SAĞLIK ANSİKLOPEDİSİ
Crohn Hastalığı Nedir ?
Crohn hastalığı da ülseratif kolit ile aynı gruptan, ancak farklı özelliklere sahip kronik iltihabi bir barsak hastalığıdır. Tüm sindirim sistemini etkileyen crohn hastalığı çok seyrek olarak mideyi ya da yemek borusunu da tutabilmektedir. Her 100 bin kişiden 1-10 kişide görülmektedir. Birinci derece akrabaları arasında Crohn hastalığı bulunan birinin hastalığa yakalanma ihtimali 2-4 kat artmaktadır.
Ülseratif kolitle Crohn hastalığı arasındaki fark şöyle tanımlanmaktadır. Crohn hastalığı tuttuğu organı bölüm bölüm tutar, hastalanmış kısımlar arasında sağlam bölgeler vardır. Öte yandan ülseratif kolit barsağın sadece iç yüzünü döşeyen mukoza tabakasını tutarken, Crohn hastalığında içten dışa bütün duvar hastalığa iştirak eder.
Nedenleri tam olarak bilinmeyen Crohn hastalığıyla ilgili değişik teoriler bulunmaktadır. Crohn hastalığında başlatıcı olabilecek mikrobiyal faktörler arasında atipik tüberküloz bakterileri, kızamık; çevresel faktörler arasında sigara olduğu ileri sürülüyor.
Belirtiler
Karnın sağ alt tarafında hissedilen karın ağrısı hastalığın en tipik belirtisi olarak kabul ediliyor. Sulu ishal, kilo kaybı, halsizlik, iştahsızlık da karın ağrısına eşlik ediyor. Hastalık aktif olduğunda veya karın içi abse gibi bir enfeksiyon geliştiğinde ateş görülüyor. Barsak tıkanıklığı riski de Crohn hastalığının yol açtığı sağlık sorunlarından biri. Bu hastalıkların belirtileri söndüğü sürece kişinin iş yaşamı üzerine de kötü bir etkileri bulunmuyor. Aktif oldukları dönemde ise, iş gücü kaybına neden oluyorlar. Her ikisi de kronik, takibi gerektiren, pahalı tetkik ve tedavilerin kullanıldığı hastalıklar olduğu için ülseratif kolitli ve Crohn’lu hastaların bir sosyal güvenlik şemsiyesi altında bulunmaları, dolayısı ile iş yaşamlarını sürdürmeleri çok büyük önem taşıyor.
Crohn hastalığı ince barsak kanseri riskini biraz arttırmaktadır. Kolo-rektal kanser riski konusunda birbirine zıt veriler olmakla beraber, kalın barsağın yarısından fazlasının tutulduğu, hastalık yaşının 10’u aştığı ve hastalığın erken başladığı vakalarda riskin arttığına inanılmaktadır.
Tedavide kullanılan ilaçlar
Crohn hastalığının tedavisi, ülseratif kolite göre daha fazla çaba gerektiriyor. Crohn hastalığında tedavi seçeneklerinde tutulum yeri büyük önem taşıyor. İlaç tedavisinde başlıca aminosalisilatlar, immunosupresifler, antibiyotikler, probiyotikler ve immunomodülatörlerin kullanıldığı belirtiliyor. Bu ilaçların duruma göre kombinasyonlar halinde verilmektedir.
Crohn’lu vakalarda sıklıkla çeşitli cerrahi girişimlere başvurulur. Bu nedenle Crohn hastalığı, gastroenteroloji ve genel cerrahi uzmanlarınca yakın işbirliği içinde izlenmelidir. Hastalar arasındaki yaygın inanışın aksine barsağın tutulan kısmının ameliyatla çıkarılması, hastalığın sona erdiği anlamına gelmez. Ameliyat sonrası dönemde genellikle ince barsak tarafında hastalığın nüks ettiği görülür. Bu nedenle özellikle barsağın bir kısmının kesilip çıkarılması tarzındaki cerrahi girişimlerden, kesin indikasyonlar olmadıkça, barsağın gittikçe kısalmasına yol açacağı için kaçınılır. Günümüzde iltihabi barsak hastalıklarının tedavisindeki en önemli ilerleme, hastalığa neden olan mekanizmaların anlaşılmaya başlanmasıyla geliştirilen ve iltihabi olaylarda rolü olan sitokinleri bastıran tedavilerin kullanıma girmesidir. Zamanla bu yeni tedavi yönteminin fayda ve zararları konusunda daha fazla bilgi sahibi olacağız.
- 16:26 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2025/17
- 15:48 - Maltepe Üniversitesi kuantum yılına özel etkinlik düzenledi
- 15:43 - Trabzon'da Aşı Haftası etkinlikleri kapsamında yürüyüş gerçekleştirildi
- 12:38 - UNRWA'ya ait ilaç stoklarının tükenmesi Gazze'deki insani krizi derinleştiriyor
- 12:18 - TÜRK-İŞ "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nın nisan ayı sonuçlarını açıkladı
- 12:13 - Çiğ tavukla temas eden yüzeyler gıda zehirlenmelerine yol açabiliyor
- 11:43 - HPV Bölge Laboratuvarında bir ayda 211 kadının kanser riski taşıdığı belirlendi
- 11:18 - Kars'ta üniversite mezunu kadın devlet desteğiyle besici oldu
- 11:18 - Sağlık Bakanlığından 10 bin ebeye simülatör destekli normal doğum eğitimi
- 11:13 - "Yenidoğan çetesi" davasında sanıkların yargılanmasına devam ediliyor
- 10:38 - Sağlık-Sen Osmaniye Şubesinden laborantlara ziyaret
- 00:33 - Gazze hükümeti: 65 binden fazla çocuk yetersiz beslenme nedeniyle hastanelere kaldırıldı
- 23:08 - İspanya ve Portekiz'de milyonlarca kişiyi etkileyen geniş çaplı elektrik kesintileri yaşanıyor
- 22:43 - Gökçeada'da kalp krizi geçiren hasta askeri helikopterle Çanakkale'ye getirildi
- 22:08 - Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan "afete hazırlık" paylaşımı:
- 21:23 - BM: Gazze'de gıda tedarikiyle ilgili durum giderek kötüleşiyor
- 20:28 - UAD'nin UNRWA'nın yasaklanmasına ilişkin duruşmalarında İsrail'in yerinden etme çabasına vurgu
- 20:23 - İsrail ablukasındaki Gazze'de 5 aylık bebek, yetersiz beslenme nedeniyle ölümle pençeleşiyor
- 19:58 - Kartalkaya'daki yangında hayatını kaybeden Doktor Enes Gültekin Bolu'da görev yaptığı hastanede anıldı
- 19:53 - ÇOMÜ'de "Araştırma Grupları Lansmanı" yapıldı
- 19:33 - Lokman Hekim Sağlık Grubu'ndan hayat kurtaran kalp krizi önlemleri
- 18:58 - Köyceğiz Gölü'nün kıyısında polen yoğunluğu oluştu
- 18:08 - Diyanet Mekke Hastanesi Başhekimi Yalçın'dan hacı adaylarına "sağlık" uyarısı:
- 17:38 - Gazze'de İsrail saldırısında ağır yaralanan 8 aylık hamile kadının karnındaki bebek kurtarıldı
- 16:53 - Ordu Şehir Hastanesi gelecek yıl hizmet vermeye başlayacak
- 16:53 - Muş'ta "Gençliğine İyi Bak-2 Projesi" tanıtıldı
- 15:48 - DSÖ: Nijerya'da yılın ilk çeyreğinde 1227 kolera vakası görüldü
- 15:34 - 26 Nisan 2025 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- 15:28 - Ülke Yeşilayları, İstanbul'daki 8. Uluslararası Kapasite Geliştirme Programı'nda buluşacak
- 15:08 - Lokman Hekim Sağlık Vakfı'ndan "sağlıkta şiddete" ilişkin araştırma
- 14:43 - Doktorlardan TBMM Başkanvekili Önder'in sağlık durumuna ilişkin açıklama
- 14:28 - İsrail, "kasıtlı nakillerle hastalığı yayarak" Filistinli tutukluları ölüme sürüklüyor
- 14:08 - UAD'nin, UNRWA'nın yasaklanmasına ilişkin danışma görüşü duruşmalarında "Gazze'de açlık var" vurgusu
- 13:23 - İsrail saldırısında bacaklarını kaybeden Filistirli Ahmet, jimnastiğe dönmeyi hayal ediyor
- 12:18 - Sakarya'da "Erken Tanı Kurtarır" projesi kapsamında eğitim verildi
- 11:58 - Konya'da sigaranın zararları ve bırakma yöntemleri anlatıldı
- 11:53 - Aort yırtılmasında erken tanı hayat kurtarıyor
- 11:48 - Bilecik'te hastanede hemşireyle tartışan hasta yakını gözaltına alındı
- 11:43 - Van'da mesai dışı poliklinik hizmetiyle randevu bekleyen hasta sayısı azaldı
- 11:38 - Maltepe'de ambulansa yol vermeyen otomobilin sürücüsüne ceza kesildi
Ve burası da bir devlet hastanesi
14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
"Yenidoğan çetesi" davasında sanıkların yargılanmasına devam ediliyor
Sağlık Bakanlığından 10 bin ebeye simülatör destekli normal doğum eğitimi
HPV Bölge Laboratuvarında bir ayda 211 kadının kanser riski taşıdığı belirlendi
TÜRK-İŞ "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nın nisan ayı sonuçlarını açıkladı
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim