• BIST 9099.05
  • Altın 2324.746
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9694
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

BİTKİ ANSİKLOPEDİSİ

Sedef otu nedir? Faydaları nelerdir?

sedefotu.gif

 

Diğer İsimleri :  Bahçe sedefotu, Ruta graveolens

 

 

Botanik Bilgi : Sedefotugiller familyasının örnek bitkisidir. 60-100 cm. boylanabilen, çok yıllık çalı görünümünde, oldukça sık çatallaşan yeşil renkli ve gövdesi ve dalları yuvarlaktır. Bitki ikinci yılında odunsulaşır. Yaprakları birkaç defa yan yapraklara ayrılır ve ana yaprakları; oval veya mızrak şeklinde, kenarları bütün ve mavimsi yeşil renklidir, acı tatlı ve kokulu, içerdiği yağ benekleri nedeniyle benekli görünüşlüdür. Bitkinin yeşilimsi sarı renkli gösterişli çiçekleri yaz sonuna doğru açar. Olgunlaşan çiçekleri siyah renkli ve hilal biçimli tohumlara dönüşür.

 

Yetiştirildiği Yerler : Vatanı Doğu Akdeniz ülkeleri olan bitki bir defa ekildiğinde kendiliğinden yetişir. Özel bir itinaya gerek yoktur.

Toplanması-Saklanması :  Sedefotunun toprak üstü kesimleri, bitki yazın çiçek açmadan önce toplanır ve gölgede kurutulur.

Bilinen Bileşimi : Sedefotu bitkisinin topraküstü bölümleri uçucu yağ, alkaloitler, tanen, reçine, rutin adı verilen glikozit ile pektin içerir. Tohum ve yaprakları az miktarlarda tüketilmek koşuluyla bazı ülkelerin mutfağında yer alır.

Faydaları :

Uyarıcıdır. Terleticidir.

Gaz söktürücüdür.

Adet söktürücüdür. Kadınlarda aybaşı dönemini kolaylaştırır ve düzene sokar.

Midevidir. iştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır.

Yatıştırıcıdır. Spazmları çözer.

Solucan (kurt) düşürücü etkisi vardır.

Göz yorgunluğunu giderir. ( Pamuk yardımıyla dıştan gözlere sürülür. )

Kullanım Şekli - Çay : Yarım kahve kaşığı demliğe konur ve üzerine 300-500ml kaynar su ilave edildikten sonra 5-10dk demlenmeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir. Böylece elde edilen çaydan, günde üç kez birer bardak içilir.

Sedefotu, antiseptik ve böcek kovucu etkiler de taşır. Bunun için kurutulmuş yaprakları evlerde mutfak ve kilerin uygun yerlerine serpilir.

UYARI :  Sedefotu gebelikte kullanılmamalıdır, çünkü çok etkili bir çocuk düşürücüdür.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim