SAĞLIK ANSİKLOPEDİSİ
Varis Ve Tedavisi
Hem estetik görüntü olarak rahatsız eden hem de sağlık açısından problemlere neden olabilen varislerin tedavisinde günümüzde skleroterapi yöntemi ve lazer tedavisi etkin olarak kullanılıyor.
Kalıtımsal olarak yatkınlık, şişmanlık ve hamilelik dönemindeki hormonal değişimlere bağlı olarak hızla artan varis problemi, skleroterapi ve lazer yöntemleriyle başarıyla tedavi edilebiliyor. Uzun süre ayakta kalmaya bağlı olarak da görülme sıklığı artan varis probleminin ilerlememesi için varis çorabı giyilmesi öneriliyor.
Vücudun herhangi bir yerinde bulunan toplar damarların genişlemesi olarak tarif edilen varislerin iki ayrı tipi bulunduğu belirtiliyor. Varisler, ana toplayıcı yüzeysel sistem varisleri, yan dal varisleri ve daha ince toplar damar varisleri olarak gruplara ayrılabilmektedir. Bu durum, sıklıkla vücudun en alt yerleri olan bacaklarda gelişir. İnsan organizmasının en zayıf yapıları olan toplar damarlar iki ayaklı konuma geçmekle birlikte büyük basınç altında kalmışlardır. Toplar damarlar içindeki kanı, atar damarlarda olduğu gibi iten kalp sistemi yoktur. Ancak içindeki kapakçıklar, adale kasılması ve gövdede olan basınç değişiklikleri yardımıyla kanı yukarı kalbe doğru sevk ederler. Kalıtım, hamilelik, kilo alma, hormon değişikliklerine bağlı bu zayıf sistemde öncellikle kapakçıklar hasar görür ve aşağıdan yukarı doğru olan kan akışını sağlayan bu şeffaf yapılar, aşağıya kan kaçırmaya başlar. Böylece kaçıran kapakçığın altındaki toplar damarlar basınç altında kalarak genişler ve varisleri oluştururlar.
Bacağında damar genişlemesiyle gelen bir hastada mutlaka iç yanda ve arkada bulunan ana toplayıcı sistemlerin fizik muayenesi ve ses dalgalarıyla kontrolü yapılması gerektiği belirtiliyor. Damarlarda kapakçıklar bozulmuş ise damarların cerrahi olarak iptali gereklidir. Bu sistemler normal olup sorun yan dal varisi ise bunlar da cerrahi olarak çıkarılabilirler veya skleroterapi ile tedavi edilebilirler.
Küçük varisler skleroterapi denilen damar duvarını bozup damarın kapanmasını sağlayan ilaçların enjeksiyonu ile tedavi edilebilir. Skleroterapinin bazen hafif leke kalması dışında bir yan etkisi yoktur. Damarların yaygınlığına göre ortalama 4-5 seansta tedavi sağlanır. Çok ince, örümcek şeklindeki damarlar dışında bu yöntemle başarı oranı çok yüksektir. Lazer teknolojisi ise genellikle kılcal varislerin tedavisinde kullanılmaktadır. Lazer enerjisi ile bu çok ince damarlar içlerindeki kan pıhtılaştırılarak yok edilirler. Hiçbir zaman tek başına lazer tedavisi yeterli değildir. Mutlaka bunları besleyen daha büyük çaplı damarlar skleroterapi ile yok edilmelidir. Bu nedenle varis tedavinin planlanması mutlaka bir vasküler cerrahın denetiminde olmalıdır.
Koruyucu tedbirler
Varisten korunmada özel olarak üretilen çorapların da önemli bir işlevi bulunuyor. Varis çorapları varislerin ilerlemesini ve oluşmasını engelliyorlar. Varisi olan veya ailede varis hikayesi bulunan hamilelerin de varis çorabı giymeleri önerilmektedir. Varisten korunmada düzenli yürümek, uzun süre oturmamak, dinlenirken ayakları yüksekte tutmak, çok sıcak suyla banyodan kaçınmak önemli hususlardır.
- 11:58 - Reçete Vurgunu Operasyonu: İstanbul ve Tokat’ta 26 Şüpheli Yakalandı
- 11:56 - DUS ve STS Diş Hekimliği Sınavı İçin Başvurular Başladı
- 11:53 - Sağlıkta Şiddete Dikkat Çekildi: “Her 30 Dakikada Bir Vaka Yaşanıyor”
- 16:07 - Prof. Dr. Osman Müftüoğlu Sağlıklı Yaşamın Temel Kurallarını Sıraladı
- 16:01 - Pulmoner Rehabilitasyonla Nefes Darlığı Azalıyor
- 15:58 - Anjiyo Sonrası Ölümde 9 Yıl Sonra Dava: İki Doktora Hapis Talebi
- 14:35 - Araştırma Sonuçları Açıklandı: Sudan Sonra En Sağlıklı İçecek Yeşil Çay
- 14:32 - Mide Ağrısıyla Gittiği Hastanede Gerçek Ortaya Çıktı: Nadir Görülen Kanser Teşhisi
- 14:30 - Uzmandan Uyarı: Acil Servisler Poliklinik Gibi Kullanılmamalı
- 14:26 - Uzmandan Ramazan İçin Beslenme Önerisi: İftara Sebze ile Başlayın
- 13:19 - Ambulans Şoförü Gülser Akıtürk: Direksiyon Başında Saniyelerle Yarışıyoruz
- 13:08 - Antalya’da Estetik Ameliyat Olan Kanadalı Kadın Hayatını Kaybetti
- 13:06 - Uzmanından Uyarı: Aspirini Koruyucu Amaçla Rastgele Kullanmayın
- 13:05 - Araştırma: Sigara İçilen Evlerdeki Kedi ve Köpeklerde Nikotin Seviyesi Daha Yüksek
- 12:19 - İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Timur Harzadın Hayatını Kaybetti
- 11:04 - HPV Aşısı Rahim Ağzı Kanserini Önlemede Kritik Rol Oynuyor
- 11:02 - Bakan Memişoğlu: Bağımlılıklardan Uzak Durmak İçin Ramazan Fırsat Olabilir
- 11:00 - Genetik Hastalıklar Kadınlar Üzerinde Psikososyal Yük Oluşturuyor
- 10:58 - 27 Yaşındaki Hastanın Aort Yırtılması 7 Saatlik Ameliyatla Tedavi Edildi
- 10:55 - Eşini Tabancayla Öldüren Sanığa Müebbet Hapis
- 10:43 - Baltalimanı Kemik Hastalıkları Hastanesi’nde Yangın Paniği
- 10:26 - Kanser Nedeniyle Hayatını Kaybeden Öğretmenin Kızı Doktor Olma Hayalini Gerçekleştiriyor
- 17:25 - Sağlık Bakanı Memişoğlu: Sigara Bırakma Polikliniği Sayısı 1500’e Çıkarıldı
- 17:24 - Mardin’de bağırsak perforasyonu geçiren bebek 53 günlük tedavinin ardından sağlığına kavuştu
- 17:21 - TÜBİTAK Destekli Projeyle Bebeklerde Cilt Hastalıklarına Yapay Zekalı Erken Tanı
- 17:18 - YÖK’ten Doktora Programlarına Yeni Düzenleme
- 16:22 - DSÖ: Ortadoğu’daki çatışmalarda 1000’den fazla kişi hayatını kaybetti
- 16:20 - Erzurum Şehir Hastanesinde başhekim değişti: Mesud Fakirullahoğlu göreve başladı
- 16:17 - Bakan Memişoğlu’ndan bağımlılıkla mücadele çağrısı: Sigara bırakma polikliniklerine başvurun
- 16:13 - Bursa’da hayatını kaybeden aile hekiminin organları 5 hastaya umut oldu
- 16:08 - Jinekolojik kanserlere karşı aşı ve tarama çağrısı
- 16:05 - SGK’nin sağlık harcamaları 2025’te 1,35 trilyon liraya yükseldi
- 15:59 - Bakım merkezindeki şüpheli ölüm davasında ilk duruşma görüldü
- 15:53 - Türkiye’den Sierra Leone’ye anne-çocuk sağlığı odaklı hastane projesi
- 15:51 - Obezite yüzyılın en büyük halk sağlığı sorunu
- 15:48 - Uzman uyardı: Çocuklarda kabızlığın nedeni dijital bağımlılık olabilir
- 14:28 - Ramazan’da migren hastalarına uyarı: Uzun süreli açlık atakları artırabilir
- 14:25 - Uzmanından Ramazan’da sağlıklı beslenme uyarıları
- 14:23 - Hipertansiyon kalp ve damar hastalıklarında en büyük risk faktörü
- 14:18 - BAİBÜ’de çene kemiği kayıpları için eriyebilen antibakteriyel materyal geliştirildi
Ve burası da bir devlet hastanesi
14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim



























