gibi yan etkilere neden olabilir. Bu değişiklikler tedaviye başladıktan 2 ya da 3 hafta sonra başlayabilir. Tedavi tamamlandıktan sonra da devam edebilir, zamanla kaybolacaktır.
Beklenen Reaksiyonlar

Ciltte güneş yanığı benzeri kızarıklık, kararma, sulu cilt reaksiyonu, sadece tedavi alanında geçici ya da kalıcı saç dökülmesi gibi yan etkiler görülebilir. Doktorunuz bu yan etkileri en aza indirebilecek önlemleri alacaktır. Cildinizde gelişebilecek yan etkileri en aza indirebilmek için aşağıdakiler tavsiye edilmiştir.

* Cildinizi tedavi süresince ve sonrasında doğrudan güneş etkisine maruz bırakmayın. Tedavi tamamlandıktan sonrada en az 15 koruma faktörlü kremler kullanarak güneşe çıkınız.
* Ilık suyla duş alın ve tedavi alanını hafifçe kurulayın. Yıkanırken mutlaka yumuşak sabun ya da bebek şampuanı kullanınız.
* Doktorunuz önermediği sürece tedavi alanına krem, losyon, merhem, pudra, deodorant, parfüm veya kolonya sürmeyiniz.
* Tedavi başladığında doktorunuzun önereceği nemlendirici kremi tedavi alanınıza doktorunuzun önereceği tarife göre kullanabilirsiniz. Bu nemlendirici cildinizin kurumasını ve pullanmasını engeller. Tedaviye gelmeden 2-4 saat önce cildinize krem sürmeyiniz.
* Cildinizi sıkan, tahriş eden giysiler (sutyen, dar külotlar, taytlar vb.) yerine pamuklu, cildinize nefes aldıran, hafif kıyafetler tercih ediniz.
* Tıraş bıçağı (jilet) kullanmayın. Bunun yerine elektrikli tıraş makinesini tercih ediniz.
* Tedavi alanına buz kalıbı, sıcak ütü koymayın. Aşırı sıcak ve soğuk etkisinden koruyunuz.
* Tedavi alanına masaj yaptırmayınız.
* Tedavi alanının üzerini örtmeyiniz ve hava almasını sağlayınız.
* Tedavi öncesinde cildinize krem sürmeyiniz.
* Tedavi süresince denize ya da havuza girecekseniz mutlaka doktorunuza danışınız. Çünkü tuzlu su ve klor cildinizi tahriş edebilir. Günlük, ılık suyla duş ya da banyo yapabilirsiniz.
* Cildinize, planlama (simülasyon) sırasında çizilen işaretleri yıkayarak çıkarmaya çalışmayınız. Tedavi alanının sınırlarını görebilmek için ek belirteçlere ihtiyaç duyulabilir. Bu çizgiler tedavinizin sürmesi için gereklidir. Çizgiler sizi tedaviye alan görevli tekniker tarafından her gün kontrol edilir. İzlerin silinmesi halinde doktorunuza ya da görevli teknikere danışınız. Bu çizgiler giysinize bulaşabilir ve leke bırakabilir ancak tedaviniz sona erdikten sonra zamanla kaybolacaktır. Sertçe sürterek çıkarmaya çalışmayınız.
* Unutmayınız bu tavsiyeler sadece tedavi alanı içindeki cilt için geçerlidir.
* Her bireyin cildi, ışın etkisine farklı yanıtlar verir. Cildinizde ağır yan etkilerin oluşmasını istemiyorsanız bu kitapçıktaki tavsiyelere mutlaka uyunuz.
* Cildinizde; ateş, ağrı, kızarıklık, kabarcık, ıslaklık, akıntı ya da farklı bir sorun halinde mutlaka doktorunuza haber veriniz.

Tedavinizle ilgili sorularınız için aşağıdaki telefon numarasıyla bize ulaşabilirsiniz.

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim