SAĞLIK ANSİKLOPEDİSİ
Romatizma Hakkında Sık Sorulan Sorular Nedir ?
Romatizma nedir?
Romatizma deyimi ilk kez İsa´dan 400 yıl kadar önce Hipokrat tarafından kullanılmıştır. Yunanca kökenli bu kelime “akıyorum” anlamına gelen “rheo" kökünden türetilmiştir. Romatizma sözcüğü yüzyıllar boyunca hareket sistemini etkileyen ağrı ve bozukluklar için kullanılmış ve halk arasında halen kullanıla gelmektedir. Ancak bu sözcük bir hastalığı ifade etmediğinden romatizmal hastalıklar deyimi daha doğru bir tanımlamadır. Günümüzde romatizmal hastalıklar kapsamına hareket sistemi veya diğer bir deyimle kas-iskelet sistemi olarak adlandırdığımız kemikler-eklemler-kaslar ve bu yapıların çevresindeki yumuşak dokulardan oluşan yapıların ağrıları, iltihapları ve işlev bozukluklarına neden olan tüm rahatsızlıklar girmektedir.
Hangi faktörler bu hastalığa neden olur?
Romatizmal hastalıkların bir bölümünden yaşlanma sonucu eklemin aşınması, enfeksiyonlar, hormonal nedenler sorumlu tutuluyor. Özellikle iltihaplı eklem romatizmaları olarak adlandırılan ve çoğunlukla eklemde harabiyet yapan romatizma türlerinde ise hastalık nedenleri tam olarak belirlenmiş değil. Ancak bağışıklık sistemini etkileyen bazı faktörlerin sorumlu olduğu düşünülmektedir.
Görülme sıklığı nedir ? Kadın erkek farklılığı var mı?
Her romatizma türünün görülme sıklığı hastalıktan hastalığa değiştiği gibi, cinsler ve farklı toplumlar arasında da değişkenlik gösterir. Halk arasında kireçlenme olarak bilinen ve tıp dilinde osteoartrit veya osteoartroz olarak adlandırılan eklem hastalığı yaşlanma süreci içinde ortaya çıkan aşınmanın bir sonucu olarak geliştiğinden tüm ırk ve toplumlarda eşit olarak görülür.
Bununla birlikte el eklemleri, boyun omurları ve diz kireçlenmesinde olduğu gibi bazı eklem tutulumları da kadınlarda daha sık, kalça ve bel omurları gibi bazı bölgelerde erkeklerde daha sık görülür.
Eklemlerin aşınma süreci 20’li yaşlar gibi çok erken yaşlarda başlamakla birlikte özellikle eklemde ağrı 40’lı yaşlardan sonra belirginleşir. Aslında eklemlerin doğal bir yaşlanma süreci olan bu durum 65 yaşını aşan kadın ve erkeklerin yüzde 95’inden fazlasının çekilen eklem röntgenlerinde görülmekle birlikte, bu kişilerin sadece belirli bir bölümünde eklem arası, tutukluluk, eklemin görünümünde bozulma ve eklemi iyi kullanamama gibi şikayetler ortaya çıkar.
İltihaplı eklem hastalıklarının en sık görüleni olan romatoid artritin görülme sıklığı ortalama yüzde 1.5’dur. Kadınlarda erkeklerden yaklaşık 2.5-3 kat fazla görülmekle birlikte görülme oranı yaş ilerledikçe artar ve cinsiyet farkı azalır. Her yaşta ve her ırkta görülen bu hastalık yüzde 80 oranında 35-50 yaş grubundaki kişilerde ortaya çıkar.
Kaç tip romatizma vardır, toplumda en çok hangisi görülür?
Kas-iskelet sistemini oluşturan yapılarda ağrı, şişlik, tutukluk ve hareket kısıtlılığına yol açan romatizmal hastalıkların sayısı 100’ü aşkındır. Toplumda en sık görüleni halk arasında kireçlenme olarak tanımlanan osteoartrittir. (veya diğer adlarıyla osteoartroz, dejeneratif eklem hastalığı).
Belirtileri nelerdir?
Romatizmal hastalıkların niteliğine ve tuttuğu bölgeye göre bazı belirtiler ortaya çıkar. Kireçlenme yani osteoartritin en belirgin belirtisi tutulan eklemde genellikte hareketle artan ağrı, tutukluk, deformite olacak adlandırılan şekil bozukluğu ile daha seyrek olarak eklemde şişlik ve eklem hareketinin kısıtlanması hatta ilerlemiş durumlarda tamamen kaybıdır.
Romatoid artrit gibi iltihaplı eklem romatizmalarında ise en belirgin bulgular eklemin şişmesi, tutukluğu, eklemin ısısının artması ve kızarıklığıdır. Bu romatizmalara bazen ciltte döküntüler ile akciğerler, böbrekler gibi iç organları veya göz gibi duyu organlarını etkilediği durumlarda bu organların çalışma bozuklukları ile ilgili belirtiler eşlik eder. Boyun ve sırt çevresinde kaslarında bazen çok şiddetli olabilen ağrılara yol açan fibromiyalji ve miyofasyal ağrı sendromu gibi yumuşak doku romatizmalarında eklemler etkilenmez. Bu hastalarda kaslar arasında hassas veya basılınca ağrının arka bölgelere yayıldığı tetik noktalar bulunur.
Günümüzde tedavisi nasıldır?
Romatizmal hastalıkların tedavisi farklılıklar gösterir. Eklemin doğal yaşlanma süreci olan osteoatritin gidişini durduran bir tedavi yöntemi yoktur. Antiromatizmal ve ağrı kesici ilaçlar ağrının giderilmesine yardımcı olur.
Fizik tedavi ve kaplıca tedavileri yine ilaçlar gibi ağrının giderilmesi ve eklemin hasta tarafından daha rahat ve uzun süreli kullanılmasına olanak sağlar. Eklem çevresi kasların, egzersizlerle güçlendirilmesi ise hasta ekleme binen yükün azalmasında yararlıdır.
Eklem yüzeyinin büyük oranda bozulduğu durumlarda ise değişik ortopedik cerrahi girişimler yapılmaktadır. Bu girişimlerin büyük çoğunluğunu hasarlı eklem yüzeyinin metal bir yüzeyle değiştirildiği eklem protezleri ve artroskopik ameliyatlar oluşturur. Türkiye´de de başarıyla yapılan protez ameliyatları en fazla kalça eklemi protezi olmak üzere diz ve daha az oranlarda omuz, dirsek ve el eklemlerine uygulanmaktadır. İlaç, egzersiz ve fizik tedaviye cevap vermeyen ağrılarla seyreden ileri omurga kireçlenmelerinde ise bu bölgeleri sağlamlaştırıcı ortopedik omurga ameliyatlarının yapılması gerekmektedir.
Romatoid artrit gibi iltihaplı eklem romatizmalarında antiromatizmal ilaçlar iltihabın yol açtığı şikayetleri bir miktar gidermekle birlikte hastalığın gidişine etkili olmazlar, Bu amaçla kullanılan bağışıklık sistemine etki eden bazı sıtma ilaçlan, iltihaplı barsak hastalıklarında kullanılan bazı ilaçlar ile düşük dozlarda bazı kanser ilaçları hastaların önemli bir bölümünde hastalığı durdurabilir veya gidişini yavaşlatabilir. İltihabın şiddetli olduğu durumlarda bir süre kortizon kullanılması da yararlı olabilir. Eklemin büyük oranda hasara uğradığı ileri dönemlerin de başta eklem protezleri almak üzere ortopedik cerrahi girişimlere gereksinim duyulur.
- 16:30 - ATT Yönetmeliği Mevcut Haliyle Faaliyetine Devam Eder
- 04:48 - Sağlık kurullarına ilişkin 8 madde yürürlükten kaldırıldı
- 16:12 - Meme Kanserinde Erken Tanı Çok Önemli
- 16:10 - Gaziantep'te Tıp Literatürüne Girecek Olay: İki Kardeşin Kalbindeki Delik Aynı Gün Ameliyatsız Kapatıldı
- 16:07 - Uzmandan Dijital Detoks Uyarısı: "Geçici Aralar Değil, Sağlıklı Kullanım Alışkanlığı Önemli"
- 16:05 - YÖK'ten Öğrenci Affıyla Gelip Yatay Geçiş Yapacaklara Ek Düzenleme
- 16:04 - ABD'de Hekimlerin Zamanının Yüzde 35'i İdari İşlere Gidiyor: Medscape Raporu Tükenmişliği Gözler Önüne Serdi
- 16:02 - Selena Gomez'den Elektronik Sigara Uyarısı: "Sesimi Değiştirdi, Bırakmak Çok Zor"
- 16:01 - Etlik Şehir Hastanesinden Anne Adaylarına Özel Destek: Gebe Sigara Bırakma Polikliniği Açıldı
- 16:00 - Çapa Tıp Fakültesindeki "Gizli Kamera" Skandalında Şüpheli Tutuklandı
- 15:59 - DSÖ Dünyayı Uyardı: Shamonda Virüsü İlk Kez Bir İnsanda Tespit Edildi Ve Can Aldı
- 15:58 - Nobel Ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar'dan Beyin Kanseri Tedavisinde Heyecan Veren Buluş
- 11:51 - Parkinson Tanısında İlk Muayene Sınırı: 9 Bin Kişilik Analiz Erken Teşhis Belirsizliğini Ortaya Koydu
- 11:49 - 100 Yaşı Devirenlerin Yaşam Sırları: Beslenme, Kas Güçlendirme ve Yürüyüş Başbaşı Çekiyor
- 11:48 - "İyi Hissettiren" Yiyecekler Üzerine Araştırma: Tercih Edilen 300 Besinden 218’i "Aşırı Lezzetli" Sınıfında
- 11:29 - Yasa Dışı Üreme Hücresi Ticaretine 14 İlde Operasyon: 8 Tutuklama
- 11:24 - Sağlık Bakanı Memişoğlu Singapur'da Temaslarda Bulundu: Sağlık Teknolojileri ve İlaç Üretimi Masada
- 11:16 - SGK'dan İlaç Geri Ödeme Listesinde Yeni Düzenleme: VOTRYXE Listeye Alındı
- 11:14 - Küresel Sağlık Örgütlerinden Tarihi Adım: Aşırı Sıcaklar Erken Doğum Riskini Yüzde 26 Artırıyor
- 16:55 - İklim Değişikliği Hastalık Haritasını Değiştiriyor: Afrika'da 123 Milyon İlave Sıtma Vakası Riski
- 16:53 - Afrika'da Ebola Alarmı: KDC'de Başlayan Salgın Nijerya'ya Sıçradı
- 16:46 - İstanbul'da Son Bir Ayda 559 Bin Kişi Üst Solunum Yolu Enfeksiyonuyla Hastaneye Başvurdu
- 16:45 - Japonların Uzun Yaşam Sırrı: "Shokuiku" İle Okulda Başlayan Sağlıklı Beslenme
- 16:42 - Menopozda Kontrolsüz Takviye Uyarısı: 3 Temel Destek Yeterli
- 15:02 - Ütü Kazalarında Korkutan Gerçek: Yanıkların Yüzde 70'i Cihaz Soğurken Yaşanıyor
- 14:57 - Keratokonusta Crosslink Tedavisi: Temel Hedef Gözlük Bırakmak Değil İlerlemeyi Durdurmak
- 14:56 - Yaşlılıktaki Güç Kaybı Kader Değil: Kırılganlığın Gerilemesi Kalp Sağlığını Koruyor
- 14:55 - Biyolojik Saat Depresyonu Etkiliyor Mu? Avustralya'da 11 Bini Aşkın Kişiyle Dev Araştırma
- 14:42 - Sağlıkta Yerlileşme Hamlesi: Diş Hekimleri Yerli Tıbbi Cihaz Üretim Tesislerini İnceledi
- 14:40 - Kazakistanlı Doktordan Hakkari'nin Sınır Köylerine Evde Sağlık Hizmeti
- 14:38 - Sağlık Bakanı Memişoğlu Singapur'da Temaslarda Bulundu: "Koruyan, Geliştiren ve Üreten Sağlık" Modeli Anlatıldı
- 14:33 - Ankara'da Karnından 30 Santimetrelik Dev Tümör Çıkarıldı: "Over Kanseri Sinsi İlerliyor"
- 14:31 - Nobel Ödüllü Aziz Sancar'ın Doğduğu Ev Törenle Müze Olarak Açıldı
- 14:30 - 14 İlde Yasa Dışı Üreme Hücresi Ticareti Operasyonu: 44 Şüpheli Gözaltında
- 14:29 - Kardiyologlardan Elektronik Sigara Uyarısı: "Puff" İle Kalp Krizi Riski Kullanımdan İlk Dakikalar Sonra Başlıyor
- 17:09 - KTÜ Farabi Hastanesinde 53 Yataklı Ayaktan Tedavi Ünitesi Hizmete Açıldı
- 17:06 - Şanlıurfa'da Zamana Karşı Yaşam Mücadelesi: Kalbi 2 Kez Duran Hasta Bypas Ameliyatıyla Kurtarıldı
- 17:04 - Batman'da Bir İlk: Mekanik Trombektomiyle İnme Hastası 45 Dakikada Sağlığına Kavuştu
- 15:31 - Yapay Zekâ Beyin Tümörlerinde Radyoterapi Yanıtını Önceden Öngörüyor: GUARD-LGG Modeli Geliştirildi
- 15:29 - Mutfaktaki Görünmez Tehlike: Aynı Kesme Tahtası Kullanımı Çapraz Bulaşmaya Yol Açıyor
Ve burası da bir devlet hastanesi
14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim

























