SAĞLIK ANSİKLOPEDİSİ
Bel Fıtığı Nedir ?
Omurganın bel kısmı beş adet omur ve diskten oluşur. Burası vücut ağırlığını en fazla taşıyan yerdir. Herhangi bir zorlanmayla ortasında çekirdek ve bunu koruyan kapsülden oluşan disk yırtılır. Çekirdek doku arkaya, kanala doğru fıtıklaşırsa sinirlere baskı yapar ve bel fıtığı oluşur.
Bel ağrıları son derece yaygın sağlık sorunlarından biridir. Baş ağrılarından sonra en fazla görülen ağrılar arasında yer alan bel ağrıları insanların yüzde 85’inde yaşamlarının bir döneminde ortaya çıkar. Bel ağrıları bel fıtığının yanısıra, karın iç organlarındaki rahatsızlıklar, jinekolojik sorunlar, bazı enfeksiyon hastalıkları, romatizmal hastalıklar gibi nedenlerin yanında omurganın bel bölgesindeki bazı sorunlardan da ortaya çıkabilir.
En önemli bel ağrısı nedeni olan bel fıtığını tanımlamak için öncelikle omurganın yapısının ve görevlerinin bilinmesi gerekmektedir. Baştan kalçaya kadar uzanan omurganın, omur denen kemikler ve bunları birbirine bağlayan disklerden oluşmaktadır.
Diskler esnek bir yapıya sahip kıkırdak dokudan oluşur. Omurga insan vücudunu ayakta tutarak vücudun yükünü taşır. Gövdenin her yöne hareketini sağlar. İçindeki kanal yapısıyla omuriliği korur. Omurganın bel kısmı beş adet omur ve diskten oluşur. Vücut ağırlığını en çok taşıyan burasıdır. Dolayısıyla buradaki diskler daha kolay yıpranır. Disk ortada çekirdek ve bunu koruyan kapsülden oluşur. Herhangi bir zorlanmayla koruyucu kısım yırtılıp çekirdek arkaya kanala doğru fıtıklaşırsa buradan bacaklara giden sinirlere basarak bu sinirlerin çalışmasını engeller ve sonuçta belde ve bacakta ağrı, uyuşukluk, kuvvetsizlik oluşabilir; işte buna bel fıtığı denir.
Aşırı kilo ve gebelik bel fıtığı nedeni
Sağlıklı yetişkinlerin yüzde 20-30’unda bel fıtığı görülebiliyor. Ancak her bel fıtığı ağrıya neden olmuyor. Bel fıtığının görülme sıklığı açısından kadın ve erkekler arasında bir farklılık gözlenmiyor.
Diskin fıtıklaşmasına neden olacak etkenlerin başında, buraya binen yükün miktarının geldiği belirtilmektedir. Aşırı kilo, gebelik gibi vücut ağırlığının arttığı durumlarda diskler dengeli bir şekilde bu ağırlığı bacaklara naklederler. Ani bir hareketle bu dengede bozulma olursa, diskin bir kısmına yük fazla binecektir ve orada fıtıklaşma olacaktır. Yüksekten düşme, trafik kazası gibi nedenlerle de disk fıtıklaşabilir. Ayrıca iltihap, romatizma gibi nedenler de diskin koruyucu kısmını gevşeterek fıtıklaşmaya neden olur.
Bel fıtığının belirtileri
Bacak ağrısı beldeki sinirin bası altında bulunduğunun ve fıtığın en sık görülen bulgusudur. Bası altındaki sinirin dağıldığı alanda uyuşukluk görülür. Bacakta sinirin çalıştırdığı adalede kuvvetsizlik, yine aynı adalede çalışmamaya bağlı incelme görülebilir. Bunun yanı sıra idrar ve büyük tuvaleti yapmayı sağlayan sinirler bası altında kalmışsa idrar ve büyük tuvaleti yapamama ve hissetmeme gibi ciddi belirtiler de ortaya çıkabilir.
Tanı esas olarak muayene sonucu konulmaktadır. Bası altında bulunan sinire yönelik muayene yapılır. Sırt üstü yatan bir hastada bacak düz olarak yukarı kaldırıldığında bası altındaki sinir gerilmeye bağlı olarak bacaktaki ağrı şiddetlenir. Sinirin dağıldığı alandaki duyu ve karşı taraf aynı alan duyusu karşılaştırılarak uyuşukluk olup olmadığına bakılır. Sinirin çalıştırdığı adalenin gücüne bakılır. Örneğin 5. Sinir kökü ayağın bilekten geriye doğru hareketini sağlar. Bu sinir bası altındaysa bu harekette zayıflık olur.
Muayene sonucu sinirin bel bölgesinde bası altında kaldığı kararına varılırsa direkt grafi, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, myelografi gibi görüntüleme yöntemleriyle tanı konulur.
Hastaların çoğu ameliyatsız tedavi ediliyor. Bel fıtığı tanısı konmuş hastaların yüzde 80’i ameliyat yapılmadan iyileşiyor. Tedavide ilk olarak yatak istirahati öneriliyor. Yatak istirahatında amacın, vücut ağırlığını disk üzerinden kaldırmak böylece diskin çekirdeğinin tekrar kendi yerine dönmesini sağlamaktır. İstirahat süresi 15 gündür. Hasta rahat edeceği bir yatakta yatar. Yatma şekli ve sağa-sola dönme hareketleri önemli değildir. Ancak hasta yalnızca tuvalet ihtiyacı için ayağa kalkmalıdır. Hasta yatarken ağrı duyuyorsa, ağrı kesici ve adale gevşetici ilaçlar verilir. İstirahat bitiminden sonra hasta rahatsa, bel ve karın adalelerini güçlendirecek egzersiz programına alınır.
Ne zaman ameliyat öneriliyor?
Günümüzde gelişmiş ameliyat teknikleri ve mikroskoplar sayesinde bel fıtığı ameliyatları başarıyla yapılıyor. Bacakta kuvvet kaybı, idrar ve büyük tuvaletini yapamama ve hissetmeme gibi durumlarda istirahat denenmeden ameliyata karar verilmektedir. Yatak istirahatından fayda görmeyen, 3 aydan daha uzun sürede ağrısı geçmeyen, yılda 4 defadan fazla şikayetleri tekrarlayan hastalarda da ameliyata karar verilir. Bel fıtığı ameliyatları ameliyathane şartlarında genel anestezi ile gerçekleştiriliyor.
Konusunda uzman bir hekim tarafından gerçekleştirildiğinde bel fıtığı ameliyatlarındaki risk son derece düşüktür. Yapılan ameliyat tekniğine göre, yüzde 1 oranında tekrarlama olasılığı vardır. Bu durumlarda tekrar ameliyat gerekebilir.
Peki, bel fıtığı ameliyat edilmezse ne olur?
Bel fıtığı tedavi edilmediği taktirde bası altında kalan sinirler zaman içinde görevlerini yapamaz hale gelir. Sinir kökünün seviyesine göre bacakta hissizlik, felç, idrar ve büyük abdest yapmada sorunlar ortaya çıkar. Bunlar kalıcıdır. Ameliyat yapılsa da bir düzelme görülmez. Bu nedenle ilerleyici his kaybı, kuvvetsizlik gibi şikayetler tespit edildiğinde hızlı bir şekilde ameliyat kararı verilmelidir.
Koruyucu önlemler
* Bel ve karın adalelerini güçlendirmeye yönelik egzersizler yapın. Bu en etkili koruma yöntemidir.
* Güçlü bel ve karın adaleleri diskin üzerine binen vücut ağırlığının yüzde 30’unu azaltır.
* Fazla kilonuz varsa verin. Bu sayede disk üzerine binecek fazla yükten kurtulabilirsiniz.
* Eğilme hareketinde dizlerin kırılması ile bele binen yükün kalçalara dağıtılması gerekir
- 14:52 - Maltepe’ye Yeni Sağlık Merkezi: Mahalle Ölçeğinde Güçlenen Hizmet
- 14:08 - Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kurban Bayramı tatili 9 gün oldu
- 14:05 - Sonsuz kimyasallar çocuklarda kanser riskini artırabilir
- 13:50 - Akdeniz diyeti tüp bebek tedavisinde başarıyı artırabilir
- 13:47 - Ani görme kaybı yaşayan hasta hiperbarik oksijen tedavisiyle yeniden görmeye başladı
- 16:46 - GLP-1 İlaçları (Ozempic ve Türevleri) Küresel Obezite Tedavisinde Yaygınlaşıyor
- 16:44 - Sağlık Bakanlığı: Yoğun Bakım Yatak Kapasitesi 2008’e Göre %242 Arttı
- 16:35 - Sağlık Bakanlığı’ndan Tütün Uyarısı: “Türkiye Sigara Tüketiminde Alarm Seviyesinde”
- 16:30 - Doğum İzninde Yeni Düzenleme: Anneler İçin 8 Haftalık Ek Hak Başvuruları Başladı
- 16:26 - Alzheimer’ın Gizli Evresi Ortaya Çıktı: Hastalık Yıllar Önce Başlıyor
- 16:23 - Yerli Firma Yapay Doku Teknolojisiyle Tıpta Yeni Dönem Başlattı
- 16:20 - ABD’de sağlık verisi skandalı: Doktorların sosyal güvenlik numaraları sızdı
- 16:17 - Araştırma: Kahve Ruh Halini ve Bağırsak Sağlığını Etkiliyor
- 16:13 - Uzmandan Kritik Uyarı: Stres Kanser Riskini Artırıyor, Yeni Tedaviler Umut Veriyor
- 16:09 - KDK’dan Emsal Karar: Fazla Mesai İzni Engellenen İşçi İçin Bakanlığa Tavsiye
- 16:06 - Sağlık Merkezinde Gece Hırsızlığı: Bilgisayarları Çalan Şüpheli Yakalandı
- 17:05 - Kadir Efe'ye Hayat Veren Nakil: Türkiye'de Bir İlk Daha Başarıldı
- 16:58 - Sağlık-Sen'den Üniversite Hastaneleri İçin Acil Çözüm Çağrısı
- 14:33 - Aspirin Bağırsak Kanserine Karşı Koruma Sağlayabilir mi? Araştırmalar Umut Veriyor
- 14:31 - Doğal Olan Normal Doğum Projesiyle 601 Bin Gebeye Ulaşıldı
- 14:25 - Doğum Yardımı Ödemeleri Hesaplara Yatırıldı: 15,9 Milyar Lira Destek
- 14:24 - Ali Raif İlaç'tan Parkinson Hastalarına Özel "Parkinson Ritmi" Projesi
- 14:22 - 5 İlde Sahte Sağlık Raporu Operasyonu: 10 Tutuklama
- 14:20 - Mardin'de İlk: Yenidoğan Bebeğe Diyafram Fıtığı Ameliyatı Başarıyla Yapıldı
- 14:19 - İngiltere'de Sağlıklı Yaşam Beklentisi Son 10 Yılda 2 Yıl Azaldı
- 14:17 - İnme Geçiren Kadın Robotik Rehabilitasyonla Yeniden Yürüdü
- 18:56 - Reyap Hastanesi ihalesi sonuçlandı: Yeni sahibi belli oldu
- 15:16 - Sağlık Bakanlığı: Aşılar 13 Hastalığa Karşı Koruma Sağlıyor
- 14:29 - Bursa'da Yüsra'nın Ölümünde 15 Sağlık Personeli Hakkında Soruşturma İzni
- 14:25 - Konya'da Beyin Cerrahı Kardeşler Aynı Hastanede Şifa Dağıtıyor
- 14:19 - İngiltere'de Doktor Açığı Hemşirelerle Kapatılıyor: Hasta Güvenliği Tartışması
- 14:10 - Yapay Zekâ Akademiyi Nasıl Değiştiriyor? Uzmanlardan Yeni Düzenleme Çağrısı
- 14:05 - Tekirdağ'da Doktora Saldırı: Dr. Selami Ulaş'ı Darp Eden Şüpheli Tutuklandı
- 14:02 - Ağabeyinden Hayat Hediyesi: Özlem Yıldız Karaciğer Nakliyle Sağlığına Kavuştu
- 13:57 - Karacabey Devlet Hastanesi Otoparkında Otomobil Alev Alev Yandı
- 13:55 - Bakan Memişoğlu: Sierra Leone ile İlişkilerimizi Güçlendirmeye Kararlıyız
- 13:52 - Sağlık Bakanlığı'ndan 'Hastaneler Satılıyor' İddialarına Net Yanıt
- 11:13 - Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Yönetmeliği Yenilendi: GETAT Hizmetlerinde Kapsam Genişledi
- 17:05 - Tokat'ta KKKA Can Aldı: Süleyman Gülsün Hayatını Kaybetti
- 17:01 - KTÜ’lü Asistan Doktor Özlem Çeküç Son Yolculuğuna Uğurlandı
Ve burası da bir devlet hastanesi
14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim


























