SAĞLIK ANSİKLOPEDİSİ
Anal Fissür Nedir ?
Genel Bilgi
Makattaki kaslarin bütünlüğünün çatlama veya yırtılma yolu ile bozulması olarak tanımlanır. Bütün yaş ve cinsiyetlerde görülebilmekle birlikte 60 yaş üzeri erişkinlerde ve küçük çocuklarda tanı konabilmektedir.
Sert ve iri dışkının geçişi ile birlikte keskin ağrı yakınması belirgindir. Ağrı bir saat kadar sürebilmekte ve diğer dışkı geçişi ile yinelenmektedir. Sert bir zemine otururken de ağrı hissedilir. Tuvalet kağıdı, iç çamaşı veya alt bezinde çigi halinde kan bulaşması görülebilir. Makat etrafında kaşınma belirgindir. Çocuklar dışkılamayı reddedebilirler.
Anal fissürün nedeni bilinmemektedir, ancak yakınmalar makattan sert ve iri dışkının geçmesi ile belirginleşir. Hastalığın görülme olasılığı kabızlık, lösemi, Crohn hastalığı, bağışıklık sistemi yetmezliği hastalıkları ve birden fazla gebelik ile birlikte artmaktadır.
Anal fissürün oluşmasını önlemek için kabız kalmaktan kaçınılmalıdır. Bu nedenle de günde en az 8 bardak su içilmeli ve lif oranı yüksek bir diyet alınmalıdır. Gerekli olduğu takdirde barsakları yumuşatıcı ilaç alınabilir. Ikınmadan ve anal ilişkiden kaçınılmalıdır.
Tanı koymada ne önemli araç belirtilen yakınmalardır. Buna ek olarak doktor tarafından alınan tıbbi özgeçmiş ve yapılan fizik muayene değerli bilgiler verecektir. Anal ve rektal kanamanın diğer nedenleri ayırt edebilmek için anus ve rektumun anaskop ve sigmoidoskop ile görüntülenmesi gerçekleştirilebilir.
Uygun tedavi yöntemi evde gerçekleştirilebilir.
Fissürün onarımı veya kasların bütünlüğünün sağlanması cerrahi olarak sağlanığ makat kaslarının iyileşmesi sağlanabilir.
Anal fissürün olası komplikasyonları arasında makat kaslarının zedelenip iyileşmesi sonucu dışkı tutulamaması bulunmaktadır.
Erişkinler için 4-6 haftada tedavi ile iyileşme sağlanabilir ve cerrahi girişime gerek kalmayabilir. Dışkının yumuşatılması ile birlikte çocukların yakınmaları geriler.
Fissür iyileşene kadar kabızlığı önlemek için çeşitli önlemler alınmalıdır. Dışkıyı yumuşatmak amacı ile doktorun önereceği ilaçlar verilebilir. Bol miktarda sıvı gıdalar verilmelidir. Makat etrafındaki ağrı ve kas spazmını rahatlatmak için sıcak oturma banyoları ve sıcak uygulamalarından fayda görebilirsiniz.
Ağrıya karşı asetaminofen içeren ağrı kesici haplar veya sürülebilen anestetik ilaçlar kullanılabilir.
İyileşme sürecinde herhangi bir şekilde aktivite kısıtlaması yoktur. Fiziksel hareket, kabızlığın oluşma şansını azaltmaktadır. Ayrıca, kabızlığı önlemek için yüksek miktarda lif içeren bir diyet alınmalı ve bol su içilmelidir.
Bahsedilen tedavi seçeneklerine rağmen yakınmalarda bir değişiklik olmuyorsa, doktorunuza danışmalısınız.
- 17:46 - Türkiye’de Her Gün 73 Kadına Göğüs Kanseri Teşhisi: Menopoz Sonrası Obezite Tehlikesi!
- 17:44 - Doğanın Uyku Hapı Muz: Uykusuzluğa Karşı Magnezyum Desteği!
- 17:37 - Bebeklerde Topuk Kanı Taraması Hayat Kurtarıyor: "Altıncı Aydan Sonra Geri Dönüşü Yok!"
- 17:34 - Kulak Tıkanıklığında Büyük Tehlike: Bilinçsiz Kullanılan Damlalar Tanıyı Geciktiriyor!
- 16:30 - Fransa’da Çare Bulamadı, Türkiye’de Robotik Ameliyatla Sağlığına Kavuştu!
- 16:00 - Kulak Çınlaması Sandı, Beyin Tümörü Çıktı: "Belirtiler DEHB ile Karışmış"
- 15:51 - Katı Diyetlere Son: Sadece Tabak Rengini Değiştirerek Kalorileri %30 Azaltmak Mümkün!
- 15:48 - Tek Taraflı Ayak Üşümesini Hafife Almayın: Kalp Krizi ve İnmenin Gizli Habercisi Olabilir!
- 17:22 - Yaz Sıcaklarında Ter Kokusuna Bitkisel Çözüm: Aktardan Doğal Deodorant Tarifi!
- 17:19 - Çocukluk Çağı Obezitesinde Ekran Tehlikesi: "Sadece Beslenmeye Odaklanmak Yeterli Değil!"
- 15:14 - Şanlıurfa’daki Doğum Sonrası Ölüm Soruşturmasında Yeni Gelişme: Tutuklanan Doktor Serbest Bırakıldı!
- 15:10 - Şanlıurfa Tabip Odası’ndan Tutuklanan Kadın Doğum Uzmanı Hakkında Açıklama: "Adli Süreç Tutuksuz Yürütülmeli!"
- 11:41 - Tıp Literatüründe Büyük Başarı: Dünyadaki 3. TAVI Operasyonu Ege Üniversitesinde Gerçekleştirildi!
- 11:38 - Şanlıurfa’da Sezaryen Sonrası Ölüm Şoku: Kadın Doğum Uzmanı Dr. M.Z.D. Tutuklandı!
- 11:26 - Uyku Apnesi Tedavisinde Robotik Devrim: Ağız İçinden Kesi Yapılmadan Sağlığa Kavuşuyorlar!
- 16:56 - Kadınların Gizli Kabusu Lipödem: "Her Kilo Fazlalığı Obezite Değil, Ağrılı Yağ Birikimi Olabilir!"
- 16:52 - Yaz Aylarının Ölümcül Tehdidi KKKA: "Kene Ne Kadar Erken Çıkarılırsa Bulaş Riski O Kadar Azalır!"
- 16:50 - Yaz Sıcaklarında Kalp Hastalarına Hayati Uyarı: "Sıcaklık 30 Dereceyi Aşınca Ölüm Riski %12 Artıyor!"
- 16:47 - ABD’de Gizemli Salgın Alarmı: 34 Eyalette Binlerce Kişiye "Siklosporiyazis" Paraziti Bulaştı!
- 16:44 - Nörolojide Çığır Açan "Dijital İkiz" Dönemi: OMÜ’den Yapay Zekalı "Sanal Hasta" Projesi!
- 15:01 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2026/27
- 14:37 - Gençliğe Nefes Olacak Proje: Sağlık Bakanlığı "Adolesan Sigara Bırakma Poliklinikleri"ni Hizmete Açtı!
- 14:35 - Bakan Göktaş Duyurdu: Temmuz Ayı Evde Bakım Yardımı Ödemeleri Hesaplara Yatırıldı!
- 11:36 - Yaz Sebze ve Meyvelerinde Gizli Tehlike: Uygun Temizlenmeyen Gıdalar Salgın Nedeni!
- 11:29 - Şanlıurfa’da Hastanede Dehşet Anları: Hemşire Kılığında Bebek Kaçırma Girişimi Son Anda Engellendi!
- 11:00 - Sağlık Turizminde Türkiye Rüzgarı: Kişi Başı Gelir Yüzde 39 Artarak Rekora Koşuyor!
- 10:57 - Anne Karnındaki 4 Saatlik Ameliyatla Sağlığına Kavuştu: Ömer Asaf Bebek Dünyaya Gözlerini Açtı!
- 10:54 - Sezaryen Oranları Gerekçesiyle Hekimlere Soruşturma Kıskacı: Muğla Tabip Odasından Sert Tepki!
- 10:53 - Yapay Zekanın Gizli Ön Yargısı: Sağlık Sorunları Günlük Senaryolarda Damgalamaya Yol Açıyor!
- 10:50 - Aort Kapağı Tedavisinde 7 Yıllık Takip: TAVR ile Açık Ameliyatın Başarısı Benzer Bulundu!
- 16:26 - Ebola’nın Sinsi Varyantına Karşı Tarihi Adım: Dünyanın İlk İnsanlı Aşı Denemesi Başladı!
- 16:25 - KDC’de Ebola Alarmı: Ölüm Oranı Yüzde 36’yı Aşarak 5 Eyalete Yayıldı!
- 16:23 - Yenidoğan Çetesi Davasında Ara Karar: Tutuklu Sanıkların Tutukluluk Hallerinin Devamına Karar Verildi!
- 15:04 - Kene Vakalarına Karşı Hayati Uyarı: Üzerine Kesinlikle Kolonya veya Alkol Dökmeyin!
- 15:01 - Mardin’de Tarihi Ameliyat: Kalp Damarı Yırtılan Hasta Zamanla Yarışta Kurtarıldı!
- 15:00 - Burdur MAKÜ Tıp Fakültesi Kapılarını Açıyor: İlk Öğrencilerini Bu Yıl Kabul Edecek!
- 13:56 - Klimasız Olmuyor Ama Dikkat: Bilinçsiz Klima Kullanımı Hastalıklara Davetiye Çıkarıyor!
- 13:42 - Yenidoğan Çetesi Davasında 9’uncu Oturum: Sanık Avukatlarından Rapora İtiraz ve Tahliye Talebi!
- 11:30 - Burdur’da Üçlü Çarpışma: Askeri Ambulansın da Karıştığı Kazada 2 Kişi Yaralandı!
- 11:19 - 10 Saniyelik Lazer Tedavisiyle Kornea Naklinden Son Anda Kurtuldu!
Ve burası da bir devlet hastanesi
14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
Bebeklerde Topuk Kanı Taraması Hayat Kurtarıyor: "Altıncı Aydan Sonra Geri Dönüşü Yok!"
Türkiye’de Her Gün 73 Kadına Göğüs Kanseri Teşhisi: Menopoz Sonrası Obezite Tehlikesi!
Fransa’da Çare Bulamadı, Türkiye’de Robotik Ameliyatla Sağlığına Kavuştu!
Tek Taraflı Ayak Üşümesini Hafife Almayın: Kalp Krizi ve İnmenin Gizli Habercisi Olabilir!
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim






















