SAĞLIK ANSİKLOPEDİSİ
Diyabet Ve Seyahat Nedir ?
Diyabetinizin olması seyahat etmeniz için bir engel değildir. Bütün ayrıntıları düşünür ve seyahatinizi önceden planlarsanız her yere ve her türlü araçla gidebilirsiniz. Seyahat öncesi sağlık kontrollerinizi mutlaka yaptırmalısınız. Uçakla seyahatlerde gideceğiniz ülke ile saat farkı 4 saati geçecekse kullandığınız insülin veya ağızdan aldığınız ilacın dozunda değişiklik gerekebilir, bu konuda doktora danışılmalıdır. Yurtdışı seyahatlerde ülkenin koşullarına göre aşı gerekecek ise 1 ay önceden yaptırılmalıdır. Çünkü bazı aşılar ateşlenmenize yol açabilir ve bu da kan şekerinizi birkaç gün etkileyebilir. Yurtiçi ve yurtdışı seyahatlerde diyabet kimliğinizi mutlaka yanınızda bulundurmalısınız. Bu kimlikte sizin ve bir yakınınızın telefon numarası, kullandığınız ilaçlar ve dozu belirtilmelidir. Eğer yurtdışı seyahat yapılacaksa diyabet kimliği o ülkenin dilinde veya İngilizce olarak hazırlanmalıdır.
Diyabetik kişi kan ve idrar testi için gerekli malzemeleri ve ilaçları gereksiniminin iki katı kadar yanında bulundurmalıdır. Hipoglisemi riskine karşı hızlı emilen karbonhidrat (şeker, kuru üzüm, meyve suyu vb.) bulundurulmalıdır. Tip 1 diyabetli bireyler hipoglisemi riskine karşı yanlarında hızlı emilen karbonhidrat yanında glukagon da bulundurmalıdır. Glukagon ile hastaneden uzak olsanız bile, ciddi bir hipoglisemi atağını tedavi edebilirsiniz. Ailenizin veya arkadaşlarınızın glukagonun nasıl ve ne zaman kullanılması gerektiğini bildiklerinden emin olmalısınız. Ayrıca seyahat süresince yanınızda almanız gereken kaloriye uygun miktarda yiyecek bulundurulmalıdır.
İnsülinler çok sıcak veya soğuk ortamlarda bırakılmamalıdır. İnsülin 2-8 °C arasında saklanmalıdır. Fakat kullanmaya başladınız insülin 25 °C’nin altında 3 haftaya kadar bozulmaz. Çok sıcak ülkelere seyahat edilecekse insülinler soğutucu içinde saklanmalıdır. İnsülini uçağa vereceğiniz valizin içerisine koymayın, yüksek irtifada uçağın kargo bölümü dondurucu soğuk olabilir. İnsülin donduğu taktirde etkisini tamamen kaybeder. Güvenlik kontrolündeki X-ışınları insülini etkilemez. Özel araba ile seyahat edilecekse her iki saatte bir durmak ve kısa bir egzersiz yapmak gerekir. Uçakta uzun süre aynı pozisyonda oturmanız veya normalden fazla karbonhidrat almanız nedeniyle kan şekeriniz yükselebilir. Yeni bir şehri veya ülkeyi görmenin heyecanı ve yolculuğun stresi de kan şekerinizi yükseltebilir. Uçak veya trenle uzun bir seyahat yapılacaksa 2 saate bir koltukların arasında yürüyerek dolaşımı rahatlatmak uygun olur.
Bazı glikoz ölçüm çubukları dışarıda hava çok sıcaksa kan şekeri sonucu daha yüksek, hava çok soğuksa daha düşük gösterebilir.
Diyabetiniz olduğunu kanıtlayabilirseniz yurtdışındaki bir eczaneden insülin temin etmek genellikle sorun olmaz. İnsülin veya ilaç dozlarınızı, ne oranda ve hangi ilaçları kullandığınızı gösteren bir belgeyi yanınızda taşıyınız. Ayrıca kullanılan ilacın jenerik ismini de yanınızda olmalıdır.
Sıcak iklimlerde aşağıdakilerden kaçının:
• Çeşme suyu
• Süt, dondurma, krema, mayonez ve mayonezle hazırlanmış gıdalar
• Sulandırılmış meyve suları
• Soğuk büfeler
• Çiğ gıdalar
• Tavuk
• Salata, kabuğu soyulmamış meyveler
• Uzun süre ısıtılmış gıdalar
• Dışarıda hazırlanmış tüm gıdalar
Tatil boyunca kullanılabilecek rahat bir ayakkabı yedekte bulundurulmalıdır. Rahat giysiler tercih edilmelidir. Özellikle plaj türü yerlerde çıplak ayakla dolaşılmamalıdır.
- 11:58 - Reçete Vurgunu Operasyonu: İstanbul ve Tokat’ta 26 Şüpheli Yakalandı
- 11:56 - DUS ve STS Diş Hekimliği Sınavı İçin Başvurular Başladı
- 11:53 - Sağlıkta Şiddete Dikkat Çekildi: “Her 30 Dakikada Bir Vaka Yaşanıyor”
- 16:07 - Prof. Dr. Osman Müftüoğlu Sağlıklı Yaşamın Temel Kurallarını Sıraladı
- 16:01 - Pulmoner Rehabilitasyonla Nefes Darlığı Azalıyor
- 15:58 - Anjiyo Sonrası Ölümde 9 Yıl Sonra Dava: İki Doktora Hapis Talebi
- 14:35 - Araştırma Sonuçları Açıklandı: Sudan Sonra En Sağlıklı İçecek Yeşil Çay
- 14:32 - Mide Ağrısıyla Gittiği Hastanede Gerçek Ortaya Çıktı: Nadir Görülen Kanser Teşhisi
- 14:30 - Uzmandan Uyarı: Acil Servisler Poliklinik Gibi Kullanılmamalı
- 14:26 - Uzmandan Ramazan İçin Beslenme Önerisi: İftara Sebze ile Başlayın
- 13:19 - Ambulans Şoförü Gülser Akıtürk: Direksiyon Başında Saniyelerle Yarışıyoruz
- 13:08 - Antalya’da Estetik Ameliyat Olan Kanadalı Kadın Hayatını Kaybetti
- 13:06 - Uzmanından Uyarı: Aspirini Koruyucu Amaçla Rastgele Kullanmayın
- 13:05 - Araştırma: Sigara İçilen Evlerdeki Kedi ve Köpeklerde Nikotin Seviyesi Daha Yüksek
- 12:19 - İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Timur Harzadın Hayatını Kaybetti
- 11:04 - HPV Aşısı Rahim Ağzı Kanserini Önlemede Kritik Rol Oynuyor
- 11:02 - Bakan Memişoğlu: Bağımlılıklardan Uzak Durmak İçin Ramazan Fırsat Olabilir
- 11:00 - Genetik Hastalıklar Kadınlar Üzerinde Psikososyal Yük Oluşturuyor
- 10:58 - 27 Yaşındaki Hastanın Aort Yırtılması 7 Saatlik Ameliyatla Tedavi Edildi
- 10:55 - Eşini Tabancayla Öldüren Sanığa Müebbet Hapis
- 10:43 - Baltalimanı Kemik Hastalıkları Hastanesi’nde Yangın Paniği
- 10:26 - Kanser Nedeniyle Hayatını Kaybeden Öğretmenin Kızı Doktor Olma Hayalini Gerçekleştiriyor
- 17:25 - Sağlık Bakanı Memişoğlu: Sigara Bırakma Polikliniği Sayısı 1500’e Çıkarıldı
- 17:24 - Mardin’de bağırsak perforasyonu geçiren bebek 53 günlük tedavinin ardından sağlığına kavuştu
- 17:21 - TÜBİTAK Destekli Projeyle Bebeklerde Cilt Hastalıklarına Yapay Zekalı Erken Tanı
- 17:18 - YÖK’ten Doktora Programlarına Yeni Düzenleme
- 16:22 - DSÖ: Ortadoğu’daki çatışmalarda 1000’den fazla kişi hayatını kaybetti
- 16:20 - Erzurum Şehir Hastanesinde başhekim değişti: Mesud Fakirullahoğlu göreve başladı
- 16:17 - Bakan Memişoğlu’ndan bağımlılıkla mücadele çağrısı: Sigara bırakma polikliniklerine başvurun
- 16:13 - Bursa’da hayatını kaybeden aile hekiminin organları 5 hastaya umut oldu
- 16:08 - Jinekolojik kanserlere karşı aşı ve tarama çağrısı
- 16:05 - SGK’nin sağlık harcamaları 2025’te 1,35 trilyon liraya yükseldi
- 15:59 - Bakım merkezindeki şüpheli ölüm davasında ilk duruşma görüldü
- 15:53 - Türkiye’den Sierra Leone’ye anne-çocuk sağlığı odaklı hastane projesi
- 15:51 - Obezite yüzyılın en büyük halk sağlığı sorunu
- 15:48 - Uzman uyardı: Çocuklarda kabızlığın nedeni dijital bağımlılık olabilir
- 14:28 - Ramazan’da migren hastalarına uyarı: Uzun süreli açlık atakları artırabilir
- 14:25 - Uzmanından Ramazan’da sağlıklı beslenme uyarıları
- 14:23 - Hipertansiyon kalp ve damar hastalıklarında en büyük risk faktörü
- 14:18 - BAİBÜ’de çene kemiği kayıpları için eriyebilen antibakteriyel materyal geliştirildi
Ve burası da bir devlet hastanesi
14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim



























